Läänemaa poliitikut süüdistatakse vereproovi võltsimises

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Läänemaa Keskerakonna poliitikut, Taebla vallavolikogu liiget Mati Ristmägit süüdistatakse selles, et oma alkoholijoobes autojuhtimise varjamiseks võltsis ta ekspertiisi saadetud vereproovi dokumente, kirjutab Postimees.

Ristmägi peeti Haapsalus autoroolis kinni 23. septembril 2010. Süüdistuse kohaselt oli Ristmägi oli väliste tunnuste põhjal purjus ja puhus ka alkomeetrisse 0,96 promilli. Kuna kohapealse alkomeetri näitu juriidiliselt arvestada ei saa, toimetati mees Haapsalu politseijaoskonda, kus tal paluti puhuda tõenduslikku alkomeetrisse. Sellest Ristmägi keeldus. Siis võeti mehelt Läänemaa haiglas vereproov, mis pitseeriti, suleti külmikusse ja saadeti Tallinna ekspertiisi. Sealt tuli lõpuks negatiivne vastus.

Prokuratuur läks kohtusse kahe süüdistusega – tõendite kõrvaldamine ja kunstlik loomine ehk vereproovide ümbervahetamine ning dokumentide võltsimine ehk vereprooviga kaasnevate paberite muutmine. Vereproovi vahetamises Ristmägi süüdi ei jäänud – kohus küll nõustus, et vereproovid on vahetatud, aga ei leidnud piisavalt tõestust, et vahetajaks oli personaalselt Ristmägi.

Ristmägi jäi süüdi võltsimises. Nimelt tunnistas vereproovi võtnud õde kohtus, et proovi võttes täitis tema vajalikud paberid, aga sellel verekotil, mis jõudis kohtuekspertiisi, ei olnud enam tema käekiri.

Kahes esimeses kohtuastmes on Ristmägi süüdi mõistetud, ees on veel Riigikohus.

Üles jäid kahtlused Läänemaa haigla ja selle töötajate suhtes, et nemad on aidanud korraldada vereproovi ümbervahetamist ja dokumentide võltsimist.

Loo täisversiooni saab lugeda Postimehe paberlehest või Postimees Plussist. Homme kirjutab juhtumist ka Lääne Elu.

17. augustil 2006 kirjutas Lääne Elu, et Taebla vallavolikogu liikme Mati Ristmägi volitused lõppesid enne tähtaega kriminaalkaristuse tõttu. Toona süüdistati Ristmägit võõra maa ja käsiraha 150 000 krooni omastamises.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Võimekus ei anna häbeneda
10 aastat tagasi

Keskerakond on võimekas, mis seal salata.

Vana uudis uues kuues
10 aastat tagasi

Istuvad lõunast Näksi urkas ja hooplevad kui kõvad mehed nad ikka on ja siis alustavad koduteed . Kõi teavad aga kuna on maffia siis nagu näha ka politsei ei saa midagi teha turvalisuse tagamiseks . Ega vanadele koertele enam uusi trikke ei õpeta . Ja sõidu ajal nad ju ei joo- ikka enne sõitu – täis karsklased .