Läänemaa läheb laskmise EMile Eesti suurima esindusega

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kaisa Kuusik ja Kerli Neljas (arvo tarmula)
Kaisa Kuusik ja Kerli Neljas. Foto: Arvo Tarmula

12.–19. juunil Tallinnas Männiku lasketiirus peetavail juunioride Euroopa meistrivõistlustel laskmises osaleb kuus Läänemaa laskurit: Kaisa Kuusik, Lydia Kurus, Kerli Neljas, Kristjan Tiitsma, Martten Tiitsma ja Andres Kruusma.
Läänemaa esindus on Eesti suurim. Narvast läheb laskureid EMile võistlema viis, Elvast ja Viljandist kolm, Raplast kaks ja Haljalast üks.

Laskurite treener Mati Seppi ütles, et kui tiitlivõistlus koju kätte tuuakse, on lausa patt meie parimaid sinna mitte saata. Seppi tunnistas, et medalitele ei mõelda, sest need jäävad ilmselt püüdmatusse kaugusse, kuid igal laskuril on siiski eesmärgid.

„Et lugeda võistlus kordaläinuks, tuleb lasta isiklik rekord või sellelähedane tulemus,” ütles Seppi.
Parimaid kohti ootab treener naislaskuritelt. „Mulluseid EMi tulemusi ja isiklikke rekordeid kõrvutades mahuksid sportpüstolilaskurid Kuusik (isiklik rekord 554 silma), Kurus (546) ja Neljas (545) kolmandasse kümnesse,” möönis Seppi. Mullune juunioride EMi naiste 2 x 30 lasu sportpüstoliharjutus võideti 590 silmaga. Finaali ehk kaheksa parema hulka viis 574 silma.

Kuusik, Kurus ja Neljas lasevad ka võistkondlikus arvestuses. „Ootame kohta kümne hulgas,” ütles Seppi. Nii individuaal- kui ka võistkondlikus arvestuses on märklaud 25 meetri kaugusel.

Poistest on suurimad lootused Martten Tiitsma peal. Tema laseb Seppi sõnul võistluste kõige kurnavamat harjutust – püssist 3 x 40 lasku 50 meetri kaugusesse märklauda. Alustatakse põlvelt laskeasendist 40 lasuga, jätkatakse 40 lasuga lamades ja lõpuks on 40 lasku püsti. Harjutus kestab neli tundi. „Põhiline on hästi lasta põlvelt ja püsti, sest sealt tulevad üldjuhul suurimad ärakukkumised,” selgitas Seppi. Tiitsma isiklik rekord on 1076 silma. Mullusel EMil oleks see andnud 49. koha.

Martteni vend Kristjan Tiitsma, kes lõpetas äsja ajateenistuse, osaleb 60 lasu püssiharjutuses lamades. „Kaitseväes on relva käes hoitud küll, kuid erialast trenni on sel hooajal vähe tehtud,” ütles Seppi. Kristjan Tiitsma isiklik rekord on 581 silma, millega oleks mullusel EMil saanud 50. koha.

Kruusma võistleb juunioride EMil 60 lasu vabapüstoliharjutuses. Kruusma isiklik rekord 463 silma pärineb eelmisest aastast, tänavu on ta kirja saanud aga vaid tagasihoidlikud 428 silma.

Männiku tiir on välitiir, mistõttu võib suureks mõjutajaks saada tuul. „Männiku tiirus saavutavad edu need, kellel on tuulega laskmise kogemus,” ütles Seppi. Ta lisas, et väga tugev tuuleiil võib kümnesse sihitud lasu kanda seitsme peale. „Tuleb jõuda jälgida tuulelipukesi, sihtida ja leida õige lasu sooritamise hetke tuuleiilide vahel,” iseloomustas Seppi tuulise ilmaga laskmist.

Finaalitiir, kuhu pääsevad võistlema iga harjutuse kaheksa paremat, on sisetiir ja tuul seal rolli ei mängi.
Juunioride Euroopa meistrivõistlusel laskmises osalevad 31 riigi sportlased.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments