Tiit Salumäe: jõulurahu on vaja ka issanda aastal 2015

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

tiit salumäe 1Mind pani mõtlema laupäevases Lääne Elus ilmunud info kavatsusest korraldada jõulunädala pühapäeval Haapsalu linnas meeleavaldus.

Igal ajal on oma vaimsus. Advendiaeg on paljudele kristlastele paastuaeg, see on enesesse vaatamise ja puhastumise aeg. Sellesse aega ei sobi meeleavaldused ega protestiaktsioonid.

Soovin, et inimesed tuleksid advendinädalail kuulama kaunist muusikat ja valmistuksid sel viisil Kristuse sünnipühadeks. Kristlike väärtuste ignoreerimine ei peaks saama normiks parteipoliitiliste taotluste nõudmisel. Peapiiskop Urmas Viilma tõdes oma kõnes advendivastuvõtul Tallinna piiskoplikus toomkirikus 3. detsembril: „Eesti kui usukaugeima riigi eksitav maine on sundinud eestimaalasi oma kristlikke juuri ja oma esivanemate usku avalikult häbenema. Eestis pole eriti moodne olla usklik kristlane.”

Ülemaalise jõulurahu väljakuulutamisel 15. detsembril 2013 ütles peapiiskop Andres Põder: „Jõulud kutsuvad heategudele ja leppimisele, turvalise perekonna ja kogukonna loomisele. Kas see õnnestub, kui puudub hingerahu? Kui oleme sisemises konfliktis, vaenujalal iseenda ja maailmaga? Kui puudub selgus oma mõttekuses ja väärtuses?”

Minu jõulusoov – rahulikke jõule. Õiges rütmis elades ja õigeid väärtusi taotledes oleme õnnelikud. Meelt avaldada ja oma seisukohad välja ütelda kuulub vaba ühiskonna õiguste juurde, aga igaks asjaks on oma aeg. Jõulurahu tunda soovime kõik, liigne muretsemine väliste asjade pärast, näiteks ka kingituste ostmine ei peaks meie jõulurahu häirima. Hea on sättida kõik asjad nii, et saaks tunda õiget jõulurahu. Soovin igasse kogukonda ja kodusse jõuluvalgust, et me võiksime olla armastuse ja headuse kandjad.

Tiit Salumäe 

EELK piiskop

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
vat
8 aastat tagasi

kui kena,salumäel suur ja avar maja. paras paarkümmend lõimumishuvilist moslemit omale varjule võtta. eks siis kaeme,kui kauaks seda head samariitlust ja kristlikku ligimesearmastust jätkub,kui ühel päeval avastab seesinane kõrge kirikusaks, et tema kodusel altaril on krutifiksi asemel koraan

väike trükiviga
8 aastat tagasi

oli vist” jõuluraha on vaja ka issanda aastal 2015”

Õnnetud
8 aastat tagasi

Ei lasta inimestel jõulurahu nautida, muudkui kahtlustavad.
http://maailm.postimees.ee/3431545/soome-kahtlustab-kahte-riiki-saabunud-iraaklast-morvades

kas
8 aastat tagasi

nad riigile makse ka tasuvad, või toimub see šhou maksumaksja raha eest

Nõustun eelmisega
8 aastat tagasi

Huitav miks kristlus kutsub ülesse meile võõra kultuuri jumalaasemiku sünnipäeva pidama ja meie peaksime selle üle veel õnnelikud ka olema. Kungi peeti Vladiimir Uljaanovi ja Mao The-tongi sünnipäeva ka riikliku pühana ja rahvas oli õnnelik lapsed laulsid ja tantsisid lava peal. Suure juhi austuseks loeti luuletusi. Äkki keegi seletab ära, mille poolest see Tiit Salumäe poolt pakutav liturgia parteikongressits erineb ? Tiit Salumäe näeb lihtsalte Helme pundis konkurenti enda poliitilise liturgia läbiviimisele. Oh seda kadeduse ussi kül püha mehe hinges.

Kenn
8 aastat tagasi

Huvitav miks salumäe siis üürgama ei pista kui tuhanded läänlased peavad majanduspõgenikena enda kodudest lahkuma ? Miks kirik siis sõna ei võta kui tuhandete perekondade lastel on ära võetud tema ema või isa kes peavad soomes orjatööl käima? Miks kiriks siis sõna ei võta kui meie liitlased käivad nendele maadele pommituslennukitega demokraatiat viimas käivad kes meile nüüd põgenikke saadavad? Miks kirik siis sõna ei võta kui riigikogu preseaduse raames pedeseadust kavandab? Kas hingerahu tagamine on see kui kiriks nendesse teemadesse ei sekku ja vaikival heakskiidul seda karnevali pealt vaatab ? See et kirik enda seisukohta siin ei avalda ja üldsust… Loe rohkem »

Olen
8 aastat tagasi
Reply to  Kenn

nõus Kenniga!

jah
8 aastat tagasi

lõpetaga ka söömine pühapäeval, ning alles räägiti les saastavalgusest ja ei ole vaja oma usku teistele peale sundida

Sass
8 aastat tagasi

Oh jah, usk on ülim.

Tont.
8 aastat tagasi

Mina soovin ka hr. piiskopile ilusat advendiaega ning tàis korjanduskaste! Ja et jòuluvana talle kena palvevaiba tooks! Ja veel- tulge ka miitingule ! ?