Mis toimub tänavavalgustusega? Linnaelanik küsib, linnavalitsus vastab

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Kastani 24Foto: Arvo Tarmula

Eelmise aasta lõpus alanud tänavavalgustuse uuendamine on linnaelanikes tekitanud mitmeid küsimusi ja pahameeltki. Lääne Elu uuris linnavalitsuselt, miks kortermajade sisehoovid pimedad ja uued LED valgustid mitmel poole vanade postide otsa pandud.

Linnaelanike küsimustele vastas Haapsalu linnavalitsuse pressiesindaja Tõnu Parbus.

Miks on uued LED valgustid mõnedes kohtades vanadele puitpostidele paigaldatud?

Suurem osa puitpostidest, mis asuvad Haapsalu linna territooriumil, on Imatra või Elioni eraettevõtete omanduses ja kannavad nende õhuliine. Mõlema ettevõttega on linn saavutanud antud projekti raames kokkuleppe asendada õhuliinid maakaablitega nendes piirkondades, kus olid veel posti otsas vanad paljasjuhtmed. See kokkulepe on saadud tingimusel, et iga osapool finantseerib oma osa. Nendes piirkondades, kus puitpostid jäävad püsti ja on valgustuse jaoks piisava vahekaugusega, ei olnud mõtet paigaldada lisaposti puitposti kõrvale. Seega paigaldati puitposti otsa LED valgusti.

Miks on kortermajade sisehoovid pimedad?

Kortermajade sisehoovides paiknev välisvalgustus, mis saab hetkel veel toite linna tänavavalgustuse võrgust, ei kuulu antud projektiga rekonstrueerimisele, kuna valgustid asuvad eramaal ja teenindavad erahuve. Selle tõttu ei ühendata ka neid valgusteid automaatselt ühisesse uude tänavavalgustuse võrku.

Kui korteriühistu soovib siiski ühendust Haapsalu Linna tänavavalgustuse võrgust, peab ta sõlmima vastava lepingu elektritoite saamiseks. Selleks on projektis ette nähtud säilitatavatele tänavavalgustusliinidele eraldi elektritoite võimalus liitumiskilpidest. Antud kilp paigaldatakse renoveeritud posti juurde või külge, milles on ette nähtud vaba ruumi varu elektriarvesti paigaldamiseks. Erakrundil asuva tänavavalgustusliini elektritoide teostatakse eraldi lepingu alusel, mille sõlmivad omavahel Haapsalu Linnahooldus OÜ ja erakrundi omanik, kui selleks on soovi. Sõltuvalt lepingu liigist on võimalus teostada arveldused elektriarvesti näitude baasil või abonenttasu eest.

Antud juhul peab arvestama asjaoluga, et erakrundil asetsevat olemasolevat vana tänavavalgustust ei ole otstarbekas ühendada renoveerimata kujul. Vanad liinid koos vanade lampidega võivad tekitada rikkeid ka uues tänavavalgustusvõrgus. Soovitame krundisisesed võrgud renoveerida ka efektiivsuse ja energiasäästu saavutamiseks. Kortermajadel on kaks võimalust oma välisvalgustus võrku ühendada – kas üldise tänavavalgustuse võrgust eraldi arvestusega või siis kortermaja üldvoolu pealt.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Talentide juhitud linn
8 aastat tagasi

Linnavalitsus peab oma postid eramaa pealt ära koristama või siis hakkama korteriühistutele oma tehnorajatiste talumise eest maksma tasu. Need postid koos valgustitega pole mitte ühistute omad. Kvartalisiseste teede mida praegu kasutavad kõik kellel vaja liikuda valgustus peab olema linnaisade loogika järgi ühistute kohustus? Milleks siis meiel üldse linna oma hädavalitsusega vaja on?

naine
8 aastat tagasi

ilmselt on postide maha võtmine üpris kulukas asi.Et kes sellega tegelema peaks hakkama,artilkist nagu ei selgunud….

Piimavasikas
8 aastat tagasi

Tegelikult peaks kortermajade elanike vastus sellisele jurale olema lihtne – oma krundile aed ümber.

Kassapidaja
8 aastat tagasi

Loodame, et linnas leidub ka vähemalt üks asjatundlik kärner, kes puude võrasid pisut kärbiks, siis saab tänavavalgustus linnatänavaile paremini paista.

KodanikN
8 aastat tagasi

Millal need puitpostid maha võetakse mis nüüd niisama seisavad?

Konrad
8 aastat tagasi

Kas keegi teab, mis selle krdi TELSET-ga lahti on?
Eilsest õhtust on kõik kanalid kinni, raamidega(surnud) naise pilt on ekraanil, küünal põleb, poolik viinaklaas leivatükiga laual.
Infotelefonile keegi ei vasta.
Kui isegi sealsetest töötajatest keegi surnud on, kas siis me kõik peame nüüd mustad leinariided selga panema või mida tegema?
Eht vene värk, teevad mis tahavad.

Minu+arvamus.
8 aastat tagasi
Reply to  Konrad

,,Telsetiga,, on koguaeg jama olnud! Olen kauaaegne klient, odavama hinna tõttu pole operaatorit vahetanud. Sügisel pidi hind muutuma- no ikka ülespoole. Näis, kui palju. Siis on otsustamise aeg, kas kannatada ,,Telseti,, jamasid, mil tihtipeale pole internetti. Modemite mahavõtmisel lubati kiiremat internetti, muutunud pole aga midagi! Pole vaid minu ,,avastus,,!

HRT
8 aastat tagasi

Kortermajade elanikud peaks mõistma (mitte ainult Haapsalus), et oma valgustus tuleb kordi odavam. Mis sest, et linnale ei maksnud elanik otseselt sentigi. Kaudselt on aga tänavavalgustus kordi kallim maksumaksjale ja maksumaksjad oleme me kõik. Tõsi küll, omavalitsus võiks kompenseerida valgustide, hämaralülitite jm ühekordse maksumuse, siis oleks hundid söönud ja lambad terved. Eks vaidlusi või ka tekkida eramaa ja linnamaa piiril, kuid tänapäeva võimalused peaks lahendusi küll pakkuma. Seda enam, et kes ikka tahab neid jubedaid postikobakaid oma õuele, vahel piisab trepikoja esise valgustamisest.