Ridala vallavanemaks pürib seitse inimest

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Politsei aastapäev18.Toomas Schmidt TarmulaRidala endisele vallavanemale Toomas Schmidtile ei andnud tühi tool rahu. Foto: Arvo Tarmula

Ridala vallavanemaks kandideerivad teiste seas äsja umbusaldatud Toomas Schmidt, Ridala abivallavanem Helen Koppa ja keskerakondlasest endine Kunda linnapea Jüri Landberg.

Schmidt andis neljapäeva hommikul kandideerimisavalduse sisse. „Otsustasin ikkagi kandideerida. Muidu jääks hinge peale. Kaks avaldust oli juba ees, mina olin kolmas,” ütles Schmidt. Schmidt kinnitas, et seitse häält on tal koos: „Ülejäänud osas ei usu, et oleks muutusi. Eks see sõltu ka sellest, kes on teised kandidaadid.”

Ridala vallavolikogus on 15 liiget, vallavanemaks saamiseks on vaja kaheksat häält. Schmidti umbusaldamine läks läbi, sest Schmidti poolelt läks opositsiooni poolele üle kaks volinikku – Raivo Õiglas ja Kalju Hepner.
„Ikka vastu!” ütles Õiglas neljapäeval Lääne Elule selle kohta, kuidas ta hääletaks, kui Schmidt vallavanemaks kandideeriks. „Kui ta tõepoolest kandideeriks, oleks see ülim nahaalsus,” lisas Õiglas.

Nebokat toetab Koppat

Praegu vallavanema kohuseid täitev Helen Koppa ütles eile hommikul, et ei ole veel avaldust sisse andnud, kuid tõenäoliselt teeb seda päeva jooksul. „Missioonitundest. Mulle läheb korda, mis Ridala vallas sünnib. Ühinemise peaks lõpule viima inimene, kes kohalikke olusid tunneb,” põhjendas Koppa oma võimalikku kandideerimist. Üks kandideerimise põhjus on Koppa sõnul selles, et ei tekiks seisu, kus pasliku vallavanema puudumisel peaks tema kui abivallavanem nagunii tegema vallavanema töö.

Koppa on Ridala abivallavanem olnud 2008. aastast, enne seda oli ta Lääne maavalitsuse arengu- ja planeeringuosakonna juhataja asetäitja. 1966 sündinud Koppa on õppinud põllumajandusakadeemias maakorraldust. Koppa kandidatuuri vallavanemana toetab ka Ridala volikogu Reformierakonna fraktsiooni juht Reimo Nebokat. „Olen juba varem välja öelnud, et üks pretendent võiks olla Helen Koppa. Poolteist aastat on jäänud ja majas on inimene olemas. Oleme valmis teda toetama,” kinnitas Nebokat.

Teise võimaliku pretendendina nimetas Nebokat Lääne-Nigula vallaametnikku ja Ridala vallavolikogu vastset esimeest Olev Peetrist. „Kui peaks tekkima vajadus, siis on Peetrisel valmisolek,” ütles Nebokat.

Nebokati sõnul tekiks selline vajadus siis, kui konkurss luhtuks, sobivat kandidaati ei leitaks ja tekiks oht, et nõutud tähtajaks ei suuda volikogu vallavanemat valida.
„Ei kinnita ega lükka ümber. Natuke mängu ilu peab ka olema,” ütles Peetris oma võimaliku kandideerimise kohta neljapäeval Lääne Elule.

Varem on juttu olnud ka endise maavanema, vahepeal töötu, aga hiljaaegu ärisse sukeldunud reformierakondlase Innar Mäesalu võimalikust kandideerimisest Ridala vallavanema kohale. Neljapäeval kinnitas Mäesalu Lääne Elule selge sõnaga, et ta pole avaldust esitanud ega kavatse seda teha.

Huvitav võimalus

Neljas kandidaat on 1965. aastal sündinud Kunda endine linnapea Jüri Landberg. „Vastab tõele. Saatsin avalduse ära,” kinnitas Landberg Lääne Elule. Landberg elab Rakveres ja on juba mõnda aega olnud töötu. Mullu oktoobris avaldas Kunda volikogu Reformierakonna fraktsioon Landbergile umbusaldust. Umbusaldajate hinnangul oli linnavalitsuse töö korraldatud asjatundmatult ja lohakalt, samuti oli suuremahulisi töid vormistatud pakkumusi võtmata. Landbergi enda sõnul ei vastanud umbusaldusavaldus suures osas tõele. Varem on Jüri Landberg olnud Rägavere vallavanem. Aastail 2010–2014 juhtis ta Eesti maaomavalitsuste liitu.

Ridala vallavanemaks otsustas Landberg kandideerida põhjusel, et peab seda huvitavaks võimaluseks. Et Landberg tunneb kauaaegse omavalitsusjuhina ka Läänemaa omavalitsusjuhte, teiste seas Lääne-Nigula vallavanemat Mikk Lõhmust, on ta Ridala kohta maad kuulanud ja leiab, et Haapsalu rõngasvald pakub talle huvi. „Olen juhtinud nii valda kui ka linna ja tunnen mõlema poole huvisid,” märkis Landberg.

Oma tugevuseks peab Landberg juriidilist haridust. Landberg on olnud neli aastat Ühispanga jurist. Keskerakonda on Landberg kuulunud kümmekond aastat. Erakonna aseesimees ja Läänemaa piirkonna juht Jaanus Karilaid leidis Landbergi kohta vaid kiidusõnu. „Väga suurte kogemustega juht. Läänemaa võidaks,” märkis Karilaid.

Ridala vallavanema konkursile laekus esimene avaldus kolmapäeval, neljapäeval lisandus neli, reedel veel üks. Komisjon avab ümbrikud esmaspäeva hommikul. Nõuetekohased kandidaadid saadab komisjon volikogu ette. Volikogu valib uue vallavanema 3. mail.

Ridala vallavanema kandidaadid
Jüri Landberg, Keskerakond, töötu
Toomas Schmidt, IRL, vallavolikogu liige
Helen Koppa, parteitu, Ridala abivallavanem
Olev Peetris, IRL, Lääne-Nigula vallaametnik
Innar Mäesalu, Reformierakond, ärimees, eitab kandideerimist

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Naljanumber
7 aastat tagasi

Kas uus arvamusliider on nüüd hr Raivo Õiglas? See keskmisest kõrgema laubaga mees?
Hepner ei anna vist intervjuusid.

sorts
7 aastat tagasi

valige kübe
ta ei kuula keskit -ainult joob
ta ei tülita keskit..ikka joob
ridalat ei saagi kaine pääga valitseda—valige kübe!

kuulge
7 aastat tagasi

võtke õige LOOSI kes saab vallavanemaks. Kõik loosid on tühjad ühele kirjutage VAllaVANEM ja see kes tõmbab selle ongi vallavanem. Lihtne ja tülivaba tehing. Loos tahtis nii ja NII ka jääb.Pahandused ja viltuvaatamised jääks ära-et kes kelle poolt ja kes kelle vastu. Ajakirjandusel teemat palju ja terve EESTI kiidab nagu piimareklaamis v. m. rekl. see oligi pole enam tähtis.

Õiglas,
7 aastat tagasi

Vaata peeglisse ja korda oma öeldut!

...
7 aastat tagasi

Nahaalsus on see, kuidas Õiglane end õigustab. Temasugusel reeturil, kes ainult valede ja valskustega mõtleb ainult omakasule, ei ole kohta valla volikogus.

nahaalune
7 aastat tagasi
Reply to  ...

kas jäid abirahadest ilma, et siin vingud

ei pea
7 aastat tagasi

õigeks kui on teada keda rahvas tahaks et valitaks aga kohe mitte kuidagi ei soovita sellest hoolida.Muidugi on volinik oma otsustes vaba aga kas siis mingigi sisemine hääl ei soovita arvestada enamuse s.o. elanike arvamusga. Usun et 2/3 sellest 3000 -st just ongi hr. Schmidti v. pr. Koppa poolt.

ma
7 aastat tagasi
Reply to  ei pea

tahaks stalinit, nii et valime stalini

mede aga
7 aastat tagasi
Reply to  ma

kohvi illarit viinaaualt või ajusaagimit talinast

Mari
7 aastat tagasi

Teeme meeleavalduse enne kui valima hakkavad. Kui leiduks agar ja hakkaja organiseerija siis lehe kaudu päeva ja kellaajaga teavitada päev -paar ette. KUi on teada soovitakse kindlaid inimesi siis tuleks nende toetuseks püüda samme astuda. Ehk hakkab südametunnistuse hääl kostma javalitakse rahva tahte järgi. TEEME ÄRA.

tuletan meelde
7 aastat tagasi
Reply to  Mari

et volinik on oma otsustes vaba ja mari pole rahvas, ridalas ca. 3000 elanikku

Ridala
7 aastat tagasi

Ainult hr Toomas Schmidt või pr Helen Koppa. Nemad on meie inimesed. Teised mingu metsa. Metsajooksule. Võõraid pole vaja ja Õiglas ei ole õiglane, kuri endise vallavanema peale, kuna ei saa mõishoones enam oma paate hoida…. Las rahvas ka kuuleb, mis kurja ta peab.

Jüri
7 aastat tagasi

Kõik normaalne mis toimub. Ainult terves vallas on kaks pugejat-reeturit HEPNER ja ÕIGLAS. Pulk teile p…e!

Anonüümne
7 aastat tagasi
Reply to  Jüri

täitsa nõus Hepner võiks rääkida miks ta vallavanemale selja keeras

õiged mehed
7 aastat tagasi
Reply to  Jüri

pole mingid täitevvõimu tallalakkujad

tundub
7 aastat tagasi

lahja ja labane kogu see kemplemine. ja mis mees see veel on kes aina kandideerib kord Järvamaal, Lääne-nigulas , ehk kuskil veel mida rahvas ei tea. Töötagu siis Taeblas kui koht on olemas. Elanikud sooviks ikka mingit tunnetust et tegutsetakse nende huvide ja heaolu pärast. Aga mis see siis on ;;käib võitlus ja arapanemine erakondade ja isikute vahel , HÄBI asi.