Matsalu rahvuspargi piirkond taotleb rahvusvahelist tunnustust

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Europarc hindaja

Kaja Lotman (vasakult), Richard ja Dawn Partington, Nele Sõber. Foto Kristi Märk

Täna õhtul lendab tagasi Inglismaale EUROPARC Föderatsiooni sõltumatu hindaja Richard Partington, kes külastas sel nädalal Matsalu rahvusparki ja selle ümberkaudset piirkonda. Keskkonnaamet koostöös mittetulundusühinguga Terra Maritima taotlevad Matsalu turismipiirkonnale säästva loodusturismi sertifikaati (European Charter for Sustainable Tourism), mille tarbeks koostati piirkonnale EUROPARC-i nõuetele vastav turismistrateegia.

Hindaja oli meeldivalt üllatunud
Strateegia välja töötamise protsessis osalesid erinevad huvirühmad alates ettevõtjatest ja lõpetades riiklike asutustega. See oli ka põhjus, miks Partington kohtus oma visiidi käigus koostööpiirkonna mitmete turismiettevõtjatega ja nende külastajatega, kohalike elanike ja muuhulgas ka Lihula vallavalitsuse esindajatega. Tema sõnul on tehtud väga hea algus. „Ma olen meeldivalt üllatunud kogu külaskäigu korraldusest, piirkonna liigirikkusest ja rannikuäärsest loodusest. Kohaliku toidu ja autentse elamuskogemuse pakkumine on tõusujoones ning aitab igati kaasa hooajalisuse parandamisele,“ sõnas Partington.

Sertifikaadi taotlemine kui peegeldusprotsess

Keskkonnaameti Hiiu-Lääne-Saare regiooni juhataja Kaja Lotman, kes on ka EUROPARC-i Nõukogu liige, toetab koostööpiirkonna arengut: „Matsalu rahvuspark on loodud selleks, et kaitsta sealset elurikkust. Ometi ei ole see olemas selleks, et mitmekesisust kellegi eest peita. Kuidas loodus- ja kultuuriväärtusi tutvustada, kuidas tagada kohalikele elanikele lisasissetulekuid, et nad ei lahkuks piirkonnast – need on olnud teemad, mida Matsalus on püütud lahendada juba alates aastast 2000.” Sertifikaadi taotlemine on omamoodi peegeldusprotsess, mille abil saadakse teada, kas ollakse liikunud õiges suunas ja mida saaks teha veel paremini. “Loodame, et sertifikaati omavate rahvusparkide võrgustikus areneme, saame juurde uusi sõpru ja palju külastajaid, kes oskavad hinnata Matsalu väärtusi,“ lisas Lotman.

Kaitsealade planeerimise edendamine

EUROPARC Föderatsiooniga, mis on tuntud ka kui Euroopa rahvusparkide ja looduskaitsealade föderatsioon, on tänaseks päevaks liitunud enam kui 400 liiget (kaitsealade administratsioonid, looduskaitseorganisatsioonid, mittetulundusühingud, jne) üle Euroopa. Alates 1991. aastast kuulub nende hulka ka Keskkonnaamet. Organisatsiooni eesmärkideks on edendada kaitsealade planeerimist ja korraldust parimal viisil, aidata kaasa uute kaitsealade tekkele, tõsta arusaama ja teadlikkust kaitsealadest kui vajalikest ettevaatusabinõudest kindlustamaks loodusväärtuste säilimise ja mõjutada EL poliitikat ning erinevaid struktuurifonde. Oluline on sealjuures kaitsealade koostöö ja kogemuste vahetamine ning looduskaitse üldine propageerimine Euroopas.

“EUROPARC on välja töötanud säästva loodusturismi printsiibid, mille eesmärgiks on kvaliteetne turismitoode kaitsealadel ja selle lähipiirkonnas. Eriti rõhutakse sihtrühmade koostööle, millega on võimalik saavutada piirkonna sotsiaal-majanduslik areng,” ütles sertifikaadi taotlemise üks eestvedajatest, MTÜ Terra Maritima juhataja Nele Sõber.  “Kui meil õnnestub see sertifikaat saada, on see tugev kaubamärk meie piirkonnale ning väärt tunnustus meie tublidele tegijatele.“

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments