Sotsid üritavad ikka luua naftareostuse fondi

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Nõva naftareostuse ohver. Foto Arvo Tarmula

Nõva naftareostuse ohver. Foto Arvo Tarmula
Neljapäeval Toompeal peetud ümarlaual käsitlesid poliitikud koos viie ühenduse ja keskkonnaministeeriumi ning majandusministeeriumi esindajatega reostustõrjefondi loomist.

Fondi asutamine tõusis päevakorda juba 2006. aastal, kui Nõva ranniku lähedal naftakatastroofis hukkus kümneid tuhandeid linde, kuid siiani ei ole seda loodud.

„Eesti riik pole paraku valmis Läänemerel toimuvaks naftaõnnetuseks. Suuremate katastroofide ärahoidmiseks on hädavajalik parandada riikliku ennetustegevust, nõrka tõrjevõimekust ja investeerida tehnikasse, millega mõistagi kaasnevad kulud. Lahendusena näeme õlifondi või siis reostustõrjefondi asutamist,“ selgitas sotsiaaldemokraat ja riigikogu keskkonnakomisjoni aseesimees Karel Rüütli.

Selleks valmistavad sotsiaaldemokraadid ette vastava seaduseelnõu.

Loodava fondi puhul kehtib Rüütli sõnul saastaja maksab printsiip. „Iga Eestit läbiva naftatonni pealt hakkaks fondi laekuma raha, mida saab kasutada ennetuseks ja vajaliku tõrjetehnika soetamiseks. „Kui mõni tanker peaks karile sõitma, on esmatähtis asuda reostust kohe likvideerima, et nafta rannikule ei jõuaks. Lisaks tekiks võimalus maksta hüvitist kannatanutele.“

Naftafondi loomise eest seisva Eestimaa Looduse Fondi naftaprojekti juhi Agni Kaldma kinnitusel oli toimunud arutelu samm õiges suunas. “Eesti reostustõrjevõimekus ei ole täna oluliselt parem kui seitse aastat tagasi, millal õlifond esimest korda päevakorda tuli. Siiani ei ole leitud vahendeid reostustõrje- ja ennetusvõimekuse suurendamiseks. Oleme täna seisus, kus iga merel toimunud reostus jõuab rannikule, kus selle likvideerimine on 10 korda kallim ja aeganõudvam kui merel,“ märkis Kaldma. „Ümarlaual jäi kõlama tõdemus, et olukorda tuleb parandada. Ka on rannal toimuvad päästetööd peamiselt vabatahtlike õlul, kelle tegevus on õiguslikult reguleerimata.”

Sotsiaaldemokraadid jätkavad koos eri osapooltega arutelusid eelnõu üle sügisel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
endine rahvaliit
10 aastat tagasi

olemuselt ju konservatiivid

kodanik
10 aastat tagasi

väga tubli ja õige algatus. AGA…ei saa ütlemata jätta..AGA kas täna on see kõige vajalikum algatus, prioriteet nr. 1? Kindlasti tuleks sellega tegeleda, aga ootaks, eriti just sotsidelt sinna juurde ka teisi algatusi. Neid mis parandaks praegu ühiskonnas toimuvat olukorda.