President Ilves: EL-i liikmesriikide juhid peavad otsustama, kuidas edasi

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Toomas Hendrik Ilves

Toomas Hendrik Ilves. Arhiiv

Vabariigi Presidendi Kantselei edastas President Toomas Hendrik Ilvese pöördumise:

Ühendkuningriigi kodanikud on rahvahääletusel oma sõna öelnud. Otsus oli mulle ja Euroopa Liidule pettumus, kuid loomulikult ülejäänud 27 liikmesriiki aktsepteerivad seda.

Mida tähendab lahkumisotsus Ühendkuningriigile ja Euroopa Liidule poliitiliselt ja majanduslikult, ei ole võimalik veel lõpuni ennustada. Isiklikult loodan, et sel on ühendav mõju EL-i 27-le.

On selge, et ülejäänud liikmesriigid peavad juba praegu kujundama oma hoiakuid ja suhtumise brittide referendumi tulemusse ja edasisse. Rahvahääletuse tulemusest tõukuv turbulents finantsturgudel loob kiirelt uue reaalsuse. Mida kiiremalt Euroopa Liidu liikmesriikide juhid otsustavad, kuidas edasi, seda tugevam on tulevikus Euroopa Liit ja seda väiksemad on Ühendkuningriigi rahvahääletuse kahjud meie ühenduse kodanikele.

Ei tasu ka unustada, et Ühendkuningriik jääb osaks lääne väärtusruumist, majandusest ja julgeolekust. See on meie kõigi huvides.

Ühendkuningriigi staatus Euroopa Liidus esialgu ei muutu. Sealne valitsus peab esitama Lissaboni leppe artikkel 50 alusel lahkumisavalduse, mille järel toimuvad esialgsetel hinnangutel umbes kahe aasta vältel lahkumisläbirääkimised, mille üks osapool on Ühendkuningriik ja teine Euroopa Liidu 27 liikmesriiki.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Unesnôiduja
7 aastat tagasi

Matsid jààvad matsideks…

Patriot
7 aastat tagasi

Inglased on oma söna öelnud , miks see oli sulle pettumus ? Et nüüd äkki eurorahad läinud , jätkama pead jälle ärmastust ? 27 riiki aktsepteerivad köik seda ,(UK EList lahkumist) miks siis arvad,et seda ei taha ega tee ka eesti riik ? UK rahvahääletuse suured kahjud on, et suure osa oma raha tulevasest eurorahast UK enda tarbeks kaasa viib . Hr. President . Ehk sa selgitaksid meile parem seda enne kui sa minevikku kaod . Olid meie riigi pea ja süda , miks sul oli vaja ärmastust ? Ja veel see on selgusetu : haldusreformi miks ei peatand sa… Loe rohkem »

euroopa liit
7 aastat tagasi

ei jää ellu, britid andsid mõnusa paugu juutidele munadesse

Juudapoja sõnumi tõlge eesti keelde
7 aastat tagasi

Juudapojast USA luure mõjuagent tahtis öelda et Jevr-oopa juupapojad peavad nüüd kokku saama et arutada kuidas Brittidel käsa väänama hakata et need ikka juudapoegadega ühte sammu käiksid muidu on oht et Jevr-oopa kipub lagunema ja siis pole enam kohta kus seda liberalissimust ja dimukraatiat arendada. Kui Eesti puhul oleks tegemist demorraatliku riigiga siis ta enda rahvast minema ei küüditaks.