Neljast parvlaevast pooled oktoobriks valmis

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Uued parvlaevad (tõll)Remontowa ja Tallinna Sadama vahelise uue, hiljuti muudetud lepingu järgi peavad poolakad Tõllu eestlastele üle andma 1. septembriks. Foto: TS Laevad

Veidi enam kui kuu aega enne saartevahelise parvlaevaliikluse operaatori vahetumist on olukord selline – neljast uuest parvlaevast on valmimise lõppjärgus vaid Türgis ehitatav Leiger.

Teise laeva, Poolas ehitatava Tõllu puhul on väike võimalus, et see jõuab liinile samuti 1. oktoobriks, kuid reaalne tähtaeg on pigem oktoobri keskpaik. Ülejäänud kahe parvlaeva seis on segasem, vahendas Saaremaa päevaleht Meie Maa Postimeest.

Pireti valmimine Poolas lükkub Postimehe andmeil uue kokkuleppe järgi detsembrisse. Türgis ehitatava teise laeva, Tiiu valmimisaeg selgub aga lähinädalatel.

See tähendab, et riigiettevõtte Tallinna Sadam tütarfirma TS Laevad peab 1. oktoobrist saartevahelise parvlaevaliikluse tagamiseks leidma igal juhul kuni kolmeks kuuks liinile kolm asenduslaeva.

Türgi laevaehitustehas Sefine soovib parvlaeva Leiger anda Tallinna Sadamale üle juba järgmisel nädalal. Leigeri teekond Türgist Eestisse peaks kestma 21 päeva.

Poola Gdański lähedasest Remontowa laevatehasest peaks valmis laeva teekond Eestisse kestma kaks ööpäeva. Seetõttu jõuaks Poolas praegu lõppjärgus olev parvlaev Tõll Eestisse õigeks ajaks isegi siis, kui Remontowa tehas selle tellijale alles septembri esimeses pooles üle annab. Remontowa ja Tallinna Sadama vahelise uue, hiljuti muudetud lepingu järgi peavad poolakad Tõllu eestlastele üle andma 1. septembriks.

Poolas ehitatav Piret peaks uue lepingu järgi tehastes valmima alles 1. detsembriks ja tellijale jõudma jõuludeks. Türgis valmiva Tiiu täpne valmimisaeg lepitakse kokku siis, kui Leiger on alustanud koduteed.

Kokku läheb uute parvlaevade projekt riigiettevõttele maksma 120 miljonit eurot.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments