Ilmateenistus: Nädal algab sajuta

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Ilm 2014-10-06 13.01.09Graafik: Riigi Ilmateenistus

Valge mere ääres jõudu koguv antitsüklon liigub täna edasi lõuna poole ja selle haare tugevneb Eestis. Samal ajal püsib Briti saarte ja Islandi läheduses võimas madalrõhuala ning selle idaserv surub end Läänemere poole. Tihedad sajupilved nädala algul meieni ei ulatu, küll aga on tuul erinevate rõhkkondade vastaseisust tingituna mõõdukalt tugev.

Täna on vahelduva pilvisusega sajuta ilm. Puhub ida- ja kagutuul 4 kuni 10 m/s, saartel ja rannikul puhanguti 13 m/s. Õhutemperatuur on 6 kuni 9 kraadi.

Teisipäevaks (7. oktoobriks) liigub kõrgrõhkkond Karjala kohalt Venemaa keskoblastite suunas ja selle lääneserv katab Eestit. Ilm on mandril sajuta. Põhjamerelt liigub aga Läänemere poole madalrõhulohk ja selle vihmapilvede serv võib saarteni ulatuda. Kahe rõhkkonna vastasseisust tingitult õhurõhuvälja pinge suureneb ja kagutuul tugevneb, puhangud ulatuvad sisemaal 12-13, rannikul 15, Saaremaal ja Hiiumaal 18 m/s. Õhutemperatuur öösel +2..+7, Ida-Eestis langeb 0..-2°C-ni, päeval 7..11°C.

Kolmapäeval (8. oktoobri) öösel on kõrgrõhkkonna mõju veel tugevam ja ilm on enamasti sajuta ning tugeva kagutuulega, sisemaal puhanguti 12-13, rannikul 15, Saaremaal ja Hiiumaal 18 m/s. Õhutemperatuur öösel +2..+7, saartel kuni +10°C. Päevaks jõuab madalrõhulohk üle Läänemere. Hommikul hakkab saartel vihma sadama, päeval laieneb sadu üle Mandri-Eesti. Ennelõunal puhub veel tugev kagutuul, pärastlõunal pöördub edelasse ja nõrgeneb. Õhutemperatuur on päeval 8..12°C.

Neljapäeva (9. oktoobri) öösel üks madalrõhulohk eemaldub, päeval jõuab juba järgmine. Tihedam on vihmasadu öö hakul idapoolsetes maakondades, ennelõunal saartel, õhtupoolikul laieneb uus sajuala üle Mandri-Eesti. Puhub mõõdukas lõunakaare tuul. Õhutemperatuur on öösel 5..10, saartel kuni 12, päeval 11..14°C.

Reedel (10. oktoobril) jääb valdavaks madalrõhkkonna mõju. Kiires edelavoolus lisandub niiskust. Aeg-ajalt sajab vihma. Puhub mõõdukas lõunakaare tuul. Õhutemperatuur on öösel 7..12, päeval 12..16°C.

Laupäeval (11. oktoobril) on sadusid harvem, seda juhul kui madalrõhkkond eemaldub. Kui aga veel üks madalrõhkkond Eesti poole liigub, siis on ilm ikka vihmane. Tuul puhub valdavalt lõunast ja edelast. Õhutemperatuur on öösel 8..12, päeval 12..15°C ja kui lõuna poolt mööda liikuv soe õhumass ka Eestit riivab, siis võib lõunapoolsetes maakondades veel paar-kolm kraadi kõrgemale tõusta.

Pühapäevaks (12. oktoobriks) jõuab järgmine madalrõhulohk ja toob vihma. Lõuna- ja edelatuul tugevneb. Õhutemperatuur on öösel 7..12, päeval 12..15°C.

Esmaspäeval (13. oktoobril) muutub Skandinaavias ja Soome madalrõhkkond aktiivsemaks ja selle lõunaserva mööda jätkub Eestisse niiske õhu juurdevool. Puhub tugev edelatuul. Õhutemperatuur on öösel 7..12, päeval 11..14°C. Kui lõunapoolne soe üle 55-nda laiuskraadi kerkib, siis on Lõuna-Eestis veel paar kraadi sooja enam.

Allikas: Riigi Ilmateenistus

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments