Haapsalu unustas Tamme ristmiku tarbeks raha küsida

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Tamme tn ristmik 023Sel aastal Tamme ristmikku ümber ehitama ei hakata. Foto: Urmas Lauri

Tallinna maantee –Tamme tänava ristmiku rekonstrueerimine lükkub järgmisse aastasse, sest tänavu Haapsalule ümberehitusprojekti tarbeks raha ei anta.

Asi tuli avalikuks Haapsalu volikogu esimehe Jaanus Karilaiu (Keskerakond) ja riigikogu liikme Neeme Suure (sots) avalikust kirjavahetusest. Suur kirjutas, et Haapsalu jäi Tallinna mnt – Tamme tänava ristmiku rahast ilma, sest linn lihtsalt unustas taotluse kirjutamata. „Jutt on sadadest tuhandetest eurodest ja ammu ettevalmistatud projektist,” märkis Suur.

„Pudrumägede lubadused maakonnakeskustele on tavaline võimuliidu retoorika,” vastas Karilaid Suurele. „Suklest olen ma siiski noominud – oleks võinud Rakvere moodi vähemalt üritadagi. Kahtlemata oli see viga. Ei hakka õigustama ega pead liiva alla peitma.”

Kuigi Haapsalu linnavalitsus unustas raha õigel ajal küsida, on linnapea Urmas Sukles kindel, et ligi 380 000 eurot poleks Haapsalule tänavu niikuinii antud. Sukles saatis 19. jaanuaril majandusminister Urve Palole kirja, milles palus võtta arutusele ning rahastamisele Haapsalu Tallinna maantee – Tamme tänava ristmiku remondi. Linnavalitsus tahaks selle tiheda liiklusega ristmiku uuendada ja panna sinna valgusfoorid.

„Kahetsusväärsel kombel ei reageerinud Haapsalu linnavalitsus õigel ajal selle projekti esitamisele. Teie meilid selle toetuse taotluste kohta jäid inimliku eksimuse tõttu tähele panemata,” kirjutas Sukles. „Palun siiralt vabandust ning loodan, et on veel aega ning te võtate meie taotluse arutamisele ning loodetavasti ka positiivsele otsustamisele.”

Linnapea selgitas ministrile, et Haapsalu linn tegi juba eelmisel aastal selle ristmiku projekti, 2015. aasta eelarves on arvestatud omaosalus ning väga kahju oleks, kui see vajalik remont edasi lükkuks.

„Seekord jäi [Haapsalu] taotlus tõesti väga hiljaks, tähtaeg taotluste esitamiseks oli 5. detsembril 2014. Haapsalu on samast meetmest varasematel aastatel raha saanud ning järgmisel aastal on võimalus jälle taotlus esitada,” selgitas ministeeriumi avalike suhete nõunik Mihkel Loide. „Kuna Haapsalu taotluse esitamise ajaks ehk 19. jaanuariks 2015 oli taotluste menetlemine juba lõppenud, siis jäi see paraku eelnõust välja. Loodetavasti läheb järgmise taotlusega paremini.”

„Me ei unustanud taotlust esitada, [majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumist saadetud] kiri jäi märkamata. Avastasime selle, kui tähtaeg oli läbi,” ütles Sukles eile Lääne Elule. Sukles selgitas, et meiliprogramm oli ministeeriumist saadetud kirja rämpsposti kausta tõstnud ning selle tõttu kirja ei märgatudki.

„Tagantjärele tark olles poleks [õigeaegse taotluse esitamisega] midagi juhtunud,” lausus linnapea. „See [raha] on jagatud, Tallinn, Kohtla-Järve ja Tartu said igaüks 500 000, kuid näiteks Rakvere, kes samuti raha taotles, jäi ilma.“

Et Haapsalu sai riigilt fooriga ristmiku rekonstrueerimiseks ja Uuemõisa–Kiltsi teelõigu projekteerimiseks mullu 550 000 eurot, polnuks tõenäoline, et rahakraanid ka tänavu avaneksid.

Sukles leiab rahast ilma jäämises ka positiivseid külgi. Kuna mais on Haapsalus niikuinii liiklustõrge, sest fooriga ristmikule pannakse pealmist asfaldikihti, siis võiks tänavu transiitteede rekonstrueerimisel olla nn vahesuvi.

„Hea asi on, et kui me järgmiseks aastaks esitame rahataotluse, siis arvestatakse ka seda, et me tänavu raha ei saanud, ning järgmisel aastal saame ristmiku ära teha,” lausus Sukles.

Tallinna mnt – Tamme t ristmik

  • Nimetatud ristmik paikneb transiitliiklusega Ääsmäe–Rohuküla riigimaanteel, mille kaudu käib Hiiumaa ja Vormsi liiklus. Tee pole jalakäijaile ega autojuhtidele ohutu.
  • Ristmiku rekonstrueerimistööde eeldatav maksumus on u 420 000 eurot, riigilt soovib Haapsalu saada 378 000 eurot, omalt poolt lisaks linn 42 000 eurot.
  • Projekt on olemas. Projekti täiendamine ja ristmiku ehitustöödeks riigihanke korraldamiseks kuluks pärast rahastamisotsust kaks kuud, ehituseks kolm kuud.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
valitsejatel
9 aastat tagasi

on poogen

Nojah
9 aastat tagasi

..kaua on juba Tln mnt elanikele lubatud sõidutee madalamaks tegemist, et vesi ei jookseks majja ja hoovi ning liiklusmüra on juba otsa akna kõrgusel. Võibki ootama jääda. Pigem tõstavad järgmise remondi ja teekatte lisamisega veel kõrgemale.

Jaak
9 aastat tagasi

ikka edasi.

villisega
9 aastat tagasi

kindlalt edasi. stagnandid ja mühkamid.