Haapsalu räämas turg ei meeldi ei müüjaile ega ostjaile

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

IMG_9505

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brit Ojamu meelest on tore turul lilli müüa, ainult kastmisvett tuleb kaugelt tassida. Foto: Arvo Tarmula

 

Kevadiselt Haapsalu turult saab praegu osta lilli, istikuid, maitsetaimi, seemneid ja värsket kala. Hooajakauba kõrval pakutakse ka riidekaupa.

Kohalikku omakasvatatud toodet jääb turul iga aastaga vähemaks. „Minul on tunne, et turg sureb varsti ära,” ütles Janis Veikšis, kes kasvatab ja müüb lilli. „Ostjaid pole, palju kaupa nagu Poola mürgitatud kurki tuuakse välismaalt.” 

Naine, kes on taimi müügiks kasvatanud 32 aastat ja kes ei soovi oma nime lehes avaldada, räägib samuti turu hääbumisest. Müüjaid jääb järjest vähemaks. Kogu kaup, mis temalt turuletile  jõuab, on enda kasvatatud: maitsetaimed, karulauk, redis, salat, hapuoblikas ja kartuliseeme, mis on mahapanekuks valmis. Taimi hakkab ta juba jaanuari lõpust ette kasvatama.

Turu seisukorda peab taimekasvataja kohutavaks. Kõik laguneb, seina vastu ei tohi minnagi, krohvitükke kukub jalgadele. 

„Siin on palju peremehi olnud, aga asi läheb järjest hullemaks,” pahandas naine ja osutas letialustele, „vaadake, isegi praegu on kõik pühkimata ja koristamata, aga see on ju esimene mulje, mis jääb.“   

„Ma olen 40 aastat siin turul käinud, siin pole kunagi korda olnud,“ on piltnik Arvo Tarmula eelkõnelejatega päri.

Müüjaile teeb muret ka turu peavärava esine kõnnitee. Seal on talvel mingi kraav kaevatud, nüüd on selle koha peal asfaldi asemel kruus. 

„Suklest on vaja raputada, las paneb kõik tööle,” soovitas Veikšis. „Kraav tehti, aga kinni ei pandud, vanainimene tuleb, mina olen ka vanainimene juba, hirm on.”

Müüjate sõnul on vanadel inimestel tõesti raske turule tulla ja seal liikuda. Nende meelest peaks linnavalitsus niisugustele asjadele rohkem tähelepanu pöörama.

Ega külastajadki turule parema pilguga vaata. Ülle sõnul pole Haapsalu turult eriti midagi osta, turgu ennast peab ta aga inetuks: „Vilets, võrreldes korraliku turuga.” Korralikul turul saab tema sõnul majas sees müüa, eriti talvel on see tähtis. Haapsalus aga on turg talvel päris välja surnud. Turu sisehoone on kole. „Jah, see turg tahaks tegemist,“ arvas Ülle.

Üks müüja unistas, et turule oleks kohe mõnus tulla, kui kõik oleks puhas, korras ja ilus. Palju asju saaks paremaks ja kodusemaks teha, lilleklumpe ja postamente panna, nagu Pärnus tehakse. Müüja sõnul on tema ja paljud teisedki valmis turu kaunistamisel kaasa lööma, sest mõne taime või lille leiab ju ikka. Haapsalu linnavalitsus võiks turule rohkem tähelepanu pöörata, on müüjate arvamus.

Lillemüüja Brit Ojamu, kes on muidu treener, aga tuli sõbrannale appi lilli müüma, on oma ajutise ametiga rahul. Lilli ostetakse palju ja ta on lillede keskel ise ka lillevaimustusse sattunud. 

„Meil on oma telkmaja, meil on hea soe olla,“ rääkis Brit Ojamu rõõmsalt. Ainus miinus on, et vesi on kaugel ja lilli kastes saab ta korraliku trenni. „Et need kõik siin ära kasta, läheb päris mitu tundi.“

Kaia Ansip

 

 

Suurem remont tuleb hilissügisel

Haapsalu turu eest hoolitseb Haapsalu linnale kuuluv Haapsalu Linnahooldus. 

Linnahoolduse juhataja Alo Lõps ütles, et kraavid turuvärava juures on seotud tänavavalgustuse panekuga ja selle taastamisest on räägitud mitmel koosolekul. Järgmise nädala koosolekul lubas Lõps selle küsimuse uuesti üles võtta. 

Lõps oli nõus, et turu heakord pole kuigi hea, aga ta lubas, et koos linna kevadise haljastusega  peaks lilli ka turule jõudma. 

Remondi kohta ütles Lõps, et suurt remonti pole mõtet kauplemise kõrghooajal ette võtta, seda tehakse hilissügisel.

„Seni püüame asja viisakamaks teha pisiparandustega,” ütles Lõps. 

Veel ei ole kindlat plaani, kas turu majad ja varjualused letid kõik maha võtta ja uued ehitada või piirduda väiksema parandamisega. Projekt on kinniste majakeste ümberehituse kohta, muu kohta projekti ei ole. Siseturu kohta ütles Lõps, et korraliku siseturu tegemine on mahukas ja see on eraldi asi ja mingit plaani selle kohta ei ole. 

Haapsalu linnale kuulub Jüriöö tänava äärde jääv siseturu maja. Teine turuhoone on eraomanduses.  

Lehte Ilves

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kuigile
8 aastat tagasi

Kuigi, sa ära plära, kui oled nii sinisilmne, et ei tea kuidas on kõik Ametid ainult Tallinna ja Pärnu koondatud ja samadel ametnikel tuleb vurada ringi vähemalt kuues maakonnas ja nii jääbki kõik soiku. Nii on juhtunud ka tarbijakaitsega- ega kolm inimest suuda kaitsta kuut maakonda vist.

kurvale
8 aastat tagasi

Oled ilmselt ikkagi halvasti asjadega kursis ja ei hakka ka mina sulle selgitama. Tee endale ka selgeks, mis asi on pisiremont.

linnast
8 aastat tagasi
Reply to  kurvale

Kas turg on siis ilus või!?
Ära targuta, edgar!!

Väga kurb
8 aastat tagasi

Olen ka asjast teadlik,milleks siin kaitsta Noota,kolme aasta jooksul ei suutnud ta turul midagi ära teha,lepingus olid aga punktid,et pidi vastutama turu heakorra eest,tegelema pisiremindiga-värvima,vajadusel parandama jne.nagu on kõik rentnikud enne teda teinud,mis aga tema poolt jäid tegemata.

Kuigile
8 aastat tagasi

Olen veidi asjaga kursis ja oskan öelda, et ära sa palun siin Noota turu investeeringutes küll süüdista. Ütleks, et linnavalitsus oli sellele risti vastu ja haistis, et turg on linnale raha teenimise koht analoogselt Tallinna turgudega. Seesugune arusaam kinnitab veelgi, milline on meie linnapea ja tema jüngrite mõttemaailm.

Kuigi
8 aastat tagasi

…eelmine rentik Noot lubas palju investeerida,ta seda ei teinud. Kui Haapsalu linnavalitsuses vähegi mehed on,siis ei tohiks sel kevadel Noodal lasta kodumaiste maasikate asemel Poola omi müüa lasta. Tarbijakaitsest ei tasugi unistada,sest seda esindab meil praeguseks 102 aastaseks saav hr Šneider,Rein, kes ei tee tomati ja maasika vahel vahet….

Posti+Mees
8 aastat tagasi

seal ju politseinikud ka käppapidi seotud..peaasi et raha tuleb…ei pea isegi pihku taguma ja radariga tee ääres seisma..

kurb
8 aastat tagasi

et energia läheb siis mingitele võimumängudele ja kohajagamistele- ja linn laguneb…(turu näitel)

Ruuve
8 aastat tagasi

Ja tööd ja hanked jagatakse ka omadele. Sellise sita sisse oleme sattunud Urmase abil. Aga Urmas on ettevotja ja jagab asja….

Ohoo
8 aastat tagasi

Vaatasin et linnahoolduses on linnavalitsuse finantsjuhi naine juba töökoha saanud. Aga haapsalus korruptsiooni ei pidavat olema. Linnahooldus vist loodigi eesmärgil et omadele klemmidele teenete eest pappi juurde anda.

nimeliste
8 aastat tagasi
Reply to  Ohoo

osakute eest dividentide maksmine

?
8 aastat tagasi
Reply to  Ohoo

hea näide selle kohta,mis linnas tegelikult toimub.