Väärisehte ostmisel tasub kauplejalt küsida ehte kohta täpset teavet

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Koolilõpetajatele kingitakse tihtipeale väärisehe, mis valmistab rõõmu ja mida pärandatakse põlvest põlve, muutudes nõnda osaks perekonna ajaloost. Seetõttu on nutikas väärisehet ostes veenduda selle kvaliteedis ja küsida kauplejalt ehte kohta täpsemat infot, et olla kindel: ehe on see, millena seda esitletakse.

Kõik Eestis müüdavad väärismetalltooted peavad olema märgistatud proovimärgise ja toote valmistaja või sissevedaja nimemärgisega. Tootele kantud nimemärgis näitab ettevõtte vastutust toote standardproovi, kvaliteedi ja kasutatud sulami terviseohutuse nõuetele vastavuse eest.

Garantii, et toote standardproov vastab tootele kantud proovimärgisele, annab ainult Euroopa majanduspiirkonna osalisriigi või Türgi volitatud isiku kontrollmärgis. Eesti puhul on see lõvi kujutis ja selle märgi kannab tootele ainult Eesti proovikoda, kes on riigi volitatud proovi tõendaja ja riigi kontrollmärgise volitatud kasutaja. Seega tasub ostmisel eelistada kontrollmärgistatud väärismetalltooteid. Kontrollmärgiseta ehete müük on lubatud, ent nende sulam ei ole laboris kontrollitud ja ostja saab lähtuda vaid kaupleja lubadusest. 

Tähelepanelik tasub olla väljaspool ELi ostetud hõbeehtega

Hõbeehete puhul tuleb veenduda, et ehte valmistamiseks ei ole kasutatud tervisele ohtlikke metalle, nt nikkel, kaadmium ja plii. Nende sisaldus on rangelt piiratud ja seda jälgitakse kogu ELi turul. Tooted vastavad suuremalt jaolt kehtestatud normidele, aga väljaspool ELi ostetud ehete puhul tasub uurida sulami koostist.

Vääriskividega kaunistatud ehete puhul tasub küsida müüjalt kivide andmeid kirjeldavat dokumenti, sest ostja ei pruugi vahet teha vääriskivil ja võltsingul. Müüja peab ostjale andma tõest ja täit infot, sest sellega võtab ta endale vastutuse ehtele kinnitatud kivide eest.

Teemantehte kohta küsi dokumenti

Teemandi headust hinnatakse mitme näitaja peale kokku ja sellest sõltub hind. Teemantide puhul on dokumendis kirjas kivi mass, puhtus, värvus ja lihv. Sama massi, kuid teistsuguse puhtuse ja värvusega teemantide hinnaerinevus võib olla lausa kümnekordne.

Teiste vääriskivide puhul on tähtis kivi päritolu: kas see on looduslik parandamata (st sama kvaliteediga kui looduses), looduslik, kuid inimese parandatud või sünteetiline tehiskivi.

Kõige hinnalisemad on looduslikult parandamata vääriskivid, mida kasutatakse eksklusiivsete ehete valmistamisel. Kõige enam leidub Eesti ehteturul looduslike parandatud kividega ehteid. Seejuures tasub teada, et parandatud kivide hind sõltub parandamise meetodist.

Poolvääriskividel on odavaid koopiaid

Poolvääriskivide korral on info kivi päritolu kohta tähtis opaali, türkiisi, merevaigu ja kvartsi rühma (ametüst, tsitriin, ametriin, suitsukvarts) puhul.

Türkiisi ja merevaigu pähe müüakse sageli rekonstrueeritud materjale (loodusliku materjali väikestest tükkidest kokku pressitud suurem kivi) või odavamaid looduslikke materjale. Kividega odavamate hõbetoodete puhul on oht osta türkiisi, oonüksi, opaali, kassisilma või päikesekivi pähe klaasist või plastmassist imitatsioone.

Pärlite puhul on tuleb teada, kas tegemist on magevees (odavamad) või soolavees (kallimad) kasvatatud pärlitega. Pärlite hinda mõjutab värvus. Kõige kallimad on looduslikku musta värvi Tahiti pärlid, kuid müüakse ka kunstlikult mustaks või halliks värvitud pärleid. Eestis müüakse ka pärlite imitatsioone, st värvitud klaasist või plastist helmeid.

Nõuandeid ehte ostjale

• Veendu, et ehte lukud ja kinnitused toimivad korralikult.

• Veendu, et ehte pind ja jootekohad on puhtad ja hästi viimistletud.

• Veendu, et ehte lülid või osad ei hakka kandmisel takerduma riietesse.

• Kui oled nikli suhtes allergiline, osta vaid kontrollmärgisega märgistatud hõbeehteid. Väljaspool ELi valmistatud hõbeehete kattematerjal võib sisaldada niklit.

• Kui ehe on vääriskividega, küsi müüjalt kivide andmeid kirjeldavat dokumenti.

• Kui tootele on kinnitatud Eesti proovikoja väljastatud etikett, siis on etiketil oleva info õigsust kinnitanud sõltumatu sertifitseeritud ekspert. Tootele kinnitatud etiketi ehtsust saab kontrollida etiketi numbri järgi ASi Metrosert kodulehelt.

• Kontrolli, et ostukviitungile oleks märgitud ehte nimetus, mass, artiklinumber, valmistamiseks kasutatud sulami põhiline väärismetall ja selle proov. Sellejärgi saab ehet identifitseerida ja see on tähtis ka hilisema pretensiooni lahendamisel. Hoia ostukviitung alles pretensiooni esitamise lõpuni (kaks aastat).

• Interneti kaudu kalli ehte ostmine on riskantne. Ostu puhul jälgi, et kogu ehet puudutav ülalpool kirjeldatud teave oleks müügidokumendilt leitav.

• Pretensiooni esitamise ajal on tarbijal õigus tehnilist laadi puuduste korral esitada müüjale kirjalik pretensioon või vajadusel pöörduda tarbijakaitseameti poole.

• Kui kahtled ostetud väärismetalltoote või vääriskivide ehtsuses, pöördu sõltumatu eksperdi hinnangu saamiseks Eesti proovikoja poole.

Pille Kalda

Tarbijakaitseameti kommunikatsiooniekspert

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments