Euroopa Komisjon tegi Estonian Airi riigiabi asjas negatiivse otsuse

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

avatud taevas vene lennukFoto: Arhiiv

Euroopa Komisjoni konkurentsi peadirektoraat otsustas ametlikult kinnitamata andmetel reedel, et Eesti andis Estonian Airile ebaseaduslikku riigiabi ja lennufirma peab selle riigile tagasi maksma, teatas BNS.

Ametlikult avalikustab Euroopa Komisjon otsuse laupäeval ning teeb laupäeva pärastlõunal ka teate pressile.

Eesti valitsus on teinud Estonian Airi kapitalimakseid ja andnud aastatel 2008-2014 päästmisabi korduvate rahasüstidega umbes 130 miljoni euro väärtuses. Eesti teavitas Euroopa Komisjon plaanist anda Estonian Airile 8,3 miljonit eurot päästmislaenu 2012. aasta detsembris.

Euroopa Komisjon algatas Estonian Airile antud toetusmeetmete uurimise 2013. aasta veebruaris. Komisjon kahtlustas, et riigi antud meetmed pole kooskõlas Euroopa Liidu riigiabi eeskirjadega. Komisjon hakkas toona uurima kolme Estonian Airile tehtud kapitalisüsti: 2009. aastal antud 7,3 miljonit eurot, 2010. aastal 19,9 antud miljonit eurot ja aastatel 2011–2012 antud veel 30 miljonit eurot. Eesti valitsus ei teavitanud neist meetmetest Euroopa Komisjoni. 2009. ja 2010. aasta kapitalisüstis osalesid ka eraõiguslikud aktsionärid, kuid 2011. ja 2012. aastal jäi üksnes riik.

Komisjon teatas 2013. aasta aprillis, et laiendab Estonian Airile antava riigiabi suhtes uurimist ja võtab vaatluse alla ka Eesti sama aasta 28. veebruaril tehtud otsuse suurendada varem antud päästmislaenu 28,7 miljoni euro võrra. Eesti valitsus esitas komisjonile ametliku riigiabi taotluse alles 2013. aasta mais.

Toona esitatud plaani kohaselt vähendatakse Estonian Airi liine piirini, et ettevõte suudaks teenindada Eestile hädavajalikke sihtkohti, olles samal ajal ettevõttena finantsiliselt iseseisev. Kasumisse oleks ettevõte selle plaani kohaselt jõudma 2015. aastal. Hiljem andis riik lennufirmale veel abilaenuna 40 miljonit eurot. Veelgi täiendatud restruktureerimiskava esitas Eesti Euroopa Komisjonile 2014. aasta sügisel. Toonane kava hõlmas Infortar Grupi kaasamist lennufirma enamusaktsionäriks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kuulge?
8 aastat tagasi

Kinnitamata andmetel!! ja vaadake pealkirja! LE on kole kollaseks läinud.

Lp. 19.05,
8 aastat tagasi

…olen sinuga samal arvamusel. Ning kus on nüüd meie zoovolinik ?? Naljaraamatu Kontsitsitutsiooni järgi pidavat kõik võrdsed olema ?? Pätivalitsus…

tere tulemast
8 aastat tagasi

tartu vanglasse riigivargad

huviline
8 aastat tagasi

ja kes oli sel ajal majandusminister,kas Parts ?Miks ta siis ei teavitanud euroopa liitu õigel ajal ? Ja kuidas ta nüüd vastutab ?