1

Juhtkiri: Valitsusjuhi piinad

Riina Tobias

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Reformierakond valis nädalavahetusel juhte. Ootuspäraselt jätkas erakonna esimehena peaminister Taavi Rõivas. Niisamuti tegi ootuspärase tulemuse erakonna siseopositisooni liidriks kujunenud europarlamendi liige Kaja Kallas, kes sai juhatuse liikmete valimisel kõige enam hääli.

Lääne Elu avaldab siinsamas arvamusküljel kärbitult valitsusjuhi kõne erakonnakaaslastele. Seda lühendada ei olnud väga keeruline, õigupoolest sulas see tekst toimetades nagu kevadine lumi. Kui tühisõnaline kiidulaul välja kärpida, ei jäänudki palju enam järele.

Kui jätta kõrvale ühe ajalehetoimetaja märkused kõne kohta, on valitsusjuhi tegevuse kohta andnud peaaegu sama hinnangu ka valijad.

Reformierakonna reiting on languses. Poliitikas pole aga muud kapitali kui populaarsus. Hääled otsustavad, isegi siis, kui valimisteni on tõesti jäänud ebaharilikult palju aega. Kohalikud valimised tulevad alles 2017. aasta sügisel. Tõsi, presidendivalimised on juba 2016.

BNSi juht ja Lääne Elu kolumnist Anvar Samost on öelnud, et kui Reformierakonna reitinguga valijate silmis on probleeme, järgnevad sellele suured muudatused. Samost ennustas valitsusliidu lagunemist ja uue valitsuse sündi koos Keskerakonnaga. Võib-olla läheb see nii, võib-olla läheb see teisiti, aga igatahes pole kerge olla valitsusjuht, keda alamad ei mõista.

Kui jätta kõrvale kütuseaktsiisi tõus, on Eesti kõige põletavamaks probleemiks saanud pagulased. Eesti peab hakkama neid sundkorras vastu võtma. Eesti pole aga selleks valmis. Kui loete peaministri kõnet, siis näete, et sellest teemast pole kõnes sõnagi. Valijad ootavad aga selget suunist ja arusaama, kas Eesti muudab oma senist poliitikat. Peaministri suust seda ei kuule.

Selge sõnumi asemel said valijad teada, et Reformierakond on niisama populaarne kui Põllumeeste Kogude ja Asunike valimisliit 1932. aasta üldvalimistel. Valitsusjuhi piinad kestavad veel ilmselt pikka aega. Kui just võimuvahetus neid eeloleval sügisel ei leevenda.

 

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
@
@

Pagulased saadetakse jalust ära,et saaks maapõuest segamatult kullavarudele ligi pääseda.Eesti on vaene riik ja siia seitse korda rohkem põgenikke saata ei tohi,kui oma töötajadki saavad sandikopikaid ja lisaks veel Aafriklasi ka toita….

wpDiscuz