Nukud, kes mängivad kujutlusvõimega

Riina Tobias

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Nukunäitus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaili Kask, Maris Aare: Pierrot. Foto: Riina Tobias

 

„Tasa! Kus me oleme? Kas valgust saaks?” sosistab suure raamatukompsuga ülekoormatud karu.

Prillidega poiss pomiseb: „Lumos!” ja kohendab rabelevat ning urisevat koletiste entsüklopeediat kindlamalt kaenla alla.

„Tänan, Potter! Paistab, et sattusime vist raamatukokku,” sõnab karu ringi vaadates. Tema tagant lendleb välja villatupsusid meenutav uneloomade parv, leheloomolevused sahistades kannul. Unelejad Kum, Num ja Pumstin tunnistavad tummalt üksteisele noogutades paiga sobiliku olevat ja sätivad end seinale hõljuma. Härra Puupeale seletab Saabastega Kass juba kolmandat korda, et Tigunaine ja Teo Onu pole mitte ära eksinud, vaid jõuavad lihtsalt pisut hiljem.

 „Seame end sisse,” otsustab Ennustaja ja kõssitab sosistava ja itsitava Nimetute parve enda ees tuppa. Hampelmannid Kirjutaja, Hoidja ja Lugeja vaidlevad, kes neist end kõrgemale riputab. 

„Lugeja on raamatukogus kõige tähtsam,” teab Arlekiin ja hakkab tšellol „Targa rehealust” mängima. Saarepiigad tirivad Hülgenaise akvaariumi juurest eemale ja lõpuks on kogu rändajate kamp enesele sobiliku koha leidnud.

Vahetult enne muinasjutukonverentsi avati Haapsalu lasteraamatukogus muinasjutuline eesti nukukunsti näitus „Nukumaa”. Tiia Metsa kureeritud väljapaneku nukud valmisid Vilniuse raamatumessi tarbeks, mis oli tänavu veebruaris. Leedus tehti ka töötubasid. Eesmärk oli keelepiire ületades viia lastele tükike raamatumaailma. Kunstnikele jäid vabad käed, kas kujutada mõnd tegelast või seostada nukk muul moel raamatu ja/või kirjandusega. Sestap näeb näitusel hulgaliselt Nimetuid, aga ka Harry Potterit ja Saabastega Kassi.

Käsitööna valminud mänguasjadega saab mängida. Kunstnikunukk mängib vaatajaga. Õigemini vaataja kujutlusvõimega, pannes teda ise oma peas muinaslugu looma. Need nukud on mõeldud imetlemiseks, loovuse käivitamiseks. Siiski, Piret Mildebergi puidust ja riidest hampelmannidel on ka töö teha – notsust Hoidja kõht sobib nõelapadjaks, lehm Lugeja ja utt Kirjutaja põlletaskusse võib pisiasju hoiule panna. 

Vaata ja imesta, millest kõigest on võimalik nukke meisterdada! Mõistagi tekstiilist, aga õmmeldud nukule saab lisada keraamilise pea või ainult näo. Tema keha võib üle tikkida värvilise niidi või pärlitega, teha talle rõivaid ja lisada tibatillukesi kõnekaid aksessuaare. 

Õhkõrnade ja udusulgkergete papjeemašeest vormitud tegelaste selga saab joonistada-värvida-lakkida kostüüme. Mahuline vatiin kõlbab valmisõmmeldud keha toppimiseks, aga ka skulptuurse kere vormimiseks. 

Illustraatorina tuntud Jüri Mildeberg leidis lõhestunud puupaku ja vormis sellest kirjatarga pea. Näitusel on ka Haapsalu kunstikooli õpetaja Ursula Aavasalu keraamikast ja tekstiilist miksitud fantaasianukud.  

Üldse astub näitusel üles 15 kunstnikku, nende hulgas Resa Tiitsmaa, kes ühe esimesena võttis üles teema, et nukkude valmistamine pole mitte käsitööliik, vaid kunstižanr.

„Nukumaa” jääb Haapsalu lasteraamatukokku juuni  lõpuni.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz