Küsitlus: enamik inimesi ei usalda pagulasküsimuses valitsust

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

REF Taavi Rõivas (1) urmas lauri'Peaminister Taavi Rõivas. Foto: Urmas Lauri

Värske küsitluse tulemustest selgub, et enamik inimesi ei usalda pagulasküsimuses valitsust ning valitsuserakondi, kirjutab Eesti Päevaleht.

BNS vahendab, et Turu-uuringute AS-i läbi viidud küsitlusest selgus, et pagulasküsimuses usaldas valitsust 29 protsenti ning ei usaldanud 62 protsenti. Erakondadest usaldas pagulasküsimuses 16 protsenti Keskerakonda, 14 protsenti Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda (EKRE), 13 protsenti Reformierakonda, kaheksa protsenti Vabaerakonda ning võrdselt seitse protsenti Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) ja Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda (SDE). Reformierakonda ei usaldanud pagulasküsimuses 35 protsenti, 14 protsenti EKRE-t, kümme protsenti Keskerakonda, neli protsenti IRL-i, kolm protsenti SDE-d ning kaks protsenti SDE-d.

Peaminister Taavi Rõivast ei usaldanud pagulasküsimises 30 protsenti ning usaldas vaid kaheksa protsenti. Edgar Savisaart usaldas neli ja ei usaldanud viis protsenti, Yana Toomi usaldas viis ja ei usaldanud kaks protsenti ning Kristiina Ojulandi usaldas kolm ja ei usaldanud kaks protsenti. EKRE esimeest Mart Helmet usaldas pagulasküsimuses neli ja ei usaldanud kaks protsenti vastanutest. Leht toob samas esile, et 23 protsenti vastanuid ei osanud öelda, millist poliitikut usaldada kõige rohkem, ning teist sama palju ei usaldanud kedagi.
Seega langes ära ligi pool valimist.

Turu-uuringute AS-i uuringujuhi Karin Reivarti sõnul pole see tavapärane, kui öeldakse konkreetselt, et ei usaldata ühtegi poliitikut. See peegeldab rahva teadmatust ja usalduskriisi pagulasküsimuses, lisas ta. Reivart sõnas, et inimestele jäävad eredamalt meelde need erakonnad ja isikud, kes konkreetsel teemal sõna võtavad, pälvides nii heakskiitu kui ka hukkamõistu. Kui valitsuse retoorika inimestele ei meeldi, siis suunatakse pahameel just peaministrile. Samuti mängib kaasa poliitiku üldine tuntus – need, keda üldiselt usaldatakse, pälvivad usaldust ka erinevate teemade puhul, selgitas Reivart.

Reformierakonna peasekretär Martin Kukk tõdes, et nad ongi valitsuse juhterakonnana sõjapõgenikega seotud teemade puhul suurema tähelepanu all. „Peaminister Rõivas on Eesti avalikkusele Euroopa põgenikekriisi teemal jaganud ausaid ja avameelseid vastuseid, mis ei pruugi kõigi jaoks paraku populaarsed olla," ütles Kukk.

Leht märgib, et Ida-Virumaal on Keskerakonna usaldus kaks korda suurem kui Eesti keskmise puhul. Rahvuste lõikes on venelased rohkem Keskerakonna poole ja eestlased usaldavad Reformierakonda ning EKRE-t. Keskerakonda usaldavad kõige vähem kõrge sissetulekuga inimesed, IRL-i kõige vähem muulased. Ka vanusegruppide puhul tuleb esile üks suur erand. Nimelt koguvad Mart ja Martin Helme pea kogu oma usalduskrediidi 50-64 aastaste vastajate käest. Meeste seas on EKRE-t usaldavaid neli korda rohkem kui naiste hulgas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tont.
8 aastat tagasi

Ma ùtleks,et praegust valitsust. ?

Uskmatu+Toomas.
8 aastat tagasi

Minu suur mure on miks valitsus nii vähe panustab USA jaJordaania põlevkivisse,uude lennufirmasse NAG (tõlkes vana kronu),miks ei ole tõstetud vastavalt elukalliduse indeksile parlamendiliikmete kuluhüvitisi jne.Niisuguste suurte muredega on väga raske elus ots-otsaga välja tulla ja pagulastele ka veel midagi anda.

no
8 aastat tagasi

need on küll harimatud inimesed või putinlased, kõik normaalsed inimesed usaldavad selles küsimuses valitsust jäägitult