Lihulas räägitakse vanadest kivimajadest

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Lihula 3 Talgutööd 18 04 2015 (2)

Kevadine talgupäev Lihula vanima maja juures. Foto erakogu

Laupäeval räägitakse Lihulas vanadest majadest ja nende kordategemisest — sedapuhku on tähelepanu keskmes kivimajad ja –müürid.

Läänemaal restaureerimisteadmisi jagava MTÜ „Vana ja Väärt” õppepäeva esimeses, loengu osas jagavad Lihula mõisas teadmisi–kogemusi oma ala asjatundjad Alo Peebo ja Maari Idnurm. Alo Peebo, kes räägib, kuidas vanu kivimüüre korrastada, taastada ja remontida, on suurte kogemustega spetsialist, kes on õpetanud kivitöid nii paljudel õppepäevadel kui ka näiteks Viljandi kultuuriakadeemias tulevastele rahvusliku ehituse spetsialistidele.

Maari Idnurm on seevastu insener ja muinsuskaitsetöötaja, kes räägib vanade majade konserveerimisest ja taastamisest muinsuskaitse seisukohast.

Päeva teine pool on täidetud praktiliste tegevustega Lihula linnusemäel vana moonakamaja juures.

Õppepäeva ühe korraldaja Laur Oberschneideri sõnul seal kavas läbijooksu vähendamiseks paigaldada katusele harjaplekk ja asendada katuseplaate ning sulgeda avasid. Uuritakse ka hoone olemust ja hinnatakse hetkeolukorda ning õpitakse, millistest märkidest on konstruktsioone avamata võimalik aru saada, et kusagilt on vihmavesi läbi jooksnud ja võinud hoonet kahjustada.

„Põhirõhk on sellel, et ise asju ise näha ja proovida. Raamatuid võib ju lugeda, kuid iga objekt ja olukord on ikkagi erinev,” ütles Oberschneider.    

Laur Oberschneider koos Meelike Narisega räägivad ka moonakamaja tulevikust ja sellest, mida sellises vanas majas üldse teha saab. Oberschenideri sõnul kardetakse tavaliselt vanade kaitsealuste hoonete puhul, et muinsuskaitse ei luba seal midagi teha. Siiski on tema sõnul võimalik leida kuldne kesktee, kuidas maja ajaloolisi väärtusi säilitada ja samas anda sellele uus kasutus.

Lihula õppepäevale saab registreerida 7. oktoobrini telefonil 5344 3120, 55995229 või restaureerimine@gmail.com. Koolituse tasu, mille eest pakutakse lõunasuppi, on  5 eurot.

MTÜ Vana ja Väärt korraldatav sügisene õppepäev on sel aastal teine. Kevadel toimunud koolitusel, hinnati Lihula ühe vanima maja, Tallinna mnt 35 seisukorda hinnati ja seda ka koristati, kujunes väga menukas. Oberschenideri sõnul on „Vana ja Väärt” tänavu vaiksemalt tegutsenud, kuid sel sügisel on oodata veel ühte õppepäeva – sedapuhku 20.-21. novembril Haapsalus, kus restauraator Kalle Kase õpetab aknaid restaureerima.  

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments