Ridala peab kibedat nimevaidlust Haapsaluga

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Haapsalu Ridala_illustratsioon Ott Vallik

Illustratsioon: Ott Vallik

Ühinemisläbirääkimisi pidavad Haapsalu ja Ridala vaidlevad selle üle, mis saab uue omavalitsuse nimeks, kas Haapsalu linn või Ridala vald.

„Kui seadus võimaldab linna staatuse säilitamist, siis tuleb see säilitada,” ütles Haapsalu linnapea Urmas Sukles teisipäeval kahe naaberomavalitsuse volkogu liikmete kohtumisel.

Võimalus, et Haapsalust saaks linn Ridala valla sees, Suklesele ei sobi. Suklese sõnul kaotaks Haapsalu vallasisese linnana oma staatuse, juriidiliselt ei oleks Haapsalut enam olemas. Linnavalitsus ei ole mingil juhul sellega nõus. „Haapsalu linnapeana on asju ajada väärikam kui Ridala vallavanemana,” lisas Sukles.

Ridala volikogus aga ei ole üksmeelt, kas Ridalast ja Haapsalust koosnevast uuest omavalitsusest saab Haapsalu linn või Ridala vald.

Kuigi Ridala volikogus võimul oleva Reformi- ning Keskerakonna ja kahest ülejooksikust koosneva koalitsiooni juht Reimo Nebokat pooldab Haapsalu linna nime, ei ole võimuliit enam ühtne. Keskerakondlane Janek Hiiemäe ütles, et uue omavalitsuse nimeks peaks saama Ridala vald. „Ridala nimi kaoks muidu täiesti. Jääks ainult kirik,” ütles Hiiemäe. Hiiemäe ei kujuta ette, et näiteks Haeska elaniku aadressiks saab Haapsalu linn, Haeska küla.

Nebokati sõnul oleks Ridalale aga kasulik, kui vallast saaks linn. „Kui on vaja asju ajada riigi või välispartneritega, on neil kergem tuvastada, kes teisel pool lauda istub, kui seal istub linn,” ütles Nebokat.

Ridala volikogu esimehe Olev Peetrise sõnul peaks nimi olema Haapsalu: Ridala nime ei kanna ükski geograafiline paik ja administratiivüksusena on tema ajalugu palju lühem kui Haapsalu oma. Ridala vald moodustati alles 1939. aastal. 10 400 inimese kodu on Haapsalu linn, 44 protsenti Ridala elanikke elab Haapsalu külje all linnastus. Peetrise sõnul on argument, et linnas ja selle külje all elab 86 protsenti elanikke. Peetrise sõnul pooldavad Ridala valla nime need, kes on Ridalas sündinud. Peetris ise Ridalas sündinud ei ole. „Haapsalu linn on tuntud üle ilma, kui uskuda Suklese juttu. Ridalast jääb alles jupp ajalugu ja emotsioon,” ütles Peetris.

Ridalas opositsiooni jäänud Ühtse Ridala valimisliidu liige Toomas Vallimäe aga teeks Haapsaluga kaupa: Vallimäe oleks nõus, et Ridala vallast saab Haapsalu linn, kui vastutasuks läheks liitumislepingusse sisse, et Uuemõisa loss tehtaks korda.

Haapsalu volikogu opositsiooni juht Merle Mäesalu on pakkunud välja, et nimeks võiks olla ka Haapsalu vald.

„Kui on valida linna ja valla vahel, siis tuleb valida suurem,” ütles Sukles.

Haapsalu volikogu liige Tiit Moor (Keskerakond) ütles, et pigem loobuks Haapsalu liitumisest kui nimest. „Haapsalu volikogu ei nõustu kunagi muu kui Haapsalu linna nimega. Haapsalul teist võimalust ei ole. Jube kurb oleks, kui nime pärast jääks kaks omavalitsust ühinemata,” ütles Moor.

Teoreetiliselt võiks Haapsalu linn poolteise aasta pärast ulatuda Matsalu lahe ja Kasari jõeni välja. Kui Ridalast saab linn, siis ulatub Haapsalu Puiseni. Ridalal aga on pooleli ka liitumisläbirääkimised Martna vallaga. „Tegelikult pole neid peetud, aga on algatatud ja mõlemad pooled on olnud nõus läbi rääkima,” ütles Martna volikogu esimees Ene Pallas. Pallas ütles, et paari nädala eest küsisid nad Ridala käest, kas Ridala on nõus ka reaalselt läbirääkimisi alustama. Kui Ridala ja Haapsaluga ühineks ka Martna, ulatuks linna piir Kasari jõeni.

Seda, kas pidada Martnaga läbirääkimisi, ja uue omavalitsuse nime arutab Ridala volikogu 14. juuni istungil.

Varem on selletaolised, st linnast ja vallast/valdadest koosnevad  omavalitsused liitunud valdadeks. Näiteks sai Lihula linnast ja vallast omal ajal Lihula vald, sest seadus teisiti ei lubanud. Juuni keskel peaks aga vastu võetama haldusreformi seadus, mis annab võimaluse, et linna ja valla liitumisel tekkivat omavalitsust võib nimetada linnaks.

Haldusreformi komisjoni liige ja ekspert Mikk Lõhmus ütles, et Haapsalu ja Ridala asjas ongi raske mingit seisukohta võtta. „Tundub, jah, võõrastav, et linnas asuvad külad,” ütles Lõhmus.

Haapsaluga samas seisus on Paide ja Pärnu, kes on ühinemas valdadega. „Soomes ja Rootsis ei eristata linna ja valda, seal on terminoloogiliselt lihtsam: Soomes on kunta ja Rootsis on kommuun. Eesti rahva ajaloolises mälus on linn ja vald väga erinevad – üks oli härraste ja teine matsirahva elupaik. Administratiivselt ei ole neil muidugi vahet,” ütles Lõhmus.

Aega nime asjus otsusele jõuda ei ole enam palju. Ühinemislepingu kavand peab olema valmis 19. juuniks ja muu hulgas võiks seal kirjas olla ka omavalitsuse nimi.

 

Miks on Haapsalu nimi parem?

* Administratiivüksusena on Ridala nimi lühikese ajalooga – see moodustati 1939

* Ridala nime kasutati saksapärasena – Rothelewich –, mitte Ridalana

* Haapsalu sai linnaõiguse 1279. aastal

* Haapsalu linnastus elaks 11 813 inimest (86,2 protsenti uue omavalitsuse elanike arvust)

* Haapsalu nimi on Eestis ja välismaal paremini tuntud

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
einoh
8 aastat tagasi

kuidas selle tegelikkusega on. Kui linn valmis kõigeks, et aga Ridala rahadele ligi pääseda, kas selle nimel on nõus ka Ridala vallasisese Haapsalu linna staatusega. See oleks tegelikult normaalne variant. Variant, et on Haapsalu linnas olev Haeska küla, peaks naerma ajama ka Haeska rannaäärsed konnadki.

Hei-hei
8 aastat tagasi

Kuulge pidage hoogu ikka! Nüüd vallavanemana ei sobi asju ajada aga vat linnapea nimi kõlab vahvamalt. Saage suureks! Hea, et maarahvas oma nimesi ei pea ära muutma, noh et kõlaks kaunimalt ja peenemalt ja sobiks linna ikka. Artikkel loetud ja tõesti masendunud, juba näitab linn oma tõelist palet. Niipalju siis kokku leppimisest.

Tegelikkus
8 aastat tagasi
Reply to  Hei-hei

Linn plaanib juba ettevõtmisi, mis Ridalalt riisutava rahaga teoks peaks saama. See ongi ainuke ühinemise põhjus – kiratsev ja võlgades linn vajab raha. Selle nimel on nad valmis ühinema või vanakuradi vanaemaga.

Kohalik
8 aastat tagasi

Milleks sellist absurdsust üldse arutada? Selge, et Haapsalu ja ei olegi muud varianti. Mis Ridala? 😀

?
8 aastat tagasi

Küsime enne,et mis koht see Ridala on?

kodanik
8 aastat tagasi

Haapsalu on ja jääb….Hiiemäe mõelnud varem

Ahah
8 aastat tagasi

Päris hea…Ridala vallast tahetakse Haapsalu alla Paralepat ja Uuemoisat. Ylejäänute yhinemine toimugu või tartu linna endaga…

Vastu Haapsalule
8 aastat tagasi

Peab jääma Ridala, sest Haapsalu asub kunagiste Ridala valla maadel.

ainus variant
8 aastat tagasi

Kui ühises nimes kokkuleppele ei saada, siis pange või kaks kolm nime, kuid HAAPSALU ÄRA KADUDA EI TOHI! Väljaspool Läänemaad ei tea Ridalat mitte keegi, Haapsalut aga väga , väga paljud.

Mati
8 aastat tagasi

Mõelge ikka peaga. Loomulikult Haapsalu. Mitte keegi ei võtaks omaks Haapsalu asemel öelda Ridala.

Jama
8 aastat tagasi
Reply to  Mati

Haapsalu nimi ei kao kuhugi. On Haapsalu linn Ridala vallas

olaf
8 aastat tagasi

Ridala sisu on hoopis teine, mis on Haapsalul. Ja vastupidi. Muidugi, kust mätta otsast vaadata. Poolikutel on muidugi oma mätas. Ajalugu on näidanud, et ükski reform ei vii mitte kuhugi. Inimesed kannatavad. Poolikud vist mitte. Väike täpsustus, poolikuteks nimetatakse poliitikuid, inimfaktoriga on neil vähe seost (ainult nende isiklik pere).