Jahimehed on Läänemaal täitnud 59% metssigade küttimismahust

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Foto: arhiiv

MetssigaFoto: Arhiiv

Keskkonnaamet kinnitas metssigade küttimismahuks 29 608 looma, millest tänaseks on jahimehed küttinud 15 361 metssiga ehk 52% mahust, teatas amet.

Läänemaal on praeguseks lastud 59 protsenti ettenähtud sigadest ehk rohkem kui Eestis keskmiselt. Augustis tõsteti Läänemaal metssigade küttimise normi 2400 loomale, 1. novembriks oli kütitud loomi 1421.

Kuna küttimist lihtsustav koeraga ajujaht algas alles oktoobris, on põhjust arvata, et jahimehed suudavad ettenähtud küttimislimiidi täita.

„Keskkonnaamet korjab iga kuu kümnendaks kuupäevaks jahipiirkondade poolt esitatud küttimisandmed kokku ning analüüsib saadud info alusel küttimise kulgu ja hukkunud metssigade kohta laekunud teateid. Viimaste küttimistulemuste põhjal saame öelda, et jahimehed on suutelised neile ettenähtud kohustust täitma ning 1. oktoobril alanud koeraga ajujaht kindlasti ka lihtsustab seda,“ ütles keskkonnaameti metsaosakonna juhataja Jaanus Kala.

Küttimisandmete aruandest selgub, et kõige paremini on küttimine edenenud Saaremaal, kus küttimismahust on täidetud juba 83%. Kõige tagasihoidlikumalt on kütitud Võru-, Viljandi- ja Põlvamaal, kus limiidist on täidetud 33-39%. Surnud metssigu on leitud kõige rohkem Viljandi-, Tartu- ja Põlvamaalt vastavalt 197, 173 ning 155 isendit. Emiste küttimise osakaal on tõusnud 48%-ni. 2Eelmisel jahindusaastal oli emiste osakaal 45% täiskasvanud isendite hulgast, mistõttu sel hooajal tuleb kiita jahimehi, kes mõistavad sigade arvukuse vähendamise tõsidust," lisas Kala.

Küttimismahtude realiseerimise tulemusena oodatakse, et kevadel 2016 oleks sigade asustustihedus 3 isendit1000 hektari kohta.

"Küttimisstruktuurist ja -mahust kinnipidamine on vajalik selleks, et oleks võimalik langetada metssigade arvukust kiires tempos ning seeläbi tagada katku hääbumine looduses ning vältida edasist majanduslikku kahju," selgitas Kala.

Küttimismahtude täitmise jälgimist ja jahimeestele pandava ülesande ajakohastamist teostab Keskkonnaamet koostöös Keskkonnainspektsiooni ja Veterinaar- ja Toiduametiga. Metssigade küttimisandmete aruanded avaldatakse igakuiselt Keskkonnaameti kodulehel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments