Juhtkiri: proovikivi Haapsalule

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Juba mõnda aega on Haapsalu ja kogu Läänemaa elanud teadmises, et tuleb päev, mil saabub siia elama mõni pagulane. Sotsiaalministeeriumi nõunik Kaisa Üprus-Tali ütles pagulusteejmalisel teavitusseminaril Lääne maavalitsuses jaanuari lõpul selle selge sõnaga ka välja: 600 pagulasest, keda Eesti riik vastu võtab, võib osa tulla Haapsallu.

Meile ei pruugi meeldida ei Saksamaa liidukantsleri Angela Merkeli pagulaspoliitika ega selle tagajärjed. Ei meeldi olukord, mida on liiga tihti nimetatud paratamatuseks. Ei peagi meeldima, ei saagi meeldida. See ei ole vastuvõetav ka paljudele Euroopa Liidu riikidele. Paraku jäävad poliitikahammasrataste vahele alati tavalised, lihtsad inimesed.

On mõistetav, et mõte pagulastest Haapsalus tundub osale meist vastuvõetamatu. Põhjusi on mitu: lihtsalt liiga võõrad inimesed, kes tulevad Eesti maksumaksja rahakoti peale, ja teiseks oht, et põgeniku sildi all smugeldavad end sisse islamiäärmuslased. Kes on jälginud siseministeeriumi asjaajamisi, teab, et see taustakontrolli sõel, millest pagulaskandidaadid läbi pressitakse, on väga tihe. Mingil hetkel tundus suisa, et sellist pagulast polegi olemas, kes Eestile sobiks.

Aga nüüd nad tulevad. Meil on nädala jagu päevi, et tegelda sisekaemusega ja mõelda rahulikult, emotsioone kõrvale jättes läbi, kas ja mis muutub igapäevases elus, kui meie linnaruumis üritab uut elu alustada pere riigist, kus käib sõda. Jah, meie pole ju süüdi, et kuskil seal tuhandete kilomeetrite kaugusel lahendatakse asju relvadega. Samamoodi pole selles konfliktis süüdi ka Haapsallu saabuv kolme väikese lapsega Süüria perekond.

Tehkem siis nii, et Läänemaast ei saaks neile uus sõjatanner.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Jaanus
7 aastat tagasi

London kukkus esimesena! Moslemid vallutasid selle ja linnapea on tsurka! Milline euroopa pealinn järgmisena rusudesse langeb? Euroopa tsivilisatsiooni lõpp ongi käes. Krdi sital ajal olen sündinud ikka

Soovitan
7 aastat tagasi

Delfist vaadata Soomes ( Helsingis) tehtud vappu pilte ja siis kommenteerida…

just
7 aastat tagasi

Ei kajasta sellist uudist EI LÄÄNLANE;EI LÄÄNE ELU.

just
7 aastat tagasi

Iraagi julgeolekujõudude andmetel on seitse kuni kaheksa ISISe äärmuslast jõudnud Rootsi ja plaanivad rünnata tsiviilobjekte Stockholmis, vahendab The Local.

kodanik
7 aastat tagasi

Kas keegi teab, kus nende nn “pagulaste” korter olema hakkab? Kas need väikelapsed on alla või üle 20 aasta vanad? Poisid kõik? Kuidas Pagula käitub, kui need väikelapsed hakkavad lastekollektiivis teisi terroriseerima? Kuidas Pagula kavatseb naise tööle saada?
Ja veel – kui need on Haapsalu esimesed pagulased, siiskes on see tõmmu tüdruk, keda tööpäeva õhtuti kaubamaja juures liikumas näeb. Ilmselgelt võõrast lõunamaist päritolu – nii välimuselt kui olekult.

Jaanus
7 aastat tagasi
Reply to  kodanik

vales kohas küsid minuarust, siit sa vastust ei saa. Pöördu ikka otse kupeldajate ehk siis mtü pagula poole. Siia võid teada anda mida nad vastasid

eetrikeeld
7 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Kodanikud-vaatlejad, aga äkki on tegemist puhastverd eesti neiuga, kes läks päikesevõtmisega või solaariumiga liiale nagu aastal 2009 ilmateadustaja Peep Taimla ,kellele anti määramata ajaks eetrikeeld kuna nahk oli liiga pruun.

jah
7 aastat tagasi
Reply to  kodanik

hea tähelepanek! Seda tüdrukut on ikka väga tihti näha ka linnapildis. Ta purssis kellegiga isegi eesti keelt. Olen tihtilugu mõtelnud, et ju ta ikka ongi juba …saabunu. Suvel oli tüüpe ka, aga suvi on suvi, seda tüüpi ma pole märganud (sushi söögikoha lähistel) hiljem. Eks me näe.

Seljakülas
7 aastat tagasi

Nōukaajal oli venestamine,nüüd islamiseerimine. Pidime enne sallivad olema, aga nüüd?

.
7 aastat tagasi
Reply to  Seljakülas

kaks aastat veel ja valitsejateks on moslemid.

linnakodanik
7 aastat tagasi

Kui tuleb üks pere,pole asi nii hull,aga nendel on ju ema,isa,õed,vennad ja kõik teised sugulased.Ja nende pered ei ole väikesed.See on alles algus…..

Jaanus
7 aastat tagasi

Eesti asub põgenike suhtarvu poolest maailmas 11. kohal, kuna ÜRO pagulaste amet (UNHCR) võtab statistikat koostades arvesse ka halli passi omanikud. Kas me peaksime veel juurde põgenikke võtma, oleme niigi tublid aitajad juba ju, kaua võib!?

AP
7 aastat tagasi

Juhtkiri peaks väljendama toimetuse seisukohta. Nüüd ei teagi kuidas edasi, kohalikud juba ette lahterdatud headeks ja halbadeks. Millisel puhul siis tohib süütule Süüria perele poolehoidu üles näidata, targem neist mitte välja teha, äkki läheb midagi valesti. Kuidas näeks välja lõimumine LE moodi, kas vastandamisega, võiks asjalikumatel teemadel kirjutada.
Hea on teine lõik, kenasti must-valgel kirjas, et täidame Merkeli pagulaspoliitikat ja punkt. Eestlastel pole siin kobiseda midagi.
Mäletame veel küll, kelle poliitika järgi elasime enne II Eesti Vabariiki. Praeguste trendide jätkudes satume küll vihma käest räästa alla

kurb
7 aastat tagasi

Kurb on see, et inimesed kes on “pandud” riiki juhtima ja suuremate protsessidega tegelema, siiski seda kvaliteetselt teha alati ei suuda. Ilmselt ei ole piisavalt kompetentsi, missioonija motivatsiooni. Pagulaste ümber toimuvates vaidlustes on väga palju õigustatud küsimusi, väga palju põhjendatud ja põhjendamata hirme- ometi sellega keegi tegelikult ei tegele. Ehk ei tegeleta küsimustele vastamisega, ammugi mitte lahenduste otsimisega. On vaid konflikt ja vastandumine. Mitte ükski inimene ilmselt ei kardaks või ei tekitaks probleeme kahe-kolme võõramaalase linnatuleku pärast. Paraku teame me ju kõik, et see on ainult algus, üks näide. Ja see kuidas probleeme lahendatakse, küsimustele vastatakse-vastamata jäetakse väikestes mastaapides tekitabki… Loe rohkem »

!
7 aastat tagasi
Reply to  kurb

Just nii ongi!