Päästeameti inspektorid hakkavad esmaspäevast kodusid kontrollima

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuigi läänlased Maie ja Jüri Matvei juhtisid 2011. aasta päästeameti  kampaaniaplakatitel tähelepanu suitsuanduritele, puudub paljudes Läänemaa kodudes suitsuandur siiani.
Kuigi läänlased Maie ja Jüri Matvei juhtisid 2011. aasta päästeameti kampaaniaplakatitel tähelepanu suitsuanduritele, puudub paljudes Läänemaa kodudes suitsuandur siiani.
Esmaspäevast alustab päästeamet Läänemaal kodude tuleohutuskontrolli, kontrollides suitsuandurite ja küttekollete korrasolekut.

Inspektorid uurivad, kas kodus on laes suitsuandur, mille olemasolu nõuab seadus juba viis aastat, samuti vaadatakse üle ahjude-pliitide seiskord ja elektrisüsteemid, kortermajades küsitakse küttekollete olemasolul korstnapühkija akti.

Korterite ja elumajade ohutus on teravdatud tähelepanu alla võetud sellepärast, et sel aastal on eluruumide tulekahjudeshukkunud juba 16 inimest. Kõigis neis kodudes puudus eluspäästev suitsuandur. Sageli leiavad menetlejad peale tulekahju andureid kapist või pole sellel patareid sees.

Lääne päästekeskuse tuleohutuskontrolli büroo inspektor Galina Kiivit rääkis, et hiljuti Haapsalus kontrollitud kortermaja 30 korterist 17s puudus suitsuandur või oli see patareita. „Selles kortermajas oli olukord väga halb. Kui tulekahju puhkeb ning enda ja ka naabri korteris andur puudub, on ohus terve maja elanike elud,“ ütles Kiivit.

Nõue, et vähemalt üks eluruum peab olema tulekahjuanduriga varustatud, kehtib 1. juulist 2009. Anduri paigaldamise vajadust on pidevalt meelde tuletatud ka läbi meediakanalite.

Kui suitsuandur maksab umbes kuus eurot, siis anduri puudumisel võib karistada kuni 1200 euro suuruse rahatrahviga. Trahvi maksmine anduri paigalduskohustusest ei päästa.

Sageli on ka eluruumides asuvad küttekolded kehvas seisus või pühkimata, kuigi kortermajade küttesüsteeme tuleb korstnapühkija puhastama kutsuda vähemalt kord aastas ja eramajas iga viie aasta tagant. Samuti peab kortermajade üldkasutatavatel pindadel olema iga viie aasta järel tehtud korraline elektripaigaldiste kontroll.

Kodudes tuleohutusülevaatusi läbi viivad ametnikud kannavad eraldusmärkidega riietust ja esitavad punast värvi pildiga töötõendi.

Evelin Trink
Lääne päästekeskuse pressiesindaja

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Rando M.
10 aastat tagasi

Meil on küll asi puhtalt üürileandja tegematajätmistes, kuigi üür kõva ja äri õitseb.. Kas trahv tuleb elanikele?

rsenfjeb
10 aastat tagasi

Got these for my birthday and i absolutely enjoy rsenfjeb http://adf.ly/6249830/banner/rsenfjeb.smskeys.com. Very best fitting shoe I’ve at any time had.

LAS V.
10 aastat tagasi

meil on asjad ikka tagurpidi – asi ei ole ju selles, et inimesed meelega neid euroliidu tagaselja tuleohutusnõudeid täita ei taha aga enamik ei oma selleks mitte mingisugust finantsvõimekust. Eks võtke pottsepalt pakkumine uue korstnajala ja küttekollete ehitamiseks – täna saab selle raha eest Haapsallu 3-toalise korteri osta. Kust peaksid maainimesed või vanemate majade elanikud selle raha võtma, et kõik ideaalsesse korda viia? Omavalitsused toetavad mingeid b.sh. tegevusi, tehku mingisugune kassa selliste probleemide lahendamiseks.

J.K.
10 aastat tagasi

aga meie külakeses on enamik küttekoldeid ilma korstna ehituseta ja tahm ja suits läheb otse ven,sahti ?! On ikka päris kosutav see vingusuits, kui köetakse ja mööda katust 2-3 korrusele toob tuul selle nögise löhna ja tahmased aknad terveks talveks…eriti ehmatav on suveöö kuumuses läbi lahtise akna plastpöletamise kirbe vingu peale ärgata, sest naaber on otsutanud ööhämaruses oma küttekoldesse korda luua…ei usu, et mingi luba väljastatud , sest ka küttepuud on rõdudel või keldrites hoiul-aastaringne hallitusniisked lõhnad nii ühiskoridoris, kui ka avatud akna korral korteris…

aapatarei
10 aastat tagasi

vähe sellest, et nad tungivad eluruumidesse, nad tungivad ka teie loendamatutesse mööbliesemetesse

“Sageli leiavad menetlejad peale tulekahju andureid kapist või ….”

ja põhipoint
10 aastat tagasi

trahv on 1200 euri- see ongi kogu asja point. Riigil raha vähe.

huvitav huvitav
10 aastat tagasi

millise paragrahvi alusel on sellistel inspektoritel õigus tulla kodaniku koju-kontrollima elektrisüsteeme? ahjude korrasolekut? Äärmisel kummaline ja samas ka ohtlik tendents, sest kindlasti ilmuvad välja mingid pisisulid kes selle ettekäändega mõne vanamammi tuppa sisse tahavad saada. Kas järgmiseks tulevad tervisekaitse inspektorid koju ja kontrollivad, ega inimesed alkoholi ei pruugi?

Urmas
10 aastat tagasi

to, to Urmas
Ma arvan, et ma tunnen eesti seaduseid ja mitte keegi ei oma õigust minu koju midagi kontrollima tulla! Kas päästeseadus on ülim põhiseadusest? Kõik seadused mis on vastuolus põhiseadusega on automaatselt õigustühised! Kas päästeametnikul on kohtuvälise menetleja õigused, et karistusi määrata!?
Eesti rahvas võiks tunda oma õiguseid ja igasugused kottijad pikalt saata! Kas oleme orjad või vabad inimesed? Enamus eestlastest on minu arvates selgrootud orjad, mina mitte!
Las päästeamet tuleb minu ukse taha ja saavad nii, et aitab!

kohisev
10 aastat tagasi
Reply to  Urmas

eks pane oma perenimi ka siia siis
on selgem äkki oledki jurist või mis iganes,ole julgem,tean mimeid URMASEID ,AGA SIND vist mitte,ÄKKIoled hoopis PAIO sõber,et nii julgelt tunned end,eks vist

to Urmas
10 aastat tagasi

Arvan, et seaduse mittetundmine, ei vabasta sind selle täitmisest!!!!

Urmas
10 aastat tagasi

Eesti Vabariigi Põhiseadus sätestab kodu puutumatuse. Päästeamet võib viibutada töötõendit, aga minul ei ole kohustust neid sisse lasta.
Külastajad lepivad enne külastust kokku, et ma teaksin kodus olla, ühegi suvalise uksekoputuse peale ma ei reageeri! Nii- kui -nii on mingid müügimehed, või nüüd ka kontrollid. Kodu on puutumatu ja päästeamet niisama sisse ei marsi ja trahvitegemise õigust päästeametil küll ei ole! Sama moodi teen ise leppetrahvi päästeametnikule minu uksele koputamise eest!

Urmasele
10 aastat tagasi
Reply to  Urmas

Kindlasti teevad tahvi kui trahvi tegemise õigust pole. Mine joo edasi.