Valitsus kavatseb tõsta pensioniiga, pensionileminek läheb paindlikuks

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Kroonid-eurod

Pensioniiga on vaja tõsta, sest raha napib. ARHIIV

Sotsiaal- ja rahandusministeerium töötasid välja ettepanekud, mille järgi pensioniiga tõuseb ja pensionilemineku aja saab tulevikus iga inimene ise valida, kirjutab Postimees.

Eestis jõudis tänavu nii naiste kui ka meeste pensioniiga võrdsele tasemele ehk 63 eluaastale. 2010. aastal tehtud poliitilise otsuse järgi tõuseb see aastaks 2026 aga 65 eluaastale.

Sotsiaalministeeriumi sotsiaalkindlustuse osakonna pensionipoliitika juht Kristiina Selgise sõnul võiks pärast 2027. aastast kaaluda pensioniea sidumist oodatava elueaga, mis on üsna levinud ka teistes riikides (nt Taanis, Hollandis, Soomes, Itaalias). Valitsus arutab ettepanekuid märtsis.

Paindlik pensioniiga tähendab seda, et on seatud standardne pensioniiga, kuid inimene võib ka näiteks viis aastat varem (aga ka hiljem) pensionile minna, kaotades seeläbi igakuise makse osas rahaliselt, sest kogunenud on vähem raha, mida tuleb välja maksta rohkemate aastate jooksul.

Paindlik pension laiemalt võiks aga Selgise kirjeldusel tähendada näiteks seda, et inimene saaks minna ka osalisele pensionile. Kui praegu on määratud pension eluaegne, siis tulevikus võib pensioni ka katkestada, et lasta see hiljem uuesti määrata.

Postimehe artiklit loe siit.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kunn
8 aastat tagasi

Praegused noored 20-30 aastased saavad kõik pensionile alles 70 aastaselt või kaob see üldse ära. Kes praegu lapsed, siis selleks ajaks on pensioniiga kõvasti üle 70-ne ja vanadus väga tumedates toonides.
Kes elu jooksul varandust kokku ajada ei suuda, see jääb virelema või heidetakse tänavale.
Nii, et pensioni peale loota pole mõtet ja igasugused fondid, kuhu raha kanda, need tuleb ära unustada.
Suur osa ei elagi isegi praeguse pensionieani.

Tont.
8 aastat tagasi

Mis hobuse unenägu see on? Hollandis,Soomes jm. on pensionid kordades suuremad.Ilmselt annab praegune valitsus endast parima,et viimased noored siit lahkuks.Eluaeg rabanud pärismaalane saab 300 euri,aga moslemi illegaalide jaoks on pappi piisavalt ?

kui
8 aastat tagasi

siduda pensioniiga oodatava elueaga, ( mis on üsna levinud ka teistes riikides),siis tuleks ka pensionärile maksta selline pensioni summa nagu näiteks toodud riikides.
praegune pension tuleks katkestada 101- l surematul, võrdsustada see rahvapensioniga, sest nad väidavad , et on rahva teenrid.ja hakata väljateenitud pensioni maksma alles pärast keskmise eluea saabumist( jaapani näitajate alusel)

Vaire
8 aastat tagasi
Reply to  kui

Toetan