Tsahkna tahab tõsta pensioniiga 70. eluaastani

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

margus tsahkna f: merilin
Margus Tsahkma. Foto: Merilin Kaustel-Lehemets

Sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna soovib aastaks 2040 tõsta pensioniea 70. eluaastani ning siduda esimese samba pension lahku palgast ning panna see suhtesse tööstaažiga.

Sotsiaalministeeriumi ettepanek on tõsta pensioniiga 2040. aastaks 70 eluaastani ja sealt edasi siduda see oodatava eluaega, nii et kui oodatav eluiga pikeneb, kasvab automaatselt ka pensioniiga ja vastupidi, rääkis Tsahkna pressibriifingul.

Ta märkis, et kuna pensioni suurus sõltub üha enam makstud sotsiaalmaksu suurusest, kajastub praegune palgaerinevus ka pensionites. Üle kandub muuhulgas meeste ja naiste palgalõhe, ent ka sissetulekute üldine ebavõrdsus ühiskonnas.

Ministri sõnul on praegu palgasaajate rikkaima ja madalaima kvintiili erinevus enam kui 10-kordne. Kui praegu on 20 protsendi rikkaimate ja vaesemate pensionäride sissetulekute erinevus 1,7 korda, siis tulevikus võiks muidu hakata vaeseimate ja rikkaimate pensionite suurus erinema kuni neli korda.

Seetõttu teeb sotsiaalministeerium Tsahkna sõnul ettepaneku muuta praegust pensionivalemit nii, et inimesed koguksid esimese samba pensioni vaid staažiosa pealt, mis tähendaks, et suuresti hakkaks pension sõltuma töötatud ajast. Seos palga suurusega säiliks Tsahkna sõnul siis teise samba kaudu.

Tsahkna tutvustab sotsiaalministeeriumi ettepanekuid pensionisüsteemi muutmiseks neljapäeval toimuval valitsuse kabinetinõupidamisel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
jaminaka
7 aastat tagasi

Olen Hardiga nõus,ootan ka sellist seadust.

Reetur
7 aastat tagasi

Elanikkond vananeb ja maksumaksjate arv väheneb. Head variandid puuduvad. Pensionea tõstmine on lühiajaline lahendus. Väljupääsuks on ikkagi sündivuse järsk suurenemine ja/või piiride avamine sisserändajatele.

Hardi
7 aastat tagasi

LP. MARGUS TSAHKNA JA SOTS.MINI TÖÖKAS KOLLEKTIIV.
Palun töötage kiiremas korras välja EUTANAASIAT LUBAVA SEADUSE EELNÕU ja kaardistage eutaaasiat teostavate asutuste paiknemine Eesti territooriumil. Ootame seda seadust pikisilmi.

Kalju
7 aastat tagasi

äkki kaotaks selle pensioni ültse ära

olku
7 aastat tagasi

Vanasti loeti tööstaasi aastaid.Mina olen 57 vana, 42 aastat tööstaazi ja see ei kõlba kuskile.liga noor olen pensile minna.

jälle
7 aastat tagasi

hullarist jooksus

!!
7 aastat tagasi

Hea idee Tsahkna. Mida te kommentaatorid vingute siin. Ükski normaalne inimene ei elagi üle 60ne.

kihlveokontor
7 aastat tagasi

panustage: kaua see töll veel ministri kohal on? Teine panus: Kaua ta ise elab?

max
7 aastat tagasi

Tsahkna on idioot ja loodan et teda tagasi ei valita.

maakas
7 aastat tagasi

Eestis võiks ühineda LÄTIGA.AKTSIIS Läheb sinna siis mitu kärbest ühe hoobiga.rahva arv suurem ja pole vaja ühinemisega jännata