Helen Nelis-Naukas: Vehklejate medalid tulevad spordiametnike kiuste

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Tänase Postimehe spordiküljel lahkab Jaan Martinson loos “Väike Eesti – vehklemisneidude medalimasin” Eesti vehklejate edu.

Viimase kümne aasta jooksul on Eesti vehklemisneiud võitnud kadettide, juunioride ja U-23 tiitlivõistlustel 19 medalit: kaheksa võistkondlikku ja 11 individuaalset. Autasusid on auhinnakapis tosinal vehklejannal.

Ja seda olukorras, kus alaga tegelevaid klubisid võib üles lugeda ühe käe sõrmedel, treenitakse urgastes – kui pehmelt väljenduda – ning rahanappus kummitab, kirjutab Postimees.

Kuidas suudavad vehklejad jätkuvalt medaleid võita?

Haapsalu vehklejate treener Helen Nelis-Naukas pakub, et vehklejate medalivõitude taga on asjaolude kokkulangemine.

Üles on suudetud leida pärlid, ka on paljudel medalistidel vehklemine geenides. Olemas on eeskujud ja sparringupartnerid.

Kaido Kaaberma ütleb, et vehklejatega teevad Eestis tööd maailma tipptreenerid: ainuüksi Pariisis on ligi 200 vehklemisklubi, aga Eesti tüdrukud teevad prantslannadele tuule alla. Paljud treenerid teevad oma tööd fanatismist.

Nelis-Naukas lisab aga, et medalid ei tule mitte tänu spordiametnikele, kes käivad sportlasi õlale patsutamas, vaid nende kiuste. “Praegune spordisüsteem pole kindlasti jätkusuutlik,” ütleb Nelis-Naukas.

Ta ennustab, et kui Eesti olümpiakomitee ei mõtle välja, kuidas tulevikulootusi spordi juures hoida ja treenereid korralikult tasustada, võime tulevikus suu medalitest puhtaks pühkida.

Pühapäeval, 7. aprillil algab Horvaatias Porecis kadettide ja juunioride MM, kus võistlevad ka haapsallased Elena Koit, Katrina Lehis ja Peeter Turnau. Katrina Lehis on omaealiste maailma esinumber, Eesti naiskonnad medalisoosikud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments