Juhtkiri: kohe on valimistulemused teada

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.

Joonistanud Ott Vallik.

Pühapäeva hilisõhtu täidavad ennustused ja ootus, sest selguvad kohalike omavalitsuste valmiste tulemused. See tähendab, et saame teada, kes hakkavad järgmisel neljal aastal juhtima Haapsalut, Lääne-Nigulat, Vormsit või ükskõik millist Eesti omavalitsust.

Kuigi tänavu ei ole kandideerijad üleliia palju pingutanud – välikampaaniaid on olnud vähe, nagu ka debatte –, siis valimised seetõttu ära ei jää ja igaüks saab hääletama minekuga valimistulemust oma väikesel moel mõjutada. Ka koroonaviirus ei ole takistuseks – haige inimene saab hääletuskasti koju kutsuda või anda oma hääle e-valimistel. Valimisjaoskondade ustel ei nõuta vaktsiinipassi ega läbipõdemise tõendi näitamist, mis kaitsesüstimata inimesed kõrvale jätaks.

Paljud on juba oma kodanikukohustuse täitnud – eel- või e-hääletades. Reede õhtuks oli üle Eesti enam kui veerand valijatest oma valiku juba teinud. Kui veebis saab hääletada laupäeva õhtuni, siis jaoskonna uksed sulguvad pühapäeva õhtul kell kaheksa ja nendesamade uste taga algab vilgas häälte kokku lugemine.

Ehkki nimekirjade valimislubadused on erinenud, on kõigi kandideerijate ühine sõnum olnud: „Minge valima!“ Ühest küljest on valimine kodanikukohustus, teisalt võib tõepoolest ka üks hääl valimistulemusi muuta. Kas Haapsalu linnapeana jätkab seitsmendat korda Urmas Sukles või saab jala ukse vahele hoopis nooruke Roger Tibar? Või võime saada hoopis naislinnapea? Kuidas jagunevad hääled Lääne-Nigula üsna võrdsete nimekirjade vahel? Kas Vormsi volikogus hakkavad puhuma uued tuuled? See kõik selgub pühapäeva õhtul.

Jah, pühapäeva õhtuks on selge, milliseks kujunevad jõujooned, kuid see ei pruugi veel näidata, kes omavalitsust juhtima asub. Kes kellega käima hakkab, selgub alles tuleval või isegi ületuleval nädalal. Pole Eesti poliitikaski harukordne, et valimiste võitja peab leppima hoopis kohaga opositsioonis. Aga nagu öeldud – igaüks saab oma väikesel moel mõjutada seda, kes kui palju hääli valimistel saab.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
võidab
2 aastat tagasi

nif nif, nuf nuf ja näf näf, tulemused näete tik tokis

Muumia
2 aastat tagasi

Mina valisin sUrmase

Intriigi pole
2 aastat tagasi

Ega midagi uut oodata pole. Väikese linna asi. Sukles on võimul seni, kuni ta enam ei viitsi.

Noor
2 aastat tagasi

Kus Suklese võidupidu toimub?

Valija
2 aastat tagasi
Reply to  Noor

Hinges

K.s
2 aastat tagasi
Reply to  Noor

Eks ikka puuvabal peatänaval, vähemalt linnud ei s.tu pähe…

Aet
2 aastat tagasi
Reply to  Noor

Seekord sukles ei võida!
Kulupea margi nii täis teinud oma prohmakatega. Aeg kõrvale astuda.
Pidutseb õiglus!