Täna algaval joogafestivalil saab lennata

Haapsalu Joogafestival 2017. Foto: Tõnis Muuga
Haapsalu Joogafestival 2017. Foto: Tõnis Muuga

Nädalavahetusel toimuval joogafestivalil saab praktiseerida teraapilist lendamist.

Kuigi korraldajad lubavad, et õhku saab tõusta, siis füüsikaseadusi joogid (joogi – jooga harrastaja) eirata ei saa ja lendamine toimub teise festivalikülastaja abil. Korraldaja Merit Raju sõnul on teraapiline lendamine passiivne akrojooga.

„Akrojooga ühendab endas jooga tarkuse, akrobaatika dünaamilise jõu ja tervendamiskunstide armastava puudutuse. Need kolm allikat moodustavad aluse praktikale, mis kasvatab usaldust, mängulisust ja kokkukuuluvust,“ ütles Raju.

Tema sõnul kutsutakse seda ka lendavaks Tai massaažiks või õhumassaažiks, kus maasolija juhib oma jalgadel lendaja lendamispositsiooni. Selles asendis venitab lendaja ennast just tänu gravitatsioonile. „Enamiku ajast on lendaja täiesti passiivne ja õpib vabanema pingest seljas, kõhus, õlgades ja kaelas,“ ütles Raju.
Raju sõnul on see joogaliik kasulik ka maasolijale, sest ta õpib lõdvestuma ja ennast usaldama. „Selline positiivne ja tervislik puudutus ja kontakt aitab kultiveerida avatud ja sõbralikku suhtlemist,“ ütles Raju.

Ekstaatiline tants

Sama päeva õhtul saab joogapeol ka ennastunustavalt tantsida. „Ekstaatilise tantsu eesmärk on vabadustunde tekitamine ja ühenduse loomine elurõõmuga. Eelnevad kogemused ja tantsuoskused pole siinkohal olulised,“ ütles Raju.

Sammud, mida tantsitakse tulevad muusikast, meeleseisundist ja teiste peegeldamisest. Joogafestivalil valib ekstaatilise tantsu jaoks muusikat Rain Tunger, kes on olnud 11 aastat Raadio 2 tantsumuusika saate „Progressioon“ juht.

Raju lubab, et ekstaatilisi tantsijaid ootab ees justkui maailmamuusika kontsert, täis kõiksuguseid rütme, värve, harmooniat ja kulminatsioone. „See tuleb terviklik seiklusterohke kuuldemäng, mis puudutab meis kõigis midagi ürgset,“ ütles Raju.

Muusikat ei mängita festivalil üksnes ennastunustavate tantsude saateks, vaid ka helisevate muinaslugude õhtul. Raju sõnul kuuleb seal vaheldumisi muinasjutte ja muusikat. Polina Tšerkassova on muusika ja muinasjutuvestmisega tegelenud üle 10 aasta, ta uurib lugude, helide ja kuulamise mõju inimestele, kandes edasi suulise kultuuri traditsiooni ja moodsat jutuvestmist. „Need eestikeelsed muinaslood eri paigust sobivad nii täiskasvanutele kui ka lastele – ühtviisi lummatud ja liigutatud saavad kõik,“ ütles Raju.

Tuhat huvilist

Raju sõnul on jooga piiride avardamine, vastupidavuse, paindlikkuse, üldise energiataseme ja tervise parandamine. „Kui oled füüsiliselt vastupidavam, oled seda ka vaimselt, sama kehtib paindlikkuse kohta,“ ütles Raju. „Piire avardab jooga nii, et meil kõigil on oma arusaam sellest, milleks oleme võimelised ja milleks mitte, mis meile meeldib ja mis mitte, mis on tobe ja mis normaalne. Jooga aitab avardada seda arusaama ja kogemust. Järsku saab palju rohkem võimalikuks lihtsalt sellepärast, et sa oled saanud proovida uusi asju.“

Tänavuse joogapeo peaesineja on Kanadast pärit Drew Rouse, kes õpetab siin teraapilist lendamist. Enim on ta praktiseerinud hot joogat ehk joogat, mida tehakse 42kraadises ruumis. 15aastase joogikarjääri jooksul on ta juhendanud ka puusade avamise töötubasid ja andnud toortoidukoolitusi. „Drew on tõeline mustlashingega trubaduur, kes ihkab olla pidevalt teel,“ ütles Raju.

Festivalile ootab Raju üle 1000 osaleja, sest nii palju joogahuvilisi on varasematel aastatel üritustel olnud.

Joogafestivaliga kaasneb laat, kuhu on oodata umbes 100 müüjat, kelle käest saab osta nii taimetoitu, suupisteid, ehteid, riideid kui ka erinevaid eeterlikke õlisid.

Kava

28. juuli 2018

Taevalava
12 Avapidu, Arne Lauri
13 Partnerjooga, Anna Wan ja Jürgen Hergenröder
15 YOGAFUNC + Jagaspace live, Jocke Salokorpi
17 Teraapiline lendamine, Drew Rouse
19 Kontsert Jagaspace + Charlie (Panama)
20 Ekstaatiline tants, Rain Tunger

Tarkusesaal
13 Õnnetunde biokeemia. Toitumise mõju vaimsele tervisele, dr Kadi Helme
15 Meel ja meditatsioon, Piret Jõemägi
17 Hääle vägi, intuitiivne laul, Triinu Taul
19 Helisevate muinaslugude õhtu, Polina Tšerkassova

Rahutuba
13 Loomapooside jooga, Pille Eikner
15 Yin jooga eri: organid ja meeled, Pille Eikner
17 MediYoga: terve, tugev valuvaba selg, Yogavaike
19 Shiki töötuba, Merike Villard

Joogatuba
13 Meestejooga, Raivo Juhanson
15 Aktiivmeditatsioon meestele, Tiit Trofimov
17 Vaba Mehe Tee töötuba/loeng „Teekond tõelisesse vabadusse“, Raivo Juhanson ja Tiit Trofimov
23.30 GongSPA GongiÖÖ, Jagaspace

Lasteprogramm
13 Lastejooga, Gea Grigorjev – Miomi Lastejooga
14.30 Jooga ja muinasjutt, Jane-Maarja Hansen – Kuukiire lastejoooga
15.30 Näomaalimine, Kaie Palumets – Loome ilu
15.30 Joogamängud, Eike Toomsalu
17 Meisterdame käepaelu, Aivi Tamm

Salakamber
13 Dhyana jooga ehk meelejooga, Mari Semakin
15 Ema ja beebi jooga, Aale-Triinu Sonn
16 Vestlusring: teadlik ja toetatud sünnitus, aeg enne ja pärast seda, Aale-Triinu Sonn ja Triinu Spriit
17.15 Lapseootel jooga, Aale-Triinu Sonn

29. juuli 2018

Pealava
6 Päikesetõusujooga, Prabhudeep Singh
9 MediYoga: tugev immuunsüsteem, Yogavaike
11 Akrojooga, Ingmar Ploom & Kristin Hansen
13 Partner Yoga, Flo Anna Wan & Jürgen Hergenröder
15 Naerujooga, Kadi Toompere ja Eve Arpo
16.15 Festivali lõpetamine, Triinu Taul

Tarkusesaal
11 Meditatiivne hatha jooga, Peeter Hemendra Põllupüü
13 Loeng: toores autentsus kui vaimne praktika, Jocke Salokorpi
15 Shindo töötuba, Merike Villard

Rahutuba
11 Yin jooga, Drew Rouse
13 Puusade avamise ja ülaselja töötuba edasijõudnutele, Drew Rouse
15 Chakra Yoga meditatsioon, Anna Wan & Jürgen Hergenröder

Joogatuba
10 Ashtanga Monkey Yoga, Jocke Salokorpi
13 Olemise jooga ja lihtne meditatsioon, Mirjam Hakkaja

Lasteprogramm
11 Lastejooga, Eike Toomsalu
12.30 Teering, Gea Grigorjeva
13.30 Lastejooga, Jane-Maarja Hansen
14.30 Meisterdame käepaelu, Aivi Tamm
14.30 Näomaalingud, Kaie Palumets
Ilutuba
11 Töötuba: avasta oma naha loomulik tarkus ja sära, dr. Hauschka, looduskosmeetik
13 Töötuba: avasta oma naha loomulik tarkus ja sära, dr. Hauschka, looduskosmeetik

Salakamber
11 Ema ja beebi jooga, Aale-Triinu Sonn
12 Vestlusring: teadlik ja toetatud sünnitus, aeg enne ja pärast seda, Aale-Triinu Sonn ja Triinu Spriit
13.15 Lapseootel jooga, Aale-Triinu Sonn

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments