Porošenko alkirjastas Ukraina neutraliteedist loobumise seaduse

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

683px-Petro_Porochenko_au_Conseil_de_l’Europe_Strasbourg_26_juin_2014_04Ukraina president Petro Porošenko (pildil) allkirjastas täna neutraliteedist loobumise seaduse.

"Ma kavatsen praegu, pressikonverentsi ajal allkirjastada seaduse muudatustest mõningates seadusandlikes aktides, mis puudutavad Ukraina loobumist blokivälisest poliitikast," ütles Porošenko seadusele allkirja andes.

Presidendi sõnul on Ukrainal kavas läbi viia rida reforme, et viia riik vastavusse NATO standarditega ning alles siis "langetab rahvas selles küsimuses otsuse".

Ülemraadas hääletas 23. detsembril blokivälisest staatusest loobumise poolt 303 saadikut, vastu oli kaheksa.

Porošenko on öelnud, et taotleb NATO liikmesust Venemaast lähtuva ohu tõttu Ukraina territoriaalsele terviklikkusele. Riigipea sõnul on lõimumine euroatlandi ruumiga Ukraina jaoks ainus alternatiiv.

Ülemraada märkis otsuse selgituses, et blokiväline staatus on osutunud riigi julgeoleku säilitamise seisukohast ebaefektiivseks.

"Vene Föderatsiooni agressioon Ukraina vastu, Krimmi Autonoomse Vabariigi ebaseaduslik annekteerimine, jätkuv hübriidsõda, sõjaline sekkumine Ida-Ukrainas ning pidev sõjaline, poliitiline, majanduslik ja meediasurve Venemaa poolt õigustavad vajadust otsida Ukraina iseseisvuse, suveräänsuse, julgeoleku ja territoriaalse terviklikkuse tõhusamaid garante," märkis parlament kaaskirjas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
rk, to Venemaa
9 aastat tagasi

sadu miljardeid pole Ukraina kunagi näinudki, ära teda nii suureks ka kirjelda 🙂

Venemaa
9 aastat tagasi

…okupatsiooni ei saa kindlasti õigustada. Aga keegi ei tea,kuhu kaovad sajad miljardid abieurod seal korruptsiooniriigis. Küll aga nõuab meie maksuamet iga üle 1000 tuhande eurise tehingu puhul tuludeklaratsiooni….