Elektrit saab tarbida nutikalt

Kaia Ansip

kaia.ansip@gmail.com

www.nordpoolspot.com
www.nordpoolspot.com

Põhjamaade elektribörs Nord Pool Spot (NPS) avaldab oma veebilehel elektri börsihinda. Selle järgi saab tarbija oma elektritarbimiskäitumist sättida.

Näiteks kui keskpäeval on elektrihind laes, saab saab sel ajal loobuda energiakulukate kodumasinate kasutamisest ning lülitada need sisse hilisõhtul või hoopis öösel, mil elekter maksab vähem.

Inglisekeelselt veebilehelt saab infot järgmise päeva elektri hinna kohta riikide kaupa tunniajalise täpsusega.

Nord Pool Spoti hinnatabelist selgub, et et homme on elektrihind Eestis kõige kõrgem kella 16 kuni 17 (67,10 EUR/MWh) ning kõige madalam kella 23 kuni 00 (27,83 EUR/MWh).

NPS on üks maailma suurimaid füüsilise energiaga kauplevaid elektribörse ja see tegutseb Põhjamaades (Norra, Rootsi, Soome, Taani), Saksamaal, Eestis, Leedus ja ka Suurbritannias.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Nevada
10 aastat tagasi

Thank you ever so for you blog post.Much thanks again. Awesome.

health insurance agent
10 aastat tagasi

Really informative article post.Much thanks again. Really Cool.

online business
10 aastat tagasi

I appreciate you sharing this blog post.Much thanks again. Really Great.

S.R.
10 aastat tagasi

Artikkel räägib elektri börsihinnast.Kahetariifse voolumõõtjaga saab kokku hoida võrgutasudelt,kui on valitud vastav võrgutasu pakett,kus öine ja päevane võrgutasu on eri hinnaga.Artikkel räägib aga elektri börsihinnast,mis mõjutab neid tarbijaid kellel on valitud börsihinnast sõltuv pakett,kellel on paigaldatud kaugloetav voolumõõtja ning kellel toimib ka reaalselt tunni põhine hinna arvestus,mis minu teada ei rakendu kaugloetava voolumõõtja paigaldamisel automaatselt vaid selleks peab ise soovi avaldama.Seega maksavad enamus jätkuvalt mingi kaalutud keskmise hinna järgi,mis on terve kuu sama(nii päeval kui öösel ja mis arvestatakse välja peale kuu lõppu)).Kui ma nüüd ei eksi?

ei
10 aastat tagasi
Reply to  S.R.

eksi

Mnjah
10 aastat tagasi

Sisuliselt on kokkuhoid keskmiselt eurosentides. Selle jamaga tegeledes kaotab tavatarbija ajaliselt rohkem oma aega ja raha ning normaalsed elumugavused kaovad ära. Võrrelge lihtsalt tavatarbijate elektri, kütte ja autokütuse arveid ning saate aru, kus tuleb kokku hoida ning kus tekib ka tuntav kasu.

loll jutt
10 aastat tagasi

seda saavad kasutada need, kellel on uued kaugloetavad täpisarvestusega voolulugejad. 99% neid ei ole või ei ole see reziim töös

Kus see loll jutt on?
10 aastat tagasi
Reply to  loll jutt

Mis puutub siia kauglugeja? Kahetariifseid voolumõõtjaid ju iidamast aadamast kasutusel. Täiesti teostatav praktika, et energiamahukad masinad tööle õhtusel ja öisel ajal. Ikka nii tehtud, loll on see, kes ei mõista seda. (kuigi olid ajad, kus vahe oli ilmne, tänapäeval see enam nii tõhus pole)