Mis on kolokatsioon ja kuidas võib see teie ettevõtet aidata?

reklaamitoimetaja

reklaam@le.ee

Kolokatsioon tähendab lahendust, mille puhul paigutatakse ühe ettevõtte arvutiseadmed teise ettevõtte arvutitega samasse füüsilisse asukohta. Ettevõtte jaoks võib selline ühispaiknemine olla suurepärane võimalus oma tootlikkuse ja tõhususe suurendamiseks. Samuti võib see aidata säästa kontoripindade ja -seadmete arvelt.

Kolokatsiooni eelised ei piirdu aga ainult ettevõtetega. Seda on edukalt kasutanud nii valitsusasutused, ülikoolid ja teadusasutused kui ka üksikisikud, kes soovivad oma tööruumi teiste vabakutseliste või professionaalidega jagada.

Inglise keeles Colocation ehk ühispaiknemine või ka ruumijagamine on hea alternatiivne võimalus firmadele, kes on oma kontorist välja kasvanud või neile, kes vajavad rohkem ruumi, kui praegustel pindadel.

Millised on kolokatsiooni eelised ja kuidas see toimib?

Kolokatsioon on näiteks mitme andmekeskuse paigutamine ühte füüsilisse asukohta. See on oks võimalus erinevate serverite ja salvestusseadmete koondamiseks ühte kohta.

Kolokatsiooni teenused annavad neid kasutavatele organisatsioonidele mitmesuguseid eeliseid. Need eelised on näiteks väiksem energiatarbimine, suurem turvalisus, madalamad tegevuskulud ja parem jõudlus. Kolokatsiooniteenuste plussid ei piirdu aga ainult kulude kokkuhoiuga, vaid need pakuvad ka palju muid eeliseid, nagu parem jõudlus ja laiendatavus.

Mis tüüpi ettevõtted saavad ühisasumisest kasu?

Kolokatsiooni teenused võimaldavad ettevõtetel omada kohapeal oma andmekeskust, mis on ideaalne palju arvutusvõimsust nõudvatele äridele. Kolokatsiooni teenused sobivad hästi neile, kellel ongi kohapeal vaja oma andmekeskust. See võimaldab neil säästa ehitiste kuludelt ning vähendada ka seisaku ja tõrgete ohtu. Samuti pakub teenus tavaliselt suuremat turvalisust ja paindlikkust asukoha ja suuruse osas.

Mitme asukohaga ettevõtted saavad ühispaiknemise teenustest veel lisakasu, kuna neil võib igas asukohas olla üks server, mida on tõhusam ja ajasäästlikum hallata ja hooldada.

Kolokatsiooniteenused on populaarne valik sellistele ettevõtetele, kes peavad salvestama oma andmeid võimalikult turvalises kohas. See on sobiv valik ka neile, kelle kontorid peavad asuma samas kohas. Kolokatsiooniteenused pakuvad seega mitmeid eeliseid, nagu kulutõhusus ja turvalisus. Enne selle valiku tegemist on siiski oluline teada, millist tüüpi ettevõtted saavad kolokatsioonist kasu.

Kolokatsioon annab rohkem konkurentsieeliseid kui kunagi varem

Kolokatsioon on andmekeskuste valdkonnas suhteliselt uus trend, kus paljud teensuepakkujad pakuvad ühispaiknemisteenuseid alternatiivina traditsioonilistele andmekeskustele.

Peamine erinevus nende kahe vahel seisneb selles, et kolokatsioon kasutab vähem ressursse ja võimaldab oma väiksema jalajälje tõttu suuremat energiakasutuse paindlikkust.

Kolokatsiooniteenuseid kasutavad sageli just ettevõtted, mis nõuavad nii suurt jõudlust kui ka madalaid kulusid, näiteks pilvandmetöötluse pakkujad, veebimajutusettevõtted, sisujaotusvõrgud (CDN) ja domeeni registreerimise ehk inglise keeles domain registration teenused. Neid kasutavad ka organisatsioonid, kes peavad kulude või aja säästmise huvides olema oma klientidele või partneritele võimalikult lähedal.

Andmekeskuse asukohale vajalikud tingimused

Andmekeskus hoiustab ettevõtte arvutusressursside füüsilist taristut. See hõlmab riistvara, tarkvara ja nendega seotud teenuseid ressursside hooldamiseks ja käitamiseks. Andmekeskuse asukoht on selle jaoks ülioluline, kuna see võib mõjutada elektritoite, jahutuse ja üldise teenindava infrastruktuuri kulusid. Õige asukoht võib mõjutada ka seda, kui kiiresti suudab ettevõte oma äri kasvatada.

Andmekeskuse asukoha otsimisel tuleb arvestada paljude teguritega. Mõned neist hõlmavad järgmist:

  • Piisava elektritoite olemasolu
  • Jahutusvõimalus
  • Piisava hulga maa (ruumi) olemasolu
  • Hea juurdepääsetavus
  • Maksumus – soodne hind
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments