Lihula talunik soetas haruldase lihaveise

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

lehm

Lihula talunik Aldo Vaan märkis, et rannakarjamaal looma ei pea, sest akviteeni hele tahab korralikult süüa, head jahu ja silo, siis ta kasvab. Foto: Katrin Pärnpuu

Lihula lihaveisekasvataja Aldo Vaan ostis oksjonilt Eestis haruldase akviteeni heleda tõupulli, kes saabub koju mai alguses.

Poolteiseaastane Hermes on Eestisse toodud Taanist ja kaalub 800 kilo. Enampakkumisel oli ta 16. aprillil Keavas.

Aldo Vaan maksis võõramaise harulduse eest 2900 eurot ja ütles, et odavalt saadud.
Hermes oli oksjonil odavaim akviteeni heledat tõugu pull. Enampakkumisel oli neli akviteeni heledat tõupulli hinnaga 2900–3400 eurot.

Kõik pullid läksid alghinnaga, ülepakkumiseks ei läinud.

„Seekord oli nii, et pulle oli nii palju, et igaüks sai just selle, kes talle kõige rohkem meeldis,” ütles Vaan.
Puhtatõulisi akviteeni heledaid on Eestis jõudluskontrolli registri järgi sadakond.

Ristandeid on rohkem, aga kui tegemist on akviteeni heleda ristandiga, saab vereliini puhtaks alates viiendast põlvest, selgitas Vaan.
Läänemaal on Hermes neljas puhtatõuline akviteeni hele pull. Vaanil endal on ka Rootsist toodud nelja–aastane Elmar. Kaks akviteeni heledat pulli on Noarootsi veisekarjas.

Akviteeni hele on üsna uus tõug, kelle tõuraamatut on peetud 50 aastat. Tõug on pärit Lõuna–Prantsusmaalt.
Akviteeni heledaid iseloomustavad voolujooneline kere ja võimsad lihased. Loomad on suure kasvu, aga peene kondiga, nii et eluskaalu ja rümbakaalu vahe on üsna väike.

Akviteeni heledad pullid võivad kaaluda kuni 1300 kilo, Vaani Elmar kaalub 1100 kilo.

Seni peamiselt limusiine pidanud Aldo Vaan soetas esimese akviteeni heleda pulli endale viis aastat tagasi, ja mitte päris teadlikult. „Mõned asjad elus on ka juhus,” sõnas ta.

Tekkis võimalus osta Šveitsi päritolu akviteeni hele pull ja Vaan ostiski, et limusiinikarja värsket verd saada.

Nüüd on Vaani karjas seitse puhast akviteeni heledat ammlehma ja kaks pulli, ristandid peale selle.

Aretusel võib olla mitu eesmärki, Vaani eesmärk on saada kari nii rahulikuks kui vähegi võimalik. Akviteeni heledad on juba geneetiliselt rahuliku loomuga. Vaan märkis, et rannakarjamaal looma ei pea, sest akviteeni hele tahab korralikult süüa, head jahu ja silo, siis ta kasvab.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments