0

Mai Maser: Tume šokolaad virgutab meelt ja toetab organismi

Riina Tobias

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Viimasel ajal on palju räägitud tumeda šokolaadi tarbimisest ja selle headest omadustest. Arvud näitavad, et just tumeda šokolaadi söömine on Eestis viimastel aastatel tunduvalt suurenenud. Teaduslikud uuringud on tõestanud, et kuna tumedas šokolaadis on kakaomassi sisaldus suur, siis selles leidub mitmeid organismi toetavaid aineid.

Tumedas šokolaadis leidub suures koguses flavonoidide perekonda kuuluvaid katehhiine, mis oma antioksüdantsete omaduste tõttu takistavad organismis sidekoe komponentide lammutumist ning aitavad tugevdada veresoonte seinu. Samuti toetavad nad organismis ka põletiku-, allergia-, viiruste- ja vähivastast toimet, kaitsevad südant ja veresoonkonda vabade radikaalide kahjulike mõju eest. Kindlasti ei ole tegemist arstirohuga, vaid organismi üldtugevdava ja toonust tõstva mõjuga.

Tumeda šokolaadi puhul on eriline, et see ergutab ajus nn õnnehormooni ehk serotoniini tootmist ning sellega tekitab meeldiva heaolutunde. Sellist toetust on eriti vaja meie pikal ja pimedal Eestimaa sügisel. Ühtlasi aitab tume šokolaad vältida meeleolu kõikumisi, teeb reipamaks ning kontrollib söömisel õigeaegselt küllastusustunde tekkimist. Nii pole imekspandav, et šokolaadis sisalduvat serotoniini tuntakse ka kui looduslikku antidepressanti.

Tumedas šokolaadis peitub kaks ergutava toimega ainet – teobromiin ja kofeiin. Mida suurem on kakaomassi hulk, seda rohkem neid aineid šokolaadis on ning seda virgutavam on ka toime. Näiteks 30 grammis šokolaadis sisalduv kofeiini hulk võrdub kolmandikuga tassis kohvis olevast hulgast. Kuid oluline on teada, et šokolaad on ka energiarikas. Tume šokolaad, milles on 70% kakaod, annab 100 grammi šokolaadi kohta 522 kcal energiat. Ühe šokolaaditükikese suurus on tavaliselt 5–7 g (kuni 10 g) ning muu magusa piiramisel võib seda päevas süüa mitte rohkem kui kolm tükikest.

Teadaolevalt on naistel maiustuste- ja šokolaadilembus suurem kui meestel. Seda selgitatakse asjaoluga, et laste sünnitamine ja toitmine on selle naistele n-ö ajju sisse programmeerinud. Naised tahavad ja vajavadki vahel šokolaadi ja kõrgema kalorsusega toite. Kuid kõigile šokolaadi headele omadustele vaatamata vajab selle tarbimine mõõdukust.


Mai Maser,
toitumisteadlane

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz