Russwurmi sünnipäeva tähistati ringkäigu ja tordiga

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kooliinspektori ja folkloristi Carl Russwurmi sünnipäevatort. Foto: Tiiu Kammiste
Kooliinspektori ja folkloristi Carl Russwurmi sünnipäevatort. Foto: Tiiu Kammiste

Täna kogunes paarkümmend ajaloohuvilist, et tähistada folkloristi ja kooliinspektori Carl Russwurmi 200. sünniaastapäeva.

Kokkutulnud asetasid küünlad Haapsalu vanal kalmistul Russwurmi abikaasa Katharina hauale. Ajaloolase Kalev Jaago sõnul on ilmselt samasse maetud ka Russwurmide kolm esimest last, kes kõik surid lapseeas. Kooliinspektor ise veetis oma vanaduspäevad Tallinnas ja on ka sinna maetud.

Kalev Jaago juhatusel kõnniti läbi Haapsalu, peatudes Carl Russwurmiga seotud paikades. Näiteks Kalda tänaval endise kreiskooli hoone juures, kus Russwurm töötas esialgu teadusliku õpetaja ja hiljem kooliinspektorina.

Jaago sõnul elas Russwurm samas hoones, sest koolimajas olid ka õpetaja ja inspektori korterid. Ilmselt on ta elanud ka mujal Haapsalus, kuid kus täpsemalt, pole teada.

Ühiselt jalutati läbi omaaegsed Haapsalu koolikohad Wiedemanni, Ehte ja Kooli tänaval, sest nende kõigi tegevusega oli Russwurm kooliinspektorina seotud.

Ringkäiguga jõuti ka Haapsalu linnusesse, sest just Russwurm on see, kes esimesena kirjutas üles mitmeid Haapsaluga seotud legende, nende hulgas ka Valge Daami legendi.

Folkloristi sünniaastapäeva tähistamine jätkus Hermannuse majas sünnipäevatorti mekkides. Selle kõrvale rääkis ajaloolane ja tõlkija Ivar Rüütli Russwurmi peateose “Eibofolke” tõlkimisprobleemidest.

Rannarootslaste ajalugu ja eluolu tutvustav “Eibofolke” on üks põhjalikumaid teoseid, mis eestirootslastest kirjutatud ja pole oma aktuaalsust kaotanud tänapäevalgi.

Eestirootsi Akadeemia välja antav tõlge peaks ilmuma järgmise aasta sügisel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments