0

Risti kirikust Harjumaal leiti haruldased maalingud

Riina Tobias

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Harju-Risti kiriku võlvimaalingud. Foto: Mirjam Averin
Harju-Risti kiriku võlvimaalingud. Foto: Mirjam Averin

Lääne-Harjumaal Harju-Ristil asuvast Risti kirikust leidsid restauraatorid kiriku seinu katvate viimistluskihtide alt mitmeid maalinguid, millest vanimad ulatuvad Liivi sõja järgsesse perioodi ehk 17. sajandisse, teatas Eesti evangeelse luterliku kiriku (EELK) Risti koguduse õpetaja Annika Laats.

2011. aasta sügisel alustatud tööde käigus leiti kiriku laest kaks värvilist tähtvõlvi imitatsiooni, mis on tõenäoliselt maalitud 17. sajandil. Algselt kalasabamustri tehnikaga maalitud jooni on hiljem värskendatud ühtlase joonega, kirjeldas Annika Laats. Maalingud ehivad ka kiriku akende ümbrust ning võlve. Restauraatoritelegi üllatusena tuli tööde edendes kiriku seinu katnud krohvikihi alt välja aga veel mitu sõlmristi ja ornamenti, mille esialgne dateering on 18. sajandi teine pool.

Risti kiriku on Põhja-Eesti üks vanimaid kirikuid, mida asusid 13. ja 14. sajandi vahetusel ehitama Padise kloostri tsistertslastest mungad. Kiriku ehitus lõpetati 15. sajandi esimesel poolel, kui võlviti kooriruum ja ehitati valmis pikihoone.

Pikihoone restaureerimise esimene etapp kestis pea kaks aastat ning läks maksma 89 000 eurot. Kiriku kui kultuurikeskuse restaureerimist aitasid rahastada PRIA maaelu edendamise meede ja pühakodade programm. Kiriku ennistustöödele on õla alla pannud ka Padise vallavalitsus ja kohalik kogukond.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz