Galerii: Postapokalüptiline Krimmi holm

Juhan Hepner

info@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 41

Et näha postapokalüptilist maastikku, ei pea vaatama Andrei Tarkovski filmi „Stalker”. Samasuguse paiga leiab siitsamast Haapsalust.

See ilmutuslik paik on juba kümme aastat olnud Haapsalu linnapildi risustaja – varemed Suure viigi ja Eeslahe vahelisel Krimmi holmil. Varem tegutses seal kalatööstus, kuid umbes 10 aastat tagasi saabusid tollal Hako nime kandnud kalakombinaadil rasked ajad. Töötajad koondati ja üle terve holmi laiunud tehasealal jäi elu soiku.

Kinnistu leidis õige pea uue omaniku. Lääne-Virumaalt pärit AS Helter Kaubandus kavandas Uus-Sadama 25 nime kandvale kinnistule uhkeid korruselamuid ja ärihooneid. 2008. aastal kinnitatud detailplaneeringu järgi jagunes 7,5 ha suurune ala 16 krundiks.

„See planeering koostati ehitusbuumi ajal, mil usuti, et nõudlus korterite järele jätkub,” ütles Haapsalu linnaarhitekt Anu Joost. Joosti sõnul tundub praegu, et kehtestatud planeering ei pruugi sellisel kujul tõeks saada.

Kalatsehhist grafitigaleriiks

Hako kalatööstuse peahoone on säilinud märgatavalt paremini kui teda ümbritsevad väiksemad majad. Tühjadest aknaavadest hoolimata on tugevad betoonseinad ja laed siiani vastu pidanud.

Esimesel korrusel asunud suure tootmistsehhi ruumes avaneb põnev vaatepilt. Mitmel pool on seintel endiselt veel kahhelplaate, millele on lisandunud grafiti. Tühjade aknaavade ja ukseaukudega peahoone esimene korrus on justkui üks suur grafitigalerii. „Siin võiks lausa mõne performance’i korraldada,” naljatleb Lääne Elu fotograaf Arvo Tarmula. 

Üllatavalt heal tasemel grafitit hakkab silma ka Krimmi holmi teiste hoonete seintel. Tundub, et holmist on saanud kohalike grafitimeistrite salapaik, kus saab käia vaikselt kätt harjutamas.

Pikemalt loe Lääne Elu 28. juuni paberlehest!

Fotod: Arvo Tarmula

Tarmula & Hepner 007

Reportaaži tegid fotograaf Arvo Tarmula (vasakult) ja ajakirjanik Juhan Hepner. Foto: Urmas Lauri

Krimmi holm (2) Krimmi holm (5) Krimmi holm (7) Krimmi holm (8) Krimmi holm (12) Krimmi holm (20) Krimmi holm (21) Krimmi holm (22) Krimmi holm (25) Krimmi holm (35) Krimmi holm (43) Krimmi holm (45) Krimmi holm (54) Krimmi holm (60) Krimmi holm (63) Krimmi holm (64) Krimmi holm (65) Krimmi holm (70) Krimmi holm (75) Krimmi holm (80) Krimmi holm (83) Krimmi holm (105) Krimmi holm (116) Krimmi holm graffity (1) Krimmi holm graffity (2) Krimmi holm graffity (3) Krimmi holm graffity (4) Krimmi holm graffity (5) Krimmi holm graffity (6) Krimmi holm graffity (7) Krimmi holm graffity (8) Krimmi holm graffity (9) Krimmi holm graffity (10) Krimmi holm graffity (11) Krimmi holm graffity (12) Krimmi holm graffity (13) Krimmi holm graffity (14) Krimmi holm graffity (15) Krimmi holm graffity (16) Krimmi holm graffity

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ätt.
9 aastat tagasi

Ennem valimisi st eelviimaste valimiste eel lubas hr.Sukles,et hakkab kivi haaval neid ehitusi laiali tassima,merelt avaneva vaatepildi parandamiseks.Arvatavasti on hoonete kokkuvarisemises süüdi linnapea isiklikult ? Kas on siin nüüd puudulik seadusandlus või omavalitsuse saamatus niisuguse olukorra tekkimises?Kui omavalitsus on saamatu siis tuleb hr. Suklese asemele keegi teine panna aga kui puudulikud seadused siis tuleb väljavahetada meie mees riigikogus.Meie mereväravad on aastaid olnud lihtsalt õudsed .Kauaks veel ??

mõisa köis
9 aastat tagasi

Kurb on see et kuskile suurlinna veerele on samasugune orjalaager jälle püsti aetud et töölised saaksid tallinas miinimumpalga eest seal tööl käia. Selle korraldamiseks võetakse pangalaenu et see kõik läbi üüratult kõrgete toote hindade kinni maksata. Probleem ongi selles et kui ennem võis see mõisa köis lohiseda siis nüüd läheb see köie kulumine tavakodanikule kole kalliks maksma. Keegi seda jama korrale ka ei kutsu.

valdo
9 aastat tagasi

Omal ajal said sellise sigaduse korraldamise eest 25+5 või saadeti vase või tina kaevandustesse. aga praegu kutsutakse linnapea USA saatkonda vastuvõtule.