Eesti kroone on veel vahetamata ligi kolme miljoni euro väärtuses

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

 

Kahekroonine rahatäht

Kõige rohkem on inimestel alles kahekrooniseid rahatähti. EESTI PANK

Eesti Panga teatel on Eesti oma raha rahval alles veel ligi kolme miljoni euro väärtuses, kuid selle arv aina väheneb, kirjutab Sakala.

Panga pressiesindaja Ingrid Mitt ütles, et Eesti krooni pangatähti on veel tagastamata 39,7 miljoni ja käibemünte 6,8 miljoni krooni väärtuses.

„Kroone käiakse Eesti Panga muuseumis vahetamas iga tööpäev,” lausus Mitt.

Miks on keegi aastaid rahavahetusega oodatud, seda põhjendama ei pea, aga Miti sõnul on inimesed ise selgitanud, et on majapidamisest juhuslikult leidnud kroone, mille asukoht oli juba meelest läinud. Või on välja tulnud mõne lähedase kõrvale pandud kupüürid või soovitakse mälestuseks alles jäetud rahatähed nüüd siiski eurodeks teisaldada.

Mitt ütles, et pangatähtedest on inimeste käes arvuliselt kõige rohkem 2krooniseid (37% kõigist tagastamata kroonidest) ja 5krooniseid (17%). Kõige vähem on veel ringluses 50krooniseid kupüüre (1,5%).

Müntidest on enim tagastamata 10sendiseid (36 % kõigist tagastamata müntidest) ja 20sendiseid (26%). Kõige vähem on ringlusse jäänud 5sendiseid, mis moodustavad tagastamata kroonimüntidest 0,6%.

Eesti Panga muuseumis saab Eesti krooni pangatähti ja münte vahetada eurodeks tähtajatult ja ametliku keskkursiga 1 euro = 15,6466 krooni.

Mitt lisas, et ümber vahetatakse ka kahjustatud või rikutud Eesti krooni pangatähti, kuid sellest peab olema säilinud üle poole, tervikuna peab olema loetav seeria ja number. Kahjustustega käibemündil peab olema nähtav vähemalt nimiväärtus ja vermimisaeg.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments