Koduveinikonkursil Haapsalus võistlevad veinid jõhvikatest, kreekidest ja leedriõitest

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Maalehe ja OÜ Veinivilla koduveinikonkursile saadeti 132 veini, finaali jõudis 18. Nende seast valitakse võitjad laupäeval, 15. juunil Haapsalus veinipäevade ajal.

Laupäeva keskpäeval alustab kuursaalis parima koduveini valimist kümneliikmeline professionaalide žürii, kell 14 hakkab veine hindama sama suur rahvažürii. Võitjad kuulutatakse välja kell 17.

Tänavusele veinivõistlusele pandi mullusest saagist lisaks õuntele ja sõstardele käärima ka leedri-, mustika- ja kreegiveinid, kirjutab Maaleht.

Esimest korda on suurenenud poolkuivade ja roosade valik, finalistide ritta on jõudnud ka siider ja vahuvein. Seevastu magusamate dessertveinipudelite rivi on tagasihoidlikum.

Kõige rohkem pudeleid saadeti konkursile Harjumaalt ja Tallinnast, nende kõrval esinesid südilt ka Saaremaa ja Lõuna-Eesti meistrid. Läänemaalt ei esitatud konkursile ühtki veini.

Finaal toimub Haapsalus peetava Itaalia veinipeo raames, nii et huvilised saavad mekkida ja võrrelda Itaalia ja Eesti maitseid.

Kuidas Mait Kukemeri tegi Meelehead

Finaali pääsenud vein Meelehea on segatud punasest ja mustast sõstrast ning viinamarjast ja valmis see nimele vaatamata hirmsa vaevaga. Mait Kukemeri kirjeldab valmimist järgmiselt: 2011. aasta suvel korjas ta suure laari punaseid sõstraid, mille purustas toormahlaks. Saadud 20 liitrile lisas 2 kg suhkrut ja 2 liitrit mustasõstramahla, valas segu klaaspudelisse ja sulges mulksutajaga.
Kui ta selle novembris avas, oli see maitsmismeeltele liiga kuiv.

“Lisasin kilo suhkrut, et vein uuesti vungi sisse võtaks, aga ei midagi, ei ühtki mulksatust, elutu nagu kaev,” räägib Kukemeri. “Üritasin veiniga rääkida, algul heaga, hiljem kurjaga, panin talle teki peale, mitte üks tonks!”

Vaatamata lubadusele, et see jääb tema viimaseks veiniteoks, pani ta kolmeliitrise purgiga paar kilo purustatud viinamarju käärima ning valas käärinud segu sõstraveinile.

Ja ennäe imet – mõne päeva pärast müristas sõstravein uuesti käärida ning mulksus kuni 2012. aasta aprillini. Kui meister kääritusnõu avas, leidis ta eest kristalselt selge rubiinpunase veini, mis ületas kõiki ootused.

“Selitajaid ega käärimise peatajaid ma ei kasutanud, kanguseks mõõtsin 15 kraadi,” ütleb Mait Kukemeri, kelle Meelehea oli lõpuks nii hea maitsega, et jõudis finaali.


Marius Mets lisas Wohopile tammelaastu

Marius Mets on juba tuntud nimi, kelle kaubamärgiks on õunavein mustasõstralehega. Tema tooted jõuavad igal aastal finaali ja nopivad aeg-ajalt ka medaleid.

“Wohop on minu traditsiooniline toodang – õunamahla põhi ning mustasõstraleht, seekord on aga uus lisand tammelaast,” ütleb Tallinnas elav meister.

Tammelaastul on see hea toime, et ta teeb kumeraks kõrgemad toonid ning mahendab alkoholi maitset, mida igas noores veinis leidub. Wohopi näol on tegu valge ja kuiva veiniga, magusat Mets seekord ei teinud.

“Paar juhust on olnud, et mind on teadlikult veini tõttu üles otsitud,” naerab meister, kes töötab Elisas osakonnajuhatajana. Ta lisab, et ka kolleegid on saanud tema tehtut degusteerida ja mahlateol abiks olla.

Juba mitmendat aastat katsetab Mets ka rabarberiveiniga, aga seda enne konkursile ei saada, kui on õige nipi kätte saanud.

Teiste veinimeistrite lugusid saab lugeda selle nädala Maalehest ja tasulisena Maalehe veebiküljelt.

Koduveinikonkursi finalistid:

– Leedriõie vein (musta leedri õied) 2012, Katrin Paukson, Saaremaa.
– Emma (vahuvein, ’Kuldrenett’ ja pirn) 2012, Katrin Paukson, 
Saaremaa.
– Wohop (õun, mustasõstraleht) 2012, Marius Mets, Tallinn.
– Lepassaare talu õunavein (õun, pihlakas) 2012, Anti Karask, 
Valgamaa.
– Õunavein (õun, rosin) 2012, Marek Kangur, Jõgevamaa.
– Rabarberivein (rabarber, maasikas) 2012, Katrin Ratt, Tallinn.
– Arooniavein 2012, Katrin Ratt, Tallinn.
– Karge Kevadhommik (rabarber) 2012, Mati Vabamäe, Tallinn.
– Must sõstar 2011, Raoul Luigend, Viljandimaa.
– Karbala (jõhvikas) 2012, Meelis Kask, Tartumaa.
– Punane Maagia (aroonia, kirsileht) 2012, Meelis Kask, Tartumaa.
– Mustasõstravein (must sõstar) 2012, Tiit Sten ja Kristi Roost, 
Harjumaa.
– Kreeklane Mustas (kreek ja must sõstar) 2011, Peep Sõmer, 
Harjumaa.
– Rabarberi-mustikavein (rabarber, mustikas) 2012, Viljar Kiirats, 
Tallinn.
– Maasika-rabarberivein (maasikas, metsmaasikas, rabarber) 2012, 
Raili Hein, Tallinn.
– Õuna-pohlavein (õun, pohl) 2012, Kaja Ets, Tallinn.
– Kirss (kirss, kirsileht) 2012, Riina Ratt, Tallinn.
– Meelehea (punane ja must sõstar, viinamari) 2011, 
Mait Kukemeri, Tallinn.
Eripreemia
– Pihlakas (pihlakas) 1989, Heino Pähn, Tallinn.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments