Kultuurikeskuses on näitus Rumeenia skulptuuriansamblist

Andra Kirna

andra@le.ee

Näitus. Foto: Andra Kirna
Näitus. Foto: Andra Kirna

Aprilli lõpuni näeb Haapsalu kultuurikeskuse fuajees fotonäitust skulptor Constantin Brâncuși skulptuuriansamblist Târgu Jius Rumeenias.

Brâncuși oli Rumeenia skulptor, maalikunstnik ja fotograaf, kes tegi karjääri Prantsusmaal. Teda peetakse 20. sajandi üheks mõjukamaks skulptoriks, modernismi teerajajaks ja nüüdisaegse skulptuuri patriarhiks.

1937. aastal kavandas Brâncuși Rumeenias oma sünnilinna lähedusse Târgu Jiusse suurejoonelise skulptuuriansambli, mis on kummardus esimese maailmasõja Rumeenia kangelastele. Ansamblit peetakse üheks 20. sajandi väliskulptuuri suurteoseks.

Läänest itta orienteeritud 1,3kilomeetrilisele teljele paigutatud ansambel koosneb kolmest monumentaalsest sümbolistliku sisuga tööst: peaaegu 30meetrisest „Lõpmatuse sambast” avaral väljal ning kõrval pargis paiknevast „Suudluse väravast” ja „Vaikuse lauast”.

Maailmakuulsa modernistliku skulptori näituse tõi Haapsallu Rumeenia suursaatkond Eestis koos Haapsalu linnavalitsuse ja kultuurikeskusega. Fotode autor on Rumeenia fotograaf Ionut Macri.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments