Täna öösel saab vaadelda tihedat tähesadu

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

1799115_669508709758988_2078595338_o

Selge ilma korral saab täna öösel vaadelda tihedat tähesadu. Foto: Kristjan Kosk

Postimees kirjutab, et Tartu Observatooriumi vanemteaduri Laurits Leedjärve sõnul võib täna öösel  näha ligi 200 perseiidi ehk langevat tähte tunnis. See tähendab kahte kuni kolme meteoori minutis.

Perseiidide meteoorivool kestab tavaliselt kuu aega, tänavu umbes 17. juulist kuni 24. augustini. Kõige tihedam aeg jääb tavaliselt siiski ühe-kahe päeva sisse. Tähesaju tippaeg jääb 12. augusti hommikupoolikusse, sest siis on meie poolkeral valge. Pilk tasub taeva poole suunata juba 11. augusti keskööl. Intensiivne perseiidide meteoorivool kestab 13. augustini.

Perseiidide meteoorivoolu nägemiseks on oluline vaba horisont ja pime taevas. „Kui esimest annab vaatluskoha valikuga natuke sättida, siis Kuust tingitud taeva heleduse vastu ei aita ka linnavalgusest kaugele minek,” selgitas Leedjärv. Tänavu aga ei tohiks kuu liialt muret tekitada. Kuigi Kuu on perseiidisaju ajal esimeses veerandis, siis loojub ta 11. ja 12. augustil juba kesköö paiku. Sel ajal algab ka parim aeg meteooride vaatlemiseks. 

Ilmateenistus lubab tänaseks ööks vahelduva pilvisusega ilma.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments