Algas emakakaelavähi ennetamise nädal

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Juba kuuendat aastat järjest peetakse jaanuari lõpus üle maailma rahvusvahelist emakakaelavähi vastase võitlemise nädalat, sel aastal toimub see 21.-28. jaanuaril. Eesti Vähiliit, Eesti Haigekassa ja SA Vähi Sõeluuringud tähistavad emakakaelavähi ennetamise nädalat ka Eestis, et juhtida naiste ja avalikkuse ning meditsiinitöötajate tähelepanu emakakaelavähi ennetamise ning varase avastamise tähtsusele.

Sel aastal saadab haigekassa kutsed emakakaelavähi sõeluuringule 1957., 1962., 1967., 1972., 1977. ja 1982. aastal sündinud ravikindlustatud naistele, kelle jaoks on uuring tasuta.

Igal aastal saab Eestis 150–160 naist emakakaelavähi diagnoosi. Emakakaelavähki haigestuvad peamiselt nooremad naised, enamik haigusjuhtudest diagnoositakse vanuses 30–50 aastat.

Emakakaelavähi esinemissagedus Eestis ei vähene, viimastel aastatel on emakakaelavähk haigusjuhtude arvult naiste seas teisel kohal. Vähieelne seisund võib kesta 10–25 aastat, kuid on ka kiiresti arenevaid vorme. Õigel ajal avastatuna on see kergesti diagnoositav ja ravitav.

Emakakaelavähi peamiseks riskiteguriks peetakse inimese papilloomiviirust (HPV), mis levib sugulisel teel. Emakakaelavähi ennetamiseks ja varaseks avastamiseks on tähtis regulaarne kontroll naistearsti juures, emakakaelavähi sõeluuringul osalemine (ka juhul, kui ollakse HPV vastu vaktsineeritud), HPV kui peamise emakakaelavähi riskiteguri vastane vaktsineerimine enne suguelu algust ning sugulisel teel levivatest haigustest hoidumine.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments