Maaleht: Kuidas kohalikel valimistel udujutte ära tunda?

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kohalike valimiste lugude sarjas õpetavad Praxise eksperdid Maalehes, kuidas ära tunda valimiskandidaatide antud katteta lubadusi.

Mõjuvõimuga hooplemise tunneb ära, kui tuvastada, kas need asjad, mida erakond või kandidaat teha lubab, on ka tegelikult omavalitsuse kontrolli all.

Udujutu ajamises võib kahtlustada kandidaati, kes lubab koolid, teed jms ainult oma valla jõududega korda teha. See, et valdu pole liidetud, ei tähenda, et vallad ei võiks ülesandeid koos lahendada juba praegu.

Kui kandidaat lubab teatud asju ära teha eurorahaga, tuleb sellesse suhtuda ettevaatlikkusega ja küsida, kui suur on rahataotluse õnnestumise tõenäosus ja mida kavatsetakse peale hakata siis, kui taotlus ei õnnestu.

Eksperdid hoiatavad ka kolkapatriootide eest. Nende hinnangul tuleks kandidaadilt pigem küsida, kuidas kavatsetakse kodanikkonda kaasata kohaliku elu korraldamisse, mitte uskuda loosungeid: me ei muuda midagi, ei liitu kellegagi, ei pane midagi kinni ega tee midagi lahti.

Ühtlasi kutsutakse inimesi üles kahtlaste asjade kohta küsimusi esitama, mitte maha vaikima, kui keegi on väikestes valdades oma võimu kuritarvitanud ja mõne tehingu näiteks sugulastele või kambajõmmidele sokutanud.

Pikemalt saab lugeda Maalehest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments