Rahvapilliansambel Pille tähistab juubelit kontserdiga

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Comenius-8-1024x576

Kui 25 aastat tagasi Haapsalu muusikakooli õpetajad Algi Pitkänen ja Ingrid Arro rahvamuusika pisiku Pärnus toimunud rahvamuusika kursusel kätte said ja otsustasid õpitud teadmisi ja seda pisikut ka oma õpilastele edasi anda ei osatud aimatagi, et ka 25 aasta pärast oma endiselt neid, kes seda meeldivat pisikut rõõmsalt endas kannavad ja teistelegi edasi annavad.

Esimene esinemine toimus kohe esimese õppeaasta varakevadel 1991. aastal, kui Haapsalu muusikakoolil olid külas sõpruslinna Haninge muusikakooli õpilased Rootsist ning ühiselt anti kontsert Uuemõisa lossi valges saalis. Heliloojate poolt rahvamuusikakollektiivile seatud kahe looga astuti seal üles ja pälviti kiitust ning tähelepanu. See loomulikult innustas. Samal hiliskevadel  toimus Haapsalu muusikakooli õpilaste vastukülaskäik Haningesse kus noored rahvamuusikud said esimese põneva esinemiskogemuse esinedes kohalikus kaubamajas, Eesti lipp seljataga lehvimas.

Edasised esinemised on ansamblit viinud Soome suupillifestivalile, erinevatele festivalidele ning kultuuriüritustele Saksamaale, Tšehhi, Slovakkiasse ja Hollandisse. Loomulikult on osaletud laulu- ja tantsupidudel Tallinnas ja Haapsalus ning väga erinevatel Haapsalu ja Läänemaa üritustel. Osa on võetud  erinevatest rahvamuusikakursustest ning Eesti Noorte Viiulikoori koosseisus on esinetud Eestis ja Lätis toimunud folklooripidudel Baltica ning õpetaja Ingrid Arrol on olnud kahel korral võimalus Eesti rahvamuusikat õpetada Šveitsis Genfi ja Lausanne`i Steiner koolis.

Ansambli kohta võib öelda, et ta on igavesti noor. Põhjus on lihtne – igal aastal lisandub taas mõni noor mängija. Enamalt jaolt paljud muusikakooli juba lõpetanud mängijad kes jätkavad veel oma õpinguid Haapsalu üldhariduskoolides käivad rahvamuusikat edasi mängimas ning on seejuures suurepäraseks eeskujuks väiksematele. Praegu on noorim mängija muusikakooli I klassist. Põhipilliks on ansamblis viiul. Ansambli repertuaar on aastatega muutunud – kui algusaatatel mängiti heliloojate poolt seatud rahvamuusikat siis nüüd on repertuaaris rahvalikud viiulilood ja tantsulood kus igal mängijal on võimalik ise meloodiahäälele n.ö. teist häält juurde mõelda.

Esimene nõuandja on õpetaja, edaspidi aga kui oskused lubavad ja harmoonia tunnetus on juba olemas on lapsed ise usinad improviseerima. Kui muusikakoolis on õpetuse aluseks klassikaline lähenemine mis tagab tehnika omandamise ja seab mingil määral piirid esituses siis rahvamuusika annab noortele suurema vabaduse eneseväljenduseks. Lisaks pillilugudele õpitakse ka laule ja rahvatantse.

Laupäeval, 17. oktoobril kell 16 Haapsalu Kultuurikeskuse rõdusaalis saab kuulata ansambli erinevaid koosseise ning esinevad loomulikult ka ansambli pikaajalised sõbrad. Kes aga vanematest mängijatest pole veel otsustanud kas osaleda või mitte siis siit tuleb soovitus – praegu on paras aeg pillilt ja kastilt tolm maha pühkida ning Ingrid Arrole oma osalemisest teatada.

Ingrid Arro
Rahvapilliansambel Pille õpetaja

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments