Kas ettevõtte alustamiseks tasub võtta laenu?

reklaamitoimetaja

reklaam@le.ee

Paljudel alustavatel ettevõtjatel on sama mure: olemas on geniaalne idee, kuid mitte raha selle realiseerimiseks. Heal juhul tuleb appi mõni jõukam sõber.

Kust aga saada algkapitali siis, kui abivalmit tuttavat ei ole?

Pilt: pexels

Kust saada raha?

Kuigi esimese asjana võib tulla mõte laenu taotleda, ei ole see nii lihtne. Laen on küll hea viis oma äriidee rahastamiseks, kuid pangad ei taha start-upidele just liiga kergesti laenu väljastada.

Siin on kõik võimalused alustava ettevõtjana raha saamiseks:

1. Sõbrad, tuttavad ja pere

Kõige parem viis äri alustamiseks vajalikku raha saada, on seda küsida perelt ning sõpradelt. Lisaks võid alustada “korjandust” ehk fundraisingut, kus kutsud üles inimesi oma ideele õlga alla panema.

Ole tuttavatelt raha küsides aga realistlik. Viimane asi, mida teha tahad, on nende usalduse petmine. Räägi oma sõpradest investoritega ausalt firma alustamise riskidest. Statistika kohaselt ebaõnnestub suur enamik alustavatest ettevõtetest.

Sõlmi leping

Olenemata sellest, kas tegemist on sinu ema või parima sõbraga, sõlmi laenu saades alati leping.

Loo realistlik tagasimaksegraafik ning ära unusta lepingusse märkida intressi, mis sobib mõlemale osapoolele. Nii ennetad olukorda, kus asjade nihu minemisel kaotad nii raha kui sõbrad.

Pane tähele, et intresside tulumaksuvabastus kehtib ainult pangahoiuste puhul. See tähendab, et kui intressi makstakse välja eraisikule, tuleb meeles pidada ka 20% suurust tulumaksu.

Intress peab olema võrdne protsendiga, mida pakutaks sulle lepingu samadel tingimustel pangast laenu taotledes. Hea ülevaate sellest saad näiteks Eesti Panga statistikast.

2. Pangad

Pangast laenu taotledes on enamasti tarvis tagatist. Alustavate ettevõtete puhul aktsepteeritakse tihti ka juhatuse liikme või omaniku käendust, kuid selle andmisel tuleb olla ettevaatlik.

Kui annad ettevõtte omanikuna laenu saamiseks oma käenduse, tähendab see, et oled täielikult vastutav, kui sinu ettevõte pole suuteline laenu õigel ajal tagasi maksma.

Ettevõtte laenukohustus kandub seega sulle kui eraisikule edasi.

3. Laenufirmad

Laenufirmast võib olla alustaval ettevõttel lihtsam laenu saada kui pangast.

Pangad, eriti just suured pangad, on tuntud oma jäikade tingimuste ning rangete nõuete poolest.

Seega, kui pangad ei ole nõus sinu ideed rahastama, ära anna kohe alla! Taotle finantseerimist mõnest usaldusväärsest laenufirmast. Kindlasti võrdle enne lepingule allakirjutamist erinevate laenufirmade tingimusi ning pea nõu spetsialistiga, kes sind juhendada oskab.

4. Liisingufirmad

Kui vajad rahastust äriks vajalike seadmete ostmiseks, võid uurida võimalust seadmeid hoopis liisingusse võtta.

Liisida saab peale autode näiteks ka

  • põllumajandustehnikat,
  • traktoreid, buldoosereid ning teisi ehitusseadmeid,
  • tööstusseadmeid,
  • kahveltõstukeid, laadureid ja muud laotehnikat.

Valida saad kasutus- ning kapitalirendi vahel. Üldjuhul on vajalik ka kuni 30% suurune omafinantseering (olenevalt liisinguandja tingimustest).

Laenuliigid ettevõtetele

Ettevõtluse rahastamine on paindlikum kui kunagi varem. Siin on mõned laenuliigid, mida start-upina taotleda saad:

  1. Krediidikontokrediidikonto ehk arvelduskrediit on seotud sinu pangakontoga. Sisuliselt on tegemist virtuaalse krediitkaardiga, kus saad määratud limiidi ulatuses vastavalt vajadusele raha välja võtta.
  2. Tagatiseta/ tagatisega laen – tavaline tähtajaline laen on kõige tuntum laenuliik. Selle raames väljastatakse sulle kindel summa raha, mida pead igakuiselt maksegraafiku alusel koos intressimaksetega tagastama. Nii intressimäär kui ka sinule võimaldatav tagasimakseperiood sõltuvad erinevatest aspektidest, näiteks laenusummast, tagatise olemasolust ja ettevõtte rahavoost.
  3. Krediitkaart – krediitkaardi suurim eelis on tagatise nõude puudumine. Kuigi see on alustavatele ettevõtjatele üks lihtsamaid rahastuse saamise viise, on sel omad puudused. Krediitkaardi suurimad miinused on kõrge intressimäär ning risk lihtsast laenamisest sõltuvusse sattuda.

Kokkuvõte

Kes ei riski, see šampust ei joo. Kui tõesti usud oma äriideesse, ära mata seda maha.Vahet pole, kas aga taotled laenu sõprade käest või pangast, tasub võtta aega riskide kalkuleerimiseks ning olla enda ning laenuandjate vastu aus.

Raha võid tulevikus tagasi teenida, kuid pere usaldust ei ole sama lihtne tagasi saada.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Joshua Benjamin
10 kuud tagasi

Kas olete otsinud rahastamisvõimalusi oma uue kodu ostmiseks, ehitamiseks, kinnisvaralaenuks, refinantseerimiseks, võlgade konsolideerimiseks, isiklikuks või äriliseks otstarbeks? Tere tulemast tulevikku! Meiega on rahastamine tehtud lihtsaks. Võtke meiega ühendust, kuna pakume oma finantsteenust madala ja taskukohase intressimääraga 3% pikaks ja lühikeseks laenuperioodiks koos 100% garantiiga laenuga. Huvitatud taotleja peaks meiega ühendust võtma edasiste laenu omandamise protseduuride jaoks aadressil: joshuabenloancompany@aol.com