1

Juhtkiri: hea kool ja halb haridus

Lääne Elu

info@le.ee

Kas on võimalik, et heast koolist saab halva hariduse? Lihtsustades võib väita, et õpetajate ja koolijuhtide arvates kindlasti, lapsevanemate meelest aga mitte. Sellest erinevast arusaamast tõukub ka suur osa poleemikat gümnaasiumide pingeridade ümber.

Lapsevanemad ja õpilased hääletavad jalgadega ja hindavad koole nagu kindlate omadustega kaupa – kui koolilõpetajate keskmine eksamitulemus on 95 palli, siis järelikult peab ka meie laps selles koolis sellise tulemuse saama. Vaja ainult laps õigesse kooli saada. Mingis osas on selline arusaam ka õigustatud – kui laps „õigesse” kooli pääseb ja seal vastu peab, siis saab ta ka korralikud riigieksamitulemused, mis hinnaga, on iseasi. Läbi põleda on võimalik juba koolipingis.

Õpetajad peavad aga sellist käsitlust jaburaks, sest see ei arvesta hariduse kõige tähtsamat komponenti – hariduse saajat ennast. Õpilased on võimetelt ja annetelt (rääkimata motivatsioonist) erinevad. Vastasel juhul peaks kõik ühe klassi lapsed saama ühesuguseid hindeid, sest õpetaja on üks. Seda kinnitab ka koolide üles-alla kõikumine aastate lõikes – õpetajad on samad, aga vahetuvad õpilased. Rääkimata peenematest nüanssidest. Näiteks Noarootsi gümnaasiumi eesti keele eksami tulemused on teistega võrreldes suhteliselt nõrgemad. Seletus on see, et koolis käib suhteliselt palju õpilasi, kelle kodukeel on vene keel. Eesti noortel on nende eest paratamatult eelis ja võib arvata, et eesti emakeelega õpilased ei saa Noarootsis halvemaid hindeid kui teistes (eliit)koolides.

See muidugi ei tähenda, et õpetajast ja koolist midagi ei sõltuks. Gümnaasiumide lõpueksamitulemuste avaldamine aga on praegu kõige objektiivsem viis kooli taseme kohta info saamiseks.Tuleb lihtsalt tabelitesse süveneda, mitte võtta neid lõpliku tõena ja paigutada tulemused laiemasse konteksti.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
uskmatu-toomas
uskmatu-toomas

Hea haridus olgu see siis kasvõi magistri tase ei riku matsi.Kui palju on tänapäeval kõrgelt haritud harimatuid matse näha ümberringi päriselus ! Alklassidest peale õpetame lastele kuidas elus läbi lüüa ja kõigiga konkureeida st.teistel nahaalselt nahka üle kõrvade tõmmata.

wpDiscuz