Hanko ja Haapsalu teevad täna Euroopa lennundusajalugu

Liina Valdre

liina.valdre@le.ee

Avatreki droon.

Soome firma Avatreki droon ARR 3000. Foto: Avatrek.

Täna saadab Hanko linnapea Denis Strandell oma Haapsalu kolleegile Urmas Suklesele paki. Eriliseks teeb pakisaatmise asjaolu, et selle toimetab Hankost Kiltsi lennuväljale mehitamata lennuk.

Ürituse korraldajate sõnul on see Euroopa esimene riigipiire ja mereala ületav mehitamata lennuvahendi BVLOS (Beyond Visual Line Of Sight) tsiviillend. Eriliseks teeb lennu asjaolu muuhulgas see, et lendu juhitakse kahest juhtimispunktist ja kontroll antakse automaatselt üle stardikohast maandumiskohta.

Kuna tegemist on Avartek mehitamata  lennuvahendi ARR 3000 testlennuga, siis jälgib drooni kulgemist ka saatelennuk, millega Soome rahvusringhääling YLE teeb oma reportaaži ning millega saabub Haapsalusse ka Hanko linnapea.

Lennu ettevalmistus on kestnud mitu kuud. Lennuluba oli vaja saada nii lennuvälja haldavalt kaitseliidult, Ridala vallalt ja lennuametist, kooskõlastada tuli drooni raadiosagedus.

Hankost Haapsallu lendav droon on pisike. Soome firma Avartek drooni ARR 3000 tiivasirutus on vaid kolm meetrit, lasti võib selline lennumasin peale võtta paakümmend kilo.

Lisaks on terve nädala jooksul oodatud Kiltsis maanduma ning Haapsaluga  tutvuma kutsutud kõik Eesti ja Soome isiklike lennuvahenditega lendajad, keda korraldajad on sellest võimalusest ka teavitanud. „Huvi on olnud suur, aga kui paljud seda võimalust ka tegelikult kasutavad, seda ma tõesti ei kujuta. Kõik sõltub ka ilmast ja muudest teguritest,” selgitas lennu ettevalmistamisega seotud Läänemaa arenduskeskuse juhataja Andres Huul.

Hankost Kiltsi lennuväljale on natuke üle 100 kilomeetri. Lend peaks kokku kestma umbes 45 minutit.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments