Kolledži tudengid disainisid Baltecole vanne

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 6

Tallinna ülikooli Haapsalu kolledži käsitöötehnoloogiate ja disaini eriala üliõpilastel oli täna kursusetööde kaitsmise päev. Esmakursuslased esitlesid meeneid, teise kursuse tudengid riskiteemadel valminud töid ning kolmanda kursuse tudengid tutvustasid Baltecole disainitud vanne.

Haapsalu kolledži käsitöötehnoloogiate ja disaini erialas liiguvad tudengid õppekava juhi Arvo Pärensoni sõnul iga kursustega aste astmelt kõrgemale. „Alustame mingi objektiga, siis käsitleme mingit teemat ja kolmas on disaini ja ettevõtluse koostöö,“ selgitas Pärenson.

Esmakursustaste valmistatud meened on seotud ettevõttega Meened OÜ ja puuetega inimeste koja ettevõttega. „Valimisime välja tooted, mida võiksid valmistada puuetega inimesed,“ selgitas Pärenson. „Kolm-neli toodet jõuab kindlasti turule juba suve alguses.“

Teise kursuse tudengid tegutsesid projektiga KRIIS. Iga tudeng pidi nuputama, mis on tema jaoks või tema arvates probleem, kus king pigistab ning kuidas tema kriisiteemat lahendada.

„Kes võttis pakendideteema, kes võttis vee tarbimise,“ ütles Pärenson. „Põnev oli Haapsalu-sisene transport, kuidas seda efektiivsemalt lahendada. Või näiteks veekasutus. Vee ülemäärane kasutamine on ju tegelikult ka kriis ning tudengel tuli pakkuda lahendusi, kuidas vett säästa.“

Kolmanda kursuse viis tudengit disainisid Baltecole vanne.

„Balteco ettepanek saada tudengeilt värskeid ideid tuli meile üllatusena,“ nentis Arvo Pärenson. „Balteco on ju väärikas ja tunnustatud vannitootja, ekspordib oma tooteid üle maailma. Aga ettevõtte peadisaineril Aivar Habakukel oli mõte, et rakendaks noori, puhtalt lehelt tulnuid disainereid, kes ei tunne nende ettevõtte tehnoloogiat ega turundusstrateegiat.“

Pärensini sõnul olid nii Balteco juhid kui ka disainerid Haapsalu kolledži tudengite disainidud vannidest meeldivalt üllatunud. „Pakuvad juba mõnele tudengile tööd,“ oli Pärsenson oma tudengitega rahul.

Õppekava juht ütles, et vanniprojekti üks oluline osa on see, et tudengid näeksid, kellega nad tulevikus peavad hakkama koostööd tegema. „Kuidas nemad [ettevõtte juhid ja spetsialistid] seda [disaini]maailma näevad ja tõlgendavad,“ lausus Pärenson. „Sa pead olema tunduvalt loomingulisem, kui sul on piirid ees.“

„Idee leidmine pole lihtne, sest neid [vanne] on ju tehtud sadu tuhandeid,“ nentis oma vanne tutvustanud Mirko Põllu. Noormehel oli kursusetööna valminud kolm erinevat vanni, üks neist, Nordic, oli disainitud paadikerest lähtuvalt. „Teema oli huvitav, nõudis palju tööd,“ tõdes Põllu.

Martti Urma taotles vanni disainides eelkõige lihtsust. Minimalitslik vorm, mäng ellipsitega ja nii need neli mudelit tema arvutis sündisidki. „Baltecole vist ei meeldinud,“ ütles Urma ebalevalt.

Balteco peadisainerit sai positiivse hinnangu Kaidi Subbi töö. Subbi uuris põhjalikult Balteco tootekataloogi ning avastas seal tühja niši. Nii sündiski istevann, mis mahub lahedalt kortermaja vannituppa ning on igati sobiv just lastega peredele. „Ise proovisin istudes, mõõtsin mõõdulindiga,“ selgitas Subbi, kuidas ta vanni mõõdud klappima sai. Istevannist oli neiul valminud ka pikem, täismõõdus vann. Balteco peadisainer Habakukk tunnustas neiut selle eest, et ta on ära tabanud, et sellist mudelit Baltecol praegu pole.

„Baltecos toodi meid ideede juurest maa peale,“ ütles Anu Rankla. Tema alustas oma vanni disainimist vannitamise ajaloo uurimisega. Näiteks Jaapani puuvannid ja meie tünnid on üsna sarnase kujuga ning loendamatul hulgal on aastasadade jooksul tehtud merekarbi-kujulisi vanne. Rankla pani oma vanni juures need kaks ideed kokku.

Mittevannilise vanniga tuli lagedale Andres Kikas. Ka tema nentis, et vanne on disainitud loendamatul hulgal, proovi siis millegi uudsega lagedale tulla. Oma sadadest kavandidest voolis noormees arvutis kandilise vanni. „Segukasti idee,“ tutvustas Kikas. Balteco peadisaineri hinnangul on Andres Kikas ideede generaator.

Arvo Pärenson ütles, et tudengid esitlevad oma töid ka Baltecos. „Siis valitakse esitatud töödest tootearenduse perspektiivikusest lähtudes välja osa, millest tehakse 1:1 mudelid ja ka prototüübid. Ning kui hästi läheb, jõuab mõni mudel ka turule,“ lausus õppekava juht Pärenson.

Fotod: Urmas Lauri

Kolledži disainitööd 011 Kolledži disainitööd 014 Kolledži disainitööd 016
Vannidisainerid: Mirko Põllu (paremalt), Andres Kikas, Anu Rankla, Martti Urma ja Kaidi Subbi.
Kolledži disainitööd 020 Kolledži disainitööd 021 Kolledži disainitööd 022

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments