LÜGi abituriendid teevad täna eesti keele riigieksamit

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

eesti keele riigieksam LÜGis Foto: Arvo TarmulaLÜGi eesti keele ja kirjanduse õpetaja Monika Undo tuletas haridusminister Jürgen Ligi tervituse eel abiturientudele meelde, mida eksami ajal võib ja ei või teha. Foto: Arvo Tarmula

Täna hommikul kell 10 kuulas kolm klassitäit Läänemaa Ühisgümnaasiumi abiturienti haridusminister Jürgen Ligi tervitust riigieksamite alguse puhul. Hetkel käib kuus tundi kestev eesti keele riigieksam.

Eesti keele riigieksam on kaheosaline ning sellega mõõdetakse funktsionaalset lugemis- ja kirjutamisoskust. Lugemisosas valib õpilane ühe alustekstide komplekti ja lahendab selle põhjal 2–4 analüüsi- ja arutlemisoskust nõudvat ülesannet. Eksamiülesannete alustekstid esindavad ilukirjandust, publitsistikat ja populaarteadust.

Kirjutamisosa koosneb alusteksti(de)st ja probleemipõhisest ülesandest. Eksaminandil tuleb kirjutada umbes 400-sõnaline arutlev kirjand ning see pealkirjastada.

LÜGi eesti keele ja kirjanduse õpetaja Monika Undo ütles, et võrreldes aastate taguse kirjandi kirjutamisega annab eesti keele riigieksam praegusel kujul paljudele õpilastele paremad võimalused eksamil hea tulemus saavutada.

„Kui kirjand ebaõnnestus, siis oligi kogu eksam ebaõnnestunud. Kui kaheosalise eksami puhul läheb üks osa halvasti, võib teine osa olla päästerõngaks,“ selgitas Undo.

Eesti keele eksam on Undo sõnul kindlasti väga oluline eksam, kuna tegemist on funktsionaalse lugemisoskuse kontrolliga ja tuleb mitmel erineval teemal oma mõtteid väljendada.

„Samamoodi nagu kirjandit nimetati kunagi küpsuseksamiks, näitab eesti keele riigieksam samuti küpsust – kui hästi osatakse argumenteerida, analüüsida ja oma silmaringi avarust näidata – kas inimene saab tekstidest aru ja oskab neid mõista,“ ütles Undo.

Eesti keele riigieksam kestab kuus tundi ja lõppeb kell 16.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments