Katse taastada volinike tasu masueelsesse seisu luhtus

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

heikki sool

Haapsalu linnavolikogu liige Heikki Sool. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu linnavolikogu juhatus lükkas tagasi Heikki Soola (Keskerakond) ettepaneku tõsta volikogu juhatuse liikmete ja alatiste komisjonide esimeeste tasusid.

Möödunud neljapäeval juhatuse korralisel koosolekul tehtud ettepaneku sisu oli tõsta juhatuse liikmete tasu seniselt 184 eurolt 200 eurole ja alatiste komisjonide esimeeste tasu 250 eurole kuus. Vajadust tasusid tõsta põhjendas Sool sellega, et igat tööd tuleb vääriliselt tasustada.

Peale selle viitas Sool, et nüüd oleks mõistlik aeg taastada volikogu liikmete tasu majanduslanguse eelsesse seisu. 2009. aastal kärbiti volikogu liikmete tasusid majanduslanguse tõttu 13 protsenti. Soola ettepanekut toetas linnavolikogu liige Lauri Väli (Reformierakond).

Haapsalu linnavolikogu esimees Andreas Rahuvarm (Keskerakond) koosolekul ei olnud, kuid teatas kirja teel, et ta ei toeta ettepanekut, sest iseenda tasude tõstmine ei olevat sünnis teguviis.

Haapsalu linnavolikogu aseesimehe Kalju Aigro (Reformierakond) sõnul oli tegemist pigem Soola juhusliku mõttevälgatusega. „Ettepanekul puudus kõige olulisem komponent – eelnõu projekt,” ütles Aigro. Ta lisas, et isegi kui Sool vormistanuks ettepaneku korrektselt, vaevalt see läbi oleks läinud.

Haapsalu linnavolikogu juhatusse kuuluva Merle Mäesalu (IRL) sõnul tuli ettepanek valel ajal. Ta viitas reeglile, mille kohaselt on volikogul õigus tõsta oma tasusid vaid enda ametiaja lõpul, vahetult enne uue volikogu valimist. „Teoreetiliselt ei ole siis veel teada, kellest moodustub uus volikogu,” põhjendas Mäesalu.

Mäesalu rääkis, et tasude suurendamine tuleks kõne alla vaid siis, kui volinike töökoormus kasvaks hüppeliselt. „Ei saa väita, et töökoormus oleks viimasel ajal kasvanud,” nentis Mäesalu. Peale selle ei usu ta, et keegi hakkaks tasude tõstmise järel rohkem töötama.

Ettepanekule andis negatiivse hinnangu ka Valdo Maisalu (SDE), kelle arvates oli ettepanek täiesti läbimõtlemata. „Ei saa nii, et ühtedel tõstame natuke ja teistel rohkem,” ütles Maisalu. Kõigi eespool nimetatutega sarnaselt viitas ka Maisalu asjaolule, et on äärmiselt kohatu iseenda palka tõsta. „Sellist ettepanekut võiks arutada ainult viimasel istungil,” ütles Maisalu.

Soola ettepaneku jõustumisel oleks senine 184eurone tasu kerkinud 250 eurole linnavolikogu sotsiaal- ja õiguskomisjoni esimehel Helle Saarsool, planeeringu- ja kommunaalkomisjoni esimesel Lauri Välil, eelarve- ja rahanduskomisjoni esimehel Siim Saareväljal, haridus- ja kultuurikomisjoni esimehel Heikki Soolal ning revisjonikomisjoni esimehel Valdo Maisalul.

Volikogu esimehe Andreas Rahuvarmi tasu oleks jäänud muutumata.

200 eurole tõusnuks tasu Reformierakonna fraktsiooni esimehel Mati Seppil, IRLi fraktsiooni esimehel Merle Mäesalul, volikogu aseesimehel Kalju Aigrol ja Keskerakonna fraktsiooni esimehel Natalja Koropetsil.

Soola ettepanekut pooldasid Seppi ja Väli. Koosolekult puudusid peale Rahuvarmi ka Siim Saareväli ja Helle Saarsoo.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ardi
8 aastat tagasi

Tänu, hr. Sool, et inimesi, kes vaevaks võtavad oma arvamust avaldada, läbi kirjaniku sõnade puuduliku mõistusega tühisteks ja ahneteks nimetate.

Heikki Sool
8 aastat tagasi

Hispaania kirjanik Carlos Ruiz Zafon on öelnud: “Kadedus on keskpäraste inimeste usk. See lohutab neid, see on vastuseks neid sisimas närivale rahulolematusele, ja lõpuks mädandab see nende hinge, lastes neil õigustada oma tühisust ja ahnust, kuni nad hakkavad uskuma, et tegemist on hoopis voorustega ja taevaväravad on lahti vaid nendesugustele õnnetutele, kes käivad läbi elu, jätmata endast muid jälgi peale näruste katsete alandada, kõrvale tõrjuda või kui võimalik, siis hävitada kõik ülejäänud – need, kes pelgalt oma olemasoluga toovad ilmsiks, kui nõrk on keskpäraste inimeste vaim, kui puudulik nende mõistus ja kui vähene nende julgus. Õnnistatud olgu see, kelle kallal… Loe rohkem »

To+Kolla
8 aastat tagasi

Hr Heikki Sool on hea pingpongi mängija ja EV veteranide pronks, kõrgem kvalifikatsioon nõuab kõrgemat tasu – loogiline ju, HLV volinikud võiks premeerida.

.
8 aastat tagasi
Reply to  To+Kolla

Kindlasti Haapsalu Linnavalitsus lahkelt premeerib saavutustega sportlasi.

kolla
8 aastat tagasi

tule taevas appi,mis inimesi sinna volikokku ikka valitud on. Mis haridus-ja kultuurikomisjoni esimees see Sool ka on?! Ja õigupoolest,mille eest need esimehed seda tasu praegu saavad. Kas Rahuvarm ei saa üks kord kuus ka koosolekule tulla, kuuleks tast niigi palju.

Lauri Väli
8 aastat tagasi

Tegemist oli vaid aruteluga juhatuses seoses 2016 aasta volikogu eelarvega. Minu seisukoht oli, et juhul kui läheb 2009 aasta tasude taastamiseks, siis tuleks seda teha kõigile võrdselt volikogu eelarvet suurendamata. Kuna Soola ettepanekut ei hääletatud ei saa väita kes oli poolt ja kes vastu.

Laurile
8 aastat tagasi
Reply to  Lauri Väli

Aga sulle see oli vähemalt meelt mööda.Tööd palju,ära ei ütleks…irw

Lauri Väli
8 aastat tagasi
Reply to  Laurile

Pigem olen praegu seda meelt, et pole vaja tõsta.

Laurile
8 aastat tagasi
Reply to  Lauri Väli

s..ta mekk on ikka juures.

x
8 aastat tagasi

soolal vist raha otsas.aga ta ju tuntud raha kerjaja.

just just
8 aastat tagasi

tasu oleks tõusnud just neil,kes seda kõige rohkem vajaksid….irv.

las
8 aastat tagasi

ikka rahvas hindab, kas üldse maksta või ei, ja järgmised valimised näitavad, keda hinnatakse praegustest