Vormsi lähedal 3 meest päästnu kirjeldus: Esimene veest leitu oli kohe minemas

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Suur-Tiuka laid
 
Suur-Tiuka laid asub Vormsi põhjaranniku lähedal.
 

 

Facebooki lehekülg "Mereturvalisus Lääne prefektuuris" vahendab laupäeval Vormsi põhjaranniku lähedal Suur-Tiuka laiu juurest veest kolm meest päästnud paadiseltskonna liige Taavi Toomara kirjeldust toimunust:

„Suutsime päästa kolme inimese elud. Päris nii roosiline see olukord, nagu Delfi kirjutab, tegelikult ei olnud.

Olime kaatriga Vormsi põhjakülje all tuulehaugi püüdmas, kui hakkasime vaikselt tagasi sättima Haapsalu sadamasse. Ilm oli pilvine, suhteliselt tuuline ja laine päris korralik ning puhus ka läänetuul, mis omakorda tõi kaasa suured lained. Ehk siis tegelikult ei midagi head.

Enamik kalamehi oma väikeste paatidega hoidsid ikka rohkem ranniku ligi. Meie aga tagasiteel Haapsalu poole sõites läksime kerge kaarega kaugemalt mere pealt. Umbes Vormsi kirdeosas hakkas meist kellelegi silma laine tagant korraks mingi erkpunane asi keset merd. Algul küll arutasime, et mingi poi, aga süda ei andnud rahu ning võtsime suuna tundmatu objekti poole.

Lähemale jõudes nägime, et hoopis inimene hulbib vees, erkpunane päästevest seljas. Sai siis mees paati tiritud. Ta oli nii alajahtunud, et ei suutnud absoluutselt rääkida ega ennast liigutada. Kui küsisime, et mitu teid veel on?, siis ta tohutu vaevaga suutis kaks sõrme püsti ajada.

Selge, ju siis kaks inimest kusagil veel merel kadunud. Aga kustkohast otsida?

Võtsime suuna vastu tuult/lainet, et leida veel kaks inimest. Peale pikka sõitu hakkasid silma veel mingid erksad värvid kusagilt kaugelt laine tagant. Lähemale jõudes nägime kahte meest oma ümber läinud paadist (täpsemalt öeldes jõepaadist) kinni hoidmas, mille nina oli 30–40 cm veest väljas, kuna seal oli õhk sees, tänu millele see veel püsis pinnal. Sai ka nemad peale tiritud, aga nad oli veidi paremas seisus, kui nii saab öelda. Liigutada nad väga ei suutnud, aga rääkida läbi tohutu lõuavärina said. Mehed olid selleks ajaks juba vees hulpinud üle tunni aja.

Seega sai suund võetud Haapsalu poole. Selleks ajaks ilmselgelt oli meil ka juba päästeametiga kõik räägitud. Haapsalu lahe peal tuli piirivalvepaat vastu koos meedikuga, kes võttis ühe tõsiselt alajahtunud mehe enda paati. Kuna neil oli nii väike paat, siis ütlesime, et teised kaks, kes veidi paremas seisus olid, toome ise sadamasse.

Lõppkokkuvõttes läks kõik hästi ning kõik pääsesid. Aga reaalselt see esimene mees, kelle leidsime, oli kohe kohe minemas. Seal võis olla võib-olla 5–10 min aega, enne kui ta lõplikult oleks otsad andnud seal vees. Ning tänu temale teadsime otsida ka kahte teist meest, seega lõpp hea kõik hea, inimelud said päästetud.“

Merevalvekeskus sai õnnetusest merel teada laupäeval, 23. mail kella 16 paiku Kell 16.38 jõudsid merepäästjad teataja juurde. Meedik vaatas meeste tervisliku seisundi üle ja 63-aastane mees toimetati alajahtumise tõttu haiglasse. Teised kaks meest meditsiinilist abi ei vajanud. Meeste sõnul paiskus paat ümber tugeva lainetuse tõttu. Õnnetusse sattunud kalastajad olid kained ja kandsid päästeveste.

Lääne prefektuuri tööpiirkonnas tuli nädalavahetusel merepäästjatel reageerida kolmele merepäästesündmusele: Väinameres, Kärdlas ja Kaleste lahes, teatas politsei- ja piirivalveameti Lääne prefektuur. Kaks sündmust olid väga tõsised, kus inimesed olid veesõidukist vette kukkunud. Kokku tuli veest päästa viis inimest.

"Seekord hoidis sündmuste kõige mustema stsenaariumi ära inimeste tähelepanelikkus. Suured tänud nendele, kes otsustavalt käitusid ja appi läksid," edastab Lääne prefektuur.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tanel
8 aastat tagasi

ja mõned veel virisevad, miks vesti peab koguaeg kanda, et sellised asjad päästaksid su elu.

martin
8 aastat tagasi

tublid mehed, et märkavad ja huvi tunnevad!

karina
8 aastat tagasi

Kiitus Teile, tublid mehed. Tuleb Ikka kirjutada – Eestimaa Uhkus!

Norman
8 aastat tagasi

“Kuna neil (piirivalvel) oli nii väike paat, siis ütlesime, et teised kaks, kes veidi paremas seisus olid, toome ise sadamasse”. Kas piirikad tulid siis päästmaise ka mingi jõe-paadikesega!? Huvitav, kuhu nad siis oleks need kolm meest pannud, kui päästjate paat ei oleks saanud ühtegi enam peale võtta!? Ulme reageerimine!

Marks
8 aastat tagasi
Reply to  Norman

Ega siin palju võimalusi polegi.Kui paati ei mahu,pannakse paadi järele
lohisema,ei saa ju neid paluda,et nad veel pisut ootaksid kuni esimene
hädaline päästetud saab!

Norman
8 aastat tagasi
Reply to  Marks

Minu küsimus-arutlus oli pigem selles suunas, et miks piirikad reageerisid päästmisele sellise väikse paadiga? Hüva, päästjad, kui neil oleks paat täislastis olnud, oleksid hoidnud mehi parda ääres nii kaua kuni saabub piirivalve ja ehk oleks mehed vaatamata alajahtuvusele seni veel elus. Aga mida oleks piirikad teinud! – vedanud mehi sabas mandrile!?

ehk
8 aastat tagasi
Reply to  Norman

Eks reageeriti väiksema paadiga sest Vormsi põhjarannik madal ja kivine. See jutt aga, et kannatanud paati poleks mahtunud -nii väike ta nüüd ka pole-pigem oli parem nad jätta sinna alusele kus nad olid, siis oli meedikul rohkem ruumi kannatanule abi anda

Müts maha!
8 aastat tagasi

Tublid mehed, et suutsite ära päästa! Sellised kaasmaalased panevad uhkust tundma! Tänud!

Siiski
8 aastat tagasi

Ei paiskunud paat ümber tänu tugevale lainutusele, vaid siiski selle tõttu 🙂

Siiski
8 aastat tagasi
Reply to  Siiski

Tuleb muidugi kiita mehi tubli tegutsemise eest!

aadu
8 aastat tagasi
Reply to  Siiski

Tubli mees, lõid jälle korra majja!

Siim
8 aastat tagasi

Võimas

tublid mehed
8 aastat tagasi

kiitus,