Põhjataevasse ilmus komeet

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Komeet. Foto: ZTF Bartlett 800
Komeet. Foto: ZTF Bartlett 800

Pilvitus põhjataevas võib praegu öösiti vaadelda harukordset külalist, komeeti C/2002 E3. Tavatu on taevakeha selle tõttu, et eelmisel korral möödus ta Maast 50 000 aastat tagasi. Komeeti märgati esimest korda laiväljavaatluskaamera Zwicky Transient Facility abil mullu 2. märtsil.

1. veebruaril möödub komeet Maast 42 miljoni km kauguselt, lennates üle Camelopardalis’e (Kaelkirjaku) tähtkuju. Komeeti eristab tähtedest muuhulgas teda ümbritsev roheline kooma ehk gaasiloor ja kollakas saba. Komeeti võib isegi palja silmaga näha, kuid astronoomiaühing Ursa soovitab vaatlemiseks kasutada binoklit või teleskoopi.

Paraku võib vaatlust segada taevas sirav kuu. France24 andmetel soovitab astrofüüsik Nicolas Biver taevast jälgida jaanuari viimasel nädalal, mil komeet on juba küllalt hele, kuid täiskuu saabub alles 5. veebruaril.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments